Να πώς το Ισραήλ σπάει τα ρεκόρ στον εμβολιασμό: Εμβολιάζουν 24 ώρες το 24ωρο, στραγγίζουν για έξτρα δόσεις τα φιαλίδια και τα δίνουν σε νέους - iefimerida.gr

Να πώς το Ισραήλ σπάει τα ρεκόρ στον εμβολιασμό: Εμβολιάζουν 24 ώρες το 24ωρο, στραγγίζουν για έξτρα δόσεις τα φιαλίδια και τα δίνουν σε νέους

Εμβολιασμός για τον κορωνοϊός στο Ραμάτ Γκαν του Ισραήλ
Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στο Ραμάτ Γκαν του Ισραήλ / Φωτογραφία: AP Photo/Oded Balilty
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αξιοποιώντας το αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας του και τη βοήθεια του στρατού, αλλά και «στραγγίζοντας» κάθε φιαλίδιο εμβολίου το Ισραήλ κατάφερε μ’ ένα 24ωρο πρόγραμμα εμβολιασμού επτά ημέρες την εβδομάδα να προηγείται μακράν στη σχετική κούρσα παγκοσμίως.

Υπολογίζεται ότι σε διάστημα λιγότερο των τριών εβδομάδων κάπου 1,4 εκατομμύρια Ισραηλινοί – δηλαδή περίπου το 1/6 του πληθυσμού των 8,7 εκατ. κατοίκων - έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου των BioNTech / Pfizer για την Covid-19! Μόνον την περασμένη Δευτέρα εμβολιάστηκαν σχεδόν 146.000 άτομα, περισσότερα από όσα έχουν λάβει συνολικά το εμβόλιο σε ορισμένες δυτικές χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ισπανία και η Ιταλία, καθώς έχουν στηθεί εμβολιαστικά κέντρα ακόμη και σε κλειστά αθλητικά κέντρα με τη συνδρομή εφέδρων του στρατού. Έτσι το Ισραήλ έχει εμβολιάσει ήδη πάνω από το 12% των πολιτών και μολονότι μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί δόσεις του εμβολίου των BioNTech / Pfizer, οι Αρχές της χώρας είχαν κλείσει συμφωνίες και με τη Moderna και την AstraZeneca, πολύ πριν εγκριθούν τα εμβόλιά τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ισραηλινοί περιμένουν να εμβολιαστούν για την Covid-19 σε κλειστό αθλητικό κέντρο στην Ιερουσαλήμ
Ισραηλινοί περιμένουν να εμβολιαστούν για την Covid-19 σε κλειστό αθλητικό κέντρο στην Ιερουσαλήμ / Φωτογραφία: ΑΡ Images

Παράλληλα το Ισραήλ έχει διανείμει με τέτοιο τρόπο τις παρτίδες των εμβολίων, ώστε να φθάνουν και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ενώ το υγειονομικό προσωπικό έχει καταφέρει σε αρκετές περιπτώσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γιούλι Έντελσταϊν, να βγάλει έξι δόσεις από τα φιαλίδια των πέντε δόσεων που λαμβάνει. Αν και έχει δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ηλικίας άνω των 60, εμβόλιο λαμβάνουν και οι νεότεροι, αν τύχει να βρεθούν στα εμβολιαστικά κέντρα εκείνη την ώρα, ώστε να μην πάει καμία δόση χαμένη, από τις έξτρα που «στραγγίζουν» οι νοσοκόμες κι οι γιατροί από τα εμβόλια με αποτέλεσμα να έχουν ήδη λάβει από μία δόση πάνω από 100.000 Ισραηλινοί ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών!

Παράλληλα οι Αρχές του Ισραήλ έχουν υποσχεθεί να χορηγήσουν ψηφιακά «πράσινα διαβατήρια» σ’ όσους λάβουν και τις δύο δόσεις, που θα τους επιτρέπουν να παρακάμπτουν ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα του lockdown. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας της χώρας, Χεζί Λεβί, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού, δηλαδή κάπου δύο εκατομμύρια πολίτες, οι περισσότεροι μεγαλύτερης ηλικίας! Κι όλα αυτά την ώρα που τα προγράμματα εμβολιασμών σε Ευρώπη και Αμερική προχωρούν με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ισραήλ προχώρησε στην αγορά επαρκών αποθεμάτων εμβολίων

Το Ισραήλ παρήγγειλε μεγάλες ποσότητες δόσεων και των τριών εμβολίων, που χρησιμοποιούνται σε δυτικές χώρες, δηλαδή των BioNTech / Pfizer, AstraZeneca και Μοderna, προτού αυτά λάβουν επίσημη έγκριση. Η συμφωνία με τη Μοderna υπεγράφη τον Ιούνιο, πριν ξεκινήσει η κρίσιμη τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, ενώ οι υπογραφές στο ντιλ με τη Pfizer – από την οποία θα προμηθευτεί οκτώ εκατομμύρια δόσεις, αρκετές για τον εμβολιασμό των μισών του κατοίκων - έπεσαν στις 13 Νοεμβρίου, λίγες μέρες αφότου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των κλινικών της δοκιμών. Την επόμενη εβδομάδα το Ισραήλ συνήψε συμφωνία και με την AstraZeneca για άλλες δέκα εκατ. δόσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Ισραήλ, σε αρκετές περιπτώσεις το υγειονομικό προσωπικό κατάφερε να βγάλει έξι δόσεις αντί για πέντε από τα φιαλίδια των εμβολίων της Pfizer
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Ισραήλ, σε αρκετές περιπτώσεις το υγειονομικό προσωπικό κατάφερε να βγάλει έξι δόσεις αντί για πέντε από τα φιαλίδια των εμβολίων της Pfizer / Φωτογραφία: ΑΡ Images

«Ηγούμαστε της παγκόσμιας κούρσας χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία μας», είπε στους New York Times ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ. Παράλληλα οι Αρχές της χώρας κατάφεραν με αρωγό τη Γερμανία να συμπεριληφθεί το Ισραήλ στη συμφωνία που έκλεισε η ΕΕ με την AstraZeneca.

Το αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ισραήλ

Το Ισραήλ διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα Εθνικά Συστήματα Υγείας, ενώ οι πολίτες του υποχρεούνται να ασφαλίζονται σε έναν από τους τέσσερις ανταγωνιστικούς, αλλά μη κερδοσκοπικούς φορείς, γεγονός που καθιστά τη χώρα ελκυστικό προορισμό για μπίζνες για τις φαρμακευτικές εταιρείες και βοήθησε στην επίσπευση του προγράμματος εμβολιασμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κατάλογο αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας του Bloomberg για τη χρονιά που πέρασε το Ισραήλ ήλθε πέμπτο παγκοσμίως πίσω από τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα, ενώ το προσδόκιμο ζωής των πολιτών του (83 έτη) είναι από τα υψηλότερα στον πλανήτη.

Πολίτες περιμένουν τη σειρά τους για το εμβόλιο κατά της Covid-19 σε νοσοκομείο της Μπερ Σεβά του Ισραήλ
Πολίτες περιμένουν τη σειρά τους για το εμβόλιο κατά της Covid-19 σε νοσοκομείο της Μπερ Σεβά του Ισραήλ / Φωτογραφία: ΑΡ Images

Το αποτελεσματικό αυτό σύστημα υγείας βοήθησε στην εφαρμογή της εντολής του υπουργού Υγείας να γίνονται οι εμβολιασμοί των πολιτών 24 ώρες ημερησίως, επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ χρησιμοποιείται ακόμη κι ένα κλειστό γήπεδο στην Ιερουσαλήμ ως εμβολιαστικό κέντρο.

Η εκστρατεία του Ισραήλ κατά των fake news για το εμβόλιο

Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού, οι Αρχές του Ισραήλ ζήτησαν από το Facebook να μπλοκάρει τέσσερις λογαριασμούς που διέδιδαν αντιεμβολιαστικά μηνύματα κι ο κολοσσός του Διαδικτύου ανταποκρίθηκε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των ψευδών μηνυμάτων που διέσπειραν οι αντιεμβολιαστές ήταν ότι τα εμβόλια θα χρησιμοποιούνταν για να τοποθετηθούν «τσιπάκια παρακολούθησης» στους οργανισμούς των ανθρώπων, για να τους δηλητηριάσουν ή για να τους υποβάλλουν σε ιατρικά πειράματα. Όπως ανακοίνωσε το Facebook, μπλόκαρε τους λογαριασμούς τεσσάρων εβραιόφωνων ομάδων στο πλαίσιο της πολιτικής του κατά της «διασποράς παραπληροφόρησης αναφορικά με τα εμβόλια».

Ο ρόλος των εκλογών του Μαρτίου στο Ισραήλ

Διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρά τις κατηγορίες περί διαφθοράς, έχει συνδέσει την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού με τις πιθανότητες επανεκλογής του στην τέταρτη σε μόλις δύο χρόνια εκλογική αναμέτρηση στη χώρα τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν ο πρώτος στο Ισραήλ που εμβολιάστηκε για την Covid-19
Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν ο πρώτος στο Ισραήλ που εμβολιάστηκε για την Covid-19 / Φωτογραφία: AP Images

Μετά από τρία lockdown ο Νετανιάχου είπε τον περασμένο μήνα ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού μπορεί να επιτρέψει στο Ισραήλ να γυρίσει σελίδα και να γλιτώσει από τον εφιάλτη της πανδημίας ακόμη και τον Φεβρουάριο. «Μπορεί να αναδυθούμε, να ανοίξουμε την οικονομία και να κάνουμε πράγματα που καμία άλλη χώρα δεν μπορεί», είπε. Και το τελευταίο διάστημα πυκνώνει τις εμφανίσεις του μπροστά στις κάμερες, όπως τη μέρα που έλαβε πρώτος στο Ισραήλ το εμβόλιο, ή όταν συνάντησε την Πρωτοχρονιά τον εκατομμυριοστό κάτοικο της χώρας που εμβολιάστηκε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνδρομή των εφέδρων στο πρόγραμμα εμβολιασμού

Περιτριγυρισμένο εδώ και δεκαετίες από εχθρούς το Ισραήλ έχει μάθει να είναι αυτάρκες, ιδέα που προωθούσε ο Νετανιάχου από την πρώτη πρωθυπουργική του θητεία τη δεκαετία του 1990. Έτσι η πανδημία αντιμετωπίζεται στη χώρα ως εμπόλεμη κατάσταση «και το Ισραήλ είναι έμπειρο στις μάχες», όπως δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Αλόν Μόζες.

Μέχρι στιγμής κάπου 700 έφεδροι συνδράμουν στο πρόγραμμα διανομής των εμβολίων, «ώστε να καταστήσουν αποτελεσματικότερη την επιχείρηση», όπως λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που προγραμματίζουν τον εμβολιασμό και των δικών τους μελών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ισραήλ εμβόλιο Κορωνοϊός εμβολιασμοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ