Ισημερινός: Προεδρικό βέτο σε σχέδιο νόμου που διευρύνει το δικαίωμα στην άμβλωση - iefimerida.gr

Ισημερινός: Προεδρικό βέτο σε σχέδιο νόμου που διευρύνει το δικαίωμα στην άμβλωση

Pandora Papers: Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Γκιγιέρμο Λάσο, αρνείται να καταθέσει για τις offshore
Ο πρόεδρος, Γκιγιέρμο Λάσο / Φωτογραφία: AP Photo/Dolores Ochoa, File
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προεδρικό βέτο στον Ισημερινό σε σχέδιο νόμου που διευρύνει το δικαίωμα στην άμβλωση.

Συγκεκριμένα, ο συντηρητικός πρόεδρος του Ισημερινού, ο Γκιγιέρμο Λάσο, ανήγγειλε χθες Τρίτη ότι θα ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας το οποίο διαθέτει σε νομοσχέδιο το οποίο συζητείται το τρέχον διάστημα στο κοινοβούλιο και προβλέπει να επεκταθεί το δικαίωμα στην άμβλωση σε περιπτώσεις κύησης εξαιτίας βιασμών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αποφάσισα να ασκήσω το βέτο μου, δεν μπορώ να πω εάν θα είναι στο σύνολο ή σε μέρος του (σ.σ. του νομοσχεδίου), αυτό θα εξαρτηθεί από το τελικό κείμενο που θα εγκρίνει το κοινοβούλιο», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

Το κοινοβούλιο, όπου το κόμμα του προέδρου δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών, εξέταζε χθες κατ’ άρθρο σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει να επιτρέπεται η διακοπή της κύησης ως την 22η εβδομάδα της για τις έφηβες κάτω των 18 ετών και ως την 20ή εβδομάδα για τις μεγαλύτερες.

Τον Απρίλιο, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποποινικοποίησε την άμβλωση σε όλες τις περιπτώσεις βιασμών, ενώ ως τότε επιτρεπόταν μόνο σε περιπτώσεις βιασμού γυναικών με αναπηρία, ή εάν διέτρεχε κίνδυνο η ζωή της μητέρας.

«Ο Ισημερινός με γνωρίζει, είμαι κάποιος που πιστεύει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής από τη σύλληψη ως τον φυσικό θάνατο», επέμεινε ο πρόεδρος Λάσο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη χώρα των Άνδεων κάθε άμβλωση που γίνεται παρανόμως επισύρει δύο χρόνια φυλάκιση. Ευρύτερα, στην κατά πλειονότητα καθολική Λατινική Αμερική, οι επεμβάσεις αυτές είναι νόμιμες στην Ουρουγουάη, στην Κούβα, στην Αργεντινή, στην πόλη του Μεξικού και σε τρεις μεξικανικές πολιτείες.

Είναι εντελώς απαγορευμένη στο Σαλβαδόρ, στην Ονδούρα, στη Νικαράγουα, στη Δομινικανή Δημοκρατία και στην Αϊτή.

Στις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις που απειλείται η ζωή της μητέρας, σε κάποιες εξ αυτών αν η εγκυμοσύνη οφείλεται σε βιασμό, ή εάν το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ