Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Ζελένσκι: «Θα εξετάσουμε γρήγορα το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ» - iefimerida.gr

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Ζελένσκι: «Θα εξετάσουμε γρήγορα το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ»

Η πρόεδρος της Κομισιόν δίνει στον Ζελένσκι το ερωτηματολόγιο για να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης της αίτησης της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ
Η πρόεδρος της Κομισιόν δίνει στον Ζελένσκι το ερωτηματολόγιο για να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης της αίτησης της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ / Φωτογραφία: AP Photo/Adam Schreck
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρόεδρος της Κομισιόν έφτασε στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η συνάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ζοζέπ Μπορέλ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας μέρας που χαρακτηρίστηκε από νέα φρικαλεότητα του ρωσικού στρατού, σε επίθεση κατά σιδηροδρομικού σταθμού στο Κραματόρσκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτηματολόγιο για να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε στον πρόεδρο Ζελένσκι ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα οδηγήσει την Ουκρανία ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση της υποψηφιότητας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεσμεύθηκε ότι θα παράσχει στον πρόεδρο της Ουκρανίας μια «ταχύτερη εκκίνηση» στην προσπάθεια της χώρας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ζελένσκι με το ερωτηματολόγιο που έλαβε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Κίεβο
Ο Ζελένσκι με το ερωτηματολόγιο που έλαβε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Κίεβο / AP Photo/Adam Schreck

Μιλώντας στον Ουκρανό πρόεδρο, η επικεφαλής της Κομισιόν είπε πως η ΕΕ θα στηρίξει τη χώρα για να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία της εξέτασης του αιτήματος ένταξης θα χρειαστεί «εβδομάδες και όχι χρόνια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ρωσία θα παρακμάσει οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και τεχνολογικά, ενώ η Ουκρανία οδεύει προς το ευρωπαϊκό μέλλον, αυτό βλέπω εγώ», είπε η Φον ντερ Λάιεν.

Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη Τύπου ντερ Λάιεν-Ζελένσκι στο Κίεβο
Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη Τύπου Φον ντερ Λάιεν-Ζελένσκι στο Κίεβο / AP Photo/Adam Schreck

Όταν ο Ζελένσκι έλαβε το ερωτηματολόγιο σε έναν φάκελο, είπε στους δημοσιογράφους ότι θα είναι έτοιμο σε μία εβδομάδα.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα περισσότερα από επτά εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για στήριξη της προσπάθειας συγκέντρωσης και παρουσίασης αποδείξεων για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπορέλ ανέφερε επίσης ότι οι εκπρόσωποι της ΕΕ θα επιστρέψουν σύντομα στην ουκρανική πρωτεύουσα και πως πιστεύει ότι οι πρεσβείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Κίεβο: Η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού Φον ντερ Λάιεν και Ζελένσκι:

Κίεβο: Η στιγμή που η Φον ντερ Λάιεν συνάντησε τον Ζελένσκι

Φον ντερ Λάιεν σε Ζελένσκι: Ο αγώνας σας είναι και δικός μας

«Ο αγώνας σας είναι και δικός μας», είπε η Φον ντερ Λάιεν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Κίεβο. «Είμαι εδώ μαζί σας στο Κίεβο, για να σας πω ότι η Ευρώπη είναι με το μέρος σας. Αυτό είναι το μήνυμα, αγαπητέ Βολοντίμιρ, που θέλω να μεταφέρω στον ουκρανικό λαό σήμερα», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη φρίκη στην Μπούκα αντίκρισε η πρόεδρος της Κομισιόν πριν μεταβεί στο Κίεβο

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν μετέβη στην πόλη Μπούκα, στην οποία σημειώθηκε η σφαγή που άφησε πίσω της εικόνες φρίκης.

Φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, η Φον ντερ Λάιεν είδε με τα μάτια της τις εφιαλτικές εικόνες, τους δρόμους που έχουν γεμίσει με πτώματα σε μαύρες σακούλες.

Μπορέλ και φον ντερ Λάιεν στο σημείο της σφαγής στην Μπούκα
Μπορέλ και Φον ντερ Λάιεν στο σημείο της σφαγής στην Μπούκα / AP Photo/Efrem Lukatsky
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε φωτογραφίες που κατέγραψαν διεθνή πρακτορεία, φαίνεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τον Ζοζέπ Μπορέλ στο σημείο της φρίκης, στην πόλη Μπούκα, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, μπροστά από τα πτώματα των θυμάτων της ρωσικής επίθεσης, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε μαύρες σακούλες.

Η αντίδραση της προέδρου της Κομισιόν όταν αντίκρισε τη φρίκη στην Μπούκα:

Μπορέλ και Φον ντερ Λάιεν στο σημείο της σφαγής στην Μπούκα /  AP Photo/Rodrigo Abd
Μπορέλ και Φον ντερ Λάιεν στο σημείο της σφαγής στην Μπούκα / AP Photo/Rodrigo Abd
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν, έχει καταδικάσει έντονα την επίθεση στην Μπούκα μετά από επικοινωνία της με τον Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για «φρικτές δολοφονίες», που δεν θα μείνουν ατιμώρητες.

Μπορέλ και Φον ντερ Λάιεν στο σημείο της σφαγής στην Μπούκα
Μπορέλ και Φον ντερ Λάιεν στο σημείο της σφαγής στην Μπούκα / AP Photo/Rodrigo Abd

Η Ρωσία αρνείται πως χτυπά αμάχους, στην Μπούκα και οπουδήποτε αλλού, και μιλά επανειλημμένα για «σκηνοθετημένες» εικόνες.

Σοκαρισμένη η Ντερ Λάιεν: Είδαμε το απάνθρωπο πρόσωπο της Ρωσίας

Σοκαρισμένη από όσα αντίκρισε στην Μπούκα, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι οι θάνατοι αμάχων στην ουκρανική πόλη έδειξαν το «απάνθρωπο πρόσωπο» του ρωσικού στρατού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεσμεύθηκε να στηρίξει το Κίεβο στον αγώνα για την υπεράσπιση των «συνόρων της Ευρώπης».

Σοκαρισμένη η φον ντερ Λάιεν από τη φρίκη στην Μπούκα
Σοκαρισμένη η Φον ντερ Λάιεν από τη φρίκη στην Μπούκα / AP Photo/Efrem Lukatsky

Κατά την επίσκεψή της στην Μπούκα, όπου ερευνητές άρχισαν τις εκταφές πτωμάτων από έναν ομαδικό τάφο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν εμφανώς συγκλονισμένη από όσα αντίκρισε σε μια πόλη όπου οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπούκα, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ουκρανία στα «απαραίτητα βήματα» για να εξασφαλίσει την ένταξή της στην ΕΕ, την οποία επιζητεί εσπευσμένα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Απάνθρωπο πρόσωπο του στρατού του Πούτιν»

«Το αδιανόητο έχει συμβεί εδώ. Είδαμε το απάνθρωπο πρόσωπο του στρατού του Πούτιν. Είδαμε την απερισκεψία και την ψυχρότητα με την οποία είχαν καταλάβει την πόλη», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους στην Μπούκα.

«Ολόκληρος ο κόσμος θρηνεί μαζί με τους κατοίκους της Μπούκα και είναι εκείνοι που υπερασπίζονται τα σύνορα της Ευρώπης, υπερασπίζονται την ανθρωπιά, υπερασπίζονται τη δημοκρατία. Και για τον λόγο αυτόν είμαστε στο πλευρό τους σε αυτόν τον σημαντικό αγώνα», σημείωσε.

Οι εικόνες από την Μπούκα, η οποία ανακατελήφθη μαζί με άλλες πόλεις στα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αναδιπλώθηκαν για να εστιάσουν τις επιχειρήσεις τους στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, έδωσαν νέα ώθηση στις προσπάθειες της Δύσης να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο, περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σε μια πυραυλική επίθεση κατά ενός σιδηροδρομικού σταθμού, ο οποίος είχε κατακλυστεί από αμάχους που είχαν φθάσει από την ανατολική Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ρόλος του ταξιδιού της Φον ντερ Λάιεν στην Ουκρανία

Το ταξίδι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κίεβο είχε σκοπό να προσφέρει στον Ζελένσκι ηθική και οικονομική στήριξη. Ταξιδεύοντας με τρένο από τις Βρυξέλλες στο Κίεβο, είπε σε δημοσιογράφους ότι το πιο σημαντικό μήνυμα που κόμιζε ήταν ότι είναι ανοικτός ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είπε σε δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη αυτή καταδεικνύει πως «η Ουκρανία έχει τον έλεγχο των εδαφών της».

«Υπάρχει μια κυβέρνηση που δέχεται επισκέπτες από το εξωτερικό και μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο Κίεβο» συνέχισε ο Μπορέλ, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει πως η ΕΕ θα προσφέρει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι ο πόλεμος είναι μια ευθεία επίθεση εναντίον όχι μόνο της ίδιας της ύπαρξης της Ουκρανίας αλλά και της ασφάλειας της Ευρώπης συνολικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στην Μπούκα θρυμματίστηκε η ανθρωπιά μας

Σε ανάρτησή της από την Μπούκα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε ένα μήνυμα στον ουκρανικό λαό και τόνισε ότι ήταν σημαντικό να ξεκινήσει το ταξίδι της από την Μπούκα.

«Ήταν σημαντικό να ξεκινήσω την επίσκεψή μου από την Μπούκα. Επειδή στην Μπούκα θρυμματίστηκε η ανθρωπιά μας. Το μήνυμά μου στον ουκρανικό λαό: οι υπεύθυνοι για τις φρικαλεότητες αυτές θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Η μάχη σας είναι και δική μας μάχη. Είμαι στο Κίεβο σήμερα για να σας πω ότι η Ευρώπη είναι με το μέρος σας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ