Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γερμανία -Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που πουλούσε πλαστούς Πικάσο και Ρέμπραντ - iefimerida.gr

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γερμανία -Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που πουλούσε πλαστούς Πικάσο και Ρέμπραντ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης που πουλούσε πλαστούς Πικάσο και Ρέμπραντ
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα στη Γερμανία που πουλούσε πλαστούς Πικάσο και Ρέμπραντ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Η γερμανική αστυνομία της Βαυαρίας πραγματοποίησε πρόσφατα μια συντονισμένη επιδρομή για την κατάσχεση πλαστών έργων τέχνης, ένα κύκλωμα απάτης αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η μεγάλη απάτη αφορούσε υποτίθεται δημιουργίες κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως οι Πικάσο, Ρέμπραντ και Φρίντα Κάλο. Οι έρευνες, που εκτείνονταν σε Γερμανία, Ελβετία και Λιχτενστάιν, οδήγησαν στη σύλληψη του κύριου υπόπτου, ενός 77χρονου Γερμανού, καθώς και άλλων 10 συνεργών του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνωμοσία και απάτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γερμανία: Κύκλωμα απάτης με fake πίνακες θρυλικών ζωγράφων

Οι αρχές άρχισαν να υποψιάζονται τη δράση της σπείρας όταν ο 77χρονος προσπάθησε να πουλήσει δύο υποτίθεται αυθεντικούς πίνακες του Πικάσο στην αγορά τέχνης.

Στη συνέχεια, επιχείρησε να διαθέσει έναν διάσημο πίνακα του Ρέμπραντ, το De Staalmeesters (γνωστό και ως Masters of the Clothmakers’ Guild), για το εντυπωσιακό ποσό των 120 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, παρά το γεγονός ότι το πρωτότυπο βρίσκεται στο Μουσείο Ρεϊκσμουζέ, στο Άμστερνταμ.

Η κατάσχεση του πλαστού πίνακα έγινε στην Ελβετία και ανήκε σε μια 84χρονη Ελβετίδα, η οποία πλέον ερευνάται σε συνεργασία και με τις τοπικές αρχές. Μετά από εξέταση από εμπειρογνώμονες τέχνης, διαπιστώθηκε ότι το έργο ήταν αντίγραφο και όχι κάποιο χαμένο αριστούργημα του Ρέμπραντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνει το BBC, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των επιδρομών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολυάριθμα ύποπτα πλαστά έργα, συνοδευόμενα από έγγραφα, αρχεία, κινητά τηλέφωνα, μέσα αποθήκευσης και δεδομένα cloud, που πιστοποιούν την οργάνωση και τον επαγγελματισμό της σπείρας.

Ο «εγκέφαλος» της σπείρας

Ο κύριος ύποπτος, ο 77χρονος, φέρεται να επιχείρησε να πουλήσει συνολικά 19 πλαστά έργα, υποστηρίζοντας ότι προέρχονταν από διάσημους καλλιτέχνες, με αξία που κυμαινόταν από 400.000 έως 14 εκατομμύρια ευρώ.

Τα έργα περιλάμβαναν αντίγραφα της Φρίντα Κάλο, του Πέτερ Πολ Ρούμπενς, του Αμεντέο Μοντιλιάνι και του Ζουάν Μιρό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικό ρόλο στη σπείρα φαίνεται να είχε ένας 74χρονος συνεργός, που συνέτασσε εκθέσεις εμπειρογνωμόνων για να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα των έργων τέχνης, δίνοντας έτσι μια νόμιμη όψη στις πλαστογραφίες.

Οι δύο βασικοί ύποπτοι συνελήφθησαν την ημέρα της επιχείρησης της αστυνομίας, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

H Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία της Αστυνομίας (BLKA) δήλωσε ότι όλα τα κατασχεθέντα έργα θα εξεταστούν λεπτομερώς από εμπειρογνώμονες και εκτιμητές τις επόμενες εβδομάδες, με σκοπό να διαπιστωθεί η ακριβής προέλευση και η αξία τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ