Eρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού: Θανατηφόρα νόσος των χοίρων στην Κίνα άνοιξε τον δρόμο sτον SARS-Cov-2; - iefimerida.gr

Eρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού: Θανατηφόρα νόσος των χοίρων στην Κίνα άνοιξε τον δρόμο sτον SARS-Cov-2;

Χοιροτροφείο στην επαρχία Χεμπέι της Κίνας
Χοιροτροφείο στην επαρχία Χεμπέι της Κίνας / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Mark Schiefelbein
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα ξέσπασμα μιας θανατηφόρας νόσου των χοίρων στην Κίνα ίσως έστρωσε το δρόμο για την μεταπήδηση του νέου κορωνοϊού στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που επιχειρεί να ρίξει φως στην προέλευση της πανδημίας της Covid-19.

H αφρικανική πανώλη των χοίρων, που έπληξε το 2018 την Κίνα, προτού επεκταθεί και σ’ άλλες χώρες της Ασίας, επηρέασε την τροφοδοσία της αγοράς με χοιρινό κρέας αυξάνοντας την πιθανότητα ζωονοτικής μετάδοσης του νέου κορωνοϊού καθώς οι άνθρωποι στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές κρεάτων. Το χοιρινό είναι η βασική πηγή κρέατος στην κινεζική κουζίνα κι η Κίνα παράγει το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής, δηλαδή κάπου 55 εκατ. τόνους ετησίως σχηματίζοντας μια βιομηχανία αξίας άνω των 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει ο Guardian.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δραματική μείωση της τροφοδοσίας της αγοράς με χοιρινό κρέας λόγω της μαζικής σφαγής χοίρων εκτόξευσε τις τιμές του, αλλά και τη ζήτηση για εναλλακτικές πηγές κρέατος, μεταξύ άλλων από άγρια ζώων, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις πιθανότητες επαφής ανθρώπων με τον κορωνοϊό μέσω μολυσμένων ζώων, όπως αναφέρουν ερευνητές από την Κίνα και τη Βρετανία στη μελέτη τους, που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους. «Όταν εισέρχονται περισσότερα άγρια ζώα στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα, είτε μέσω του κυνηγιού (…) είτε με προμήθειά τους στις αγορές, μπορεί να αυξάνονται οι πιθανότητες επαφής του ιού με τον άνθρωπο», σημειώνει ο συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Ιογενούς Γονιδιωματικής και Βιοπληροφορικής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, Ντέιβιντ Ρόμπερτσον. «Αυξάνονται οι ευκαιρίες για τον ιό [Sars-CoV-2] να εισέλθει στον άνθρωπο».

Οι απαντήσεις για την προέλευση του κορωνοϊού μπορεί να καθυστερήσουν χρόνια

Το κλειδί για την αποτροπή μιας μελλοντικής ζωονοτικής πανδημίας είναι να διαπιστωθεί πώς ξεκίνησε αυτή που σαρώνει τον πλανήτη. Ερευνητές, ανάμεσά τους και κλιμάκιο του ΠΟΥ, αναζητούν τα ίχνη, αλλά πολλοί υποπτεύονται ότι ο κορωνοϊός πιθανώς ξεκίνησε από νυχτερίδες και πέρασε στον άνθρωπο ενδεχομένως μέσου ενδιάμεσου ζώου ξενιστή. Η πρώτη έξαρση κρουσμάτων της Covid-19 εντοπίστηκε στην Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά πιθανώς η νόσος να ξεκίνησε από αλλού. Τον Ιανουάριο του 2020 Κινέζοι επιστήμονες δημοσίευσαν τη γονιδιακή αλληλουχία του SARS-CoV-2 κι έκτοτε ερευνητές έχουν αποδείξει ότι ο κορωνοϊός πιθανώς είχε έναν μακρινό πρόγονο σε πεταλοειδείς νυχτερίδες της επαρχίας Γιουνάν της Κίνας.

Η νέα μελέτη, που εμπλέκει την αφρικανική πανώλη των χοίρων ως κινητήριο παράγοντα της μεταπήδησης του κορωνοϊού στους ανθρώπους, παρουσιάζει μια πιθανή εξήγηση του τι συνέβη με τον Ρόμπερτσον να σημειώνει ότι η νόσος αυτή ίσως προκάλεσε έλλειψη της τάξης του 40%-60% του πληθυσμού των χοίρων στην Κίνα κι έτσι μια μαζική αναστάτωση στη βιομηχανία κρέατος της χώρας. Προς το παρόν, η ιδέα ότι η έλλειψη χοιρινού κρέατος έδωσε ώθηση στη μεταπήδηση του κορωνοϊού στους ανθρώπους ήταν απλώς μια υπόθεση. Εμείς δείχνουμε τη μαζική αναστάτωση που προκάλεσε. Φανταστείτε έναν τοίχο, είναι απλώς ένα τούβλο σ’ αυτόν τον τοίχο των αποδείξεων. Είναι κάτι που θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη διαδικασία της κατανόησης του τι συνέβη», λέει καταλήγοντας ότι όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιου είδους έρευνες ίσως χρειαστούν χρόνια για να βγάλουν οι ειδικοί την άκρη…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ