Το κίνημα της κατσαρίδας: Η Gen Z της Ινδίας βγαίνει από τα social media και κατεβαίνει στον δρόμο - iefimerida.gr

Το κίνημα της κατσαρίδας: Η Gen Z της Ινδίας βγαίνει από τα social media και κατεβαίνει στον δρόμο

Το κίνημα της κατσαρίδας
Το κίνημα της κατσαρίδας / Associated Press
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα meme στα social media για τους νέους της Ινδίας και τις κατσαρίδες, εξελίσσεται πλέον σε πολιτική διαμαρτυρία με συγκεκριμένο αίτημα: την παραίτηση του υπουργού Παιδείας της Ινδίας, Dharmendra Pradhan.

Το λεγόμενο Cockroach Janta Party, δηλαδή το «Κόμμα του Λαού της Κατσαρίδας», γεννήθηκε από μια προσβολή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera, αφορμή αποτέλεσαν σχόλια του επικεφαλής της ινδικής Δικαιοσύνης, τα οποία εξίσωσαν τους νέους με κατσαρίδες και προκάλεσαν οργή. Ένας απόφοιτος του Boston University, ο Abhijeet Dipke, αντέδρασε τότε στα social media αναρωτώμενος για το εξής: τι θα γινόταν αν όλες οι «κατσαρίδες» ενώνονταν;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σπίθα που έβαλε φωτιά στο κίνημα

Αυτό το απλό ερώτημα αποτέλεσε τη σπίθα που έβαλε φωτιά στα κοινωνικά δίκτυα: Η ιδέα μετατράπηκε σε κύμα και στη συνέχεια σε πραγματική κινητοποίηση. Το Cockroach Janta Party, με όνομα που παραπέμπει σατιρικά στο κυβερνών κόμμα του Ναρέντρα Μόντι, συγκέντρωσε τεράστια απήχηση στο Instagram, ξεπερνώντας, σύμφωνα με το Al Jazeera, ακόμη και τον αριθμό των ακολούθων του κόμματος που κυβερνά την Ινδία από το 2014.

Η Gen Z της Ινδίας, η μεγαλύτερη τέτοια ηλικιακή ομάδα στον κόσμο, μεγάλωσε πολιτικά   στην εποχή Μόντι. Για πολλούς νέους, η υπόθεση που προκάλεσε την οργή τους ήταν αυτή των εξετάσεων. Διαρροές θεμάτων, ακυρώσεις εξετάσεων και καταγγελίες για σοβαρές αστοχίες στα σχολικά συμβούλια έχουν δημιουργήσει αίσθημα αδικίας και ανασφάλειας σε εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές.

Το φιάσκο της επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνέβη μόλις μία εβδομάδα μετά την ακύρωση των κορυφαίων ιατρικών εξετάσεων για αποφοίτους, λόγω διαρροής του εξεταστικού φύλλου. Τέτοια γεγονότα, λένε οι απογοητευμένοι μαθητές, γίνονται σχεδόν κάθε χρόνο, χωρίς καμία πολιτική λογοδοσία.

Οι «Κατσαρίδες» πιέζουν για την παραίτηση του υπουργού Παιδείας

Στον απόηχο των αντιδράσεων, το «Κόμμα του Λαού της Κατσαρίδας», είχε καλέσει «όλες τις κατσαρίδες να συγκεντρωθούν» στο Jantar Mantar του Νέου Δελχί, έναν καθορισμένο χώρο διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα, για να απαιτήσουν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Dharmendra Pradhan.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τους ακολούθησα στο Instagram για πλάκα», είπε ο Kushwaha μέσα στο πλήθος. «Αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να καταφέρουμε πραγματικά να αναγκάσουμε τον υπουργό να παραιτηθεί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ινδία Generation Z
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ