Κοινοβουλευτικοί της Γαλλίας έφτασαν στη Ταϊβάν εν μέσω της έντασης - iefimerida.gr

Κοινοβουλευτικοί της Γαλλίας έφτασαν στη Ταϊβάν εν μέσω της έντασης

Στρατιώτες της Ταϊβάν σε άσκηση ενόψει επιτήρησης του Προέδρου της χώρας
Στρατιώτες της Ταϊβάν σε άσκηση ενόψει επιτήρησης του Προέδρου της χώρας / Associated Press
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιπροσωπεία Γάλλων κοινοβουλευτικών έφθασε σήμερα στην Ταϊπέι, στην πρώτη επίσκεψη πολιτικών μεγάλης χώρας της Ευρώπης στην πρωτεύουσα της νήσου.

Η επίσκεψη γίνεται μετά το αμφιλεγόμενο ταξίδι που έκανε στην Ταϊβάν τον περασμένο μήνα η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διακομματική αντιπροσωπεία έχει επικεφαλής τον Σιρίλ Πελβά, γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων (LR, δεξιά), αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη γαλλική άνω Βουλή. Θα κάνει εξαήμερη επίσκεψη στη νήσο κατόπιν προσκλήσεως της κυβέρνησης της Ταϊβάν. Πρόκειται για την τέταρτη αντιπροσωπεία της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης που ταξιδεύει στην Ταϊβάν τους τελευταίους 12 μήνες.

Η άφιξή της «επιδεικνύει πλήρως» τη «φιλία μεταξύ της Ταϊβάν και της Γαλλίας», δήλωσε η Τζόαν Ου, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της νήσου, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η αντιπροσωπεία προγραμματίζεται να έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο Λάι Τσινγκ-τε, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Γιου Σι-κουν και άλλους για συνομιλίες σχετικά με την περιφερειακή ασφάλεια, την τεχνολογική καινοτομία και την ενίσχυση των βιομηχανικών αλυσίδων εφοδιασμού.

Οργή στην Κίνα για την επίσκεψη Πελόζι

Η επίσκεψη της κυρίας Πελόσι στην Ταϊβάν προκάλεσε οργή στην Κίνα, που θεωρεί τη νήσο αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα στο μέλλον, διά της βίας αν χρειαστεί, και αντιδρά στις επισκέψεις ξένων αξιωματούχων, αφού κατ’ αυτή αποτελούν επέμβαση σε εσωτερικές της υποθέσεις. Αμέσως μετά το πέρας της, ο κινεζικός στρατός διεξήγαγε τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας του στο στενό της Ταϊβάν, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, πλοία και πυραύλους. Αρκετοί αναλυτές είδαν στα γυμνάσια αυτά «πρόβα αποκλεισμού» της Ταϊβάν. Η νήσος των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, με δική της κυβέρνηση, ζει υπό τη μόνιμη απειλή στρατιωτικής εισβολής της Κίνας. Η Ταϊβάν έχει αυτόνομη κυβέρνηση από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη 12η Αυγούστου, το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις στην Άγκνε Βαϊτσικεβιτσιούτε, την υφυπουργό Μεταφορών της Λιθουανίας, εξαιτίας επίσκεψης που έκανε στην Ταϊβάν με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στο Βίλνιους και στην Ταϊπέι.

Εξακολουθεί να είναι τεταμένη η κατάσταση στη Ταϊβάν

Χθες Τρίτη, η πρόεδρος της Ταϊβάν, η Τσάι Ινγκ-γουέν, επισήμανε ότι η κατάσταση συνεχίζει να είναι τεταμένη και οι κινεζικές απειλές σε υψηλό επίπεδο, αναφερόμενη στις παραβιάσεις της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας από κινεζικά μαχητικά, UAVs, σε εκστρατείες παραπληροφόρησης και άλλων τακτικές δημιουργίας γκρίζων ζωνών.

Πηγές ενημερωμένες σχετικά είπαν χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Στέφανι Μέρφι (Δημοκρατική, Φλόριντα) θα ηγηθεί αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου που αναμένεται στην Ταϊβάν σήμερα και θα παραμείνει ως μεθαύριο Παρασκευή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ταϊβάν Γαλλία ένταση ΗΠΑ Κίνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ