Σοκ στον Ισημερινό: Δικαστής δολοφονήθηκε εν μέσω κατάστασης έκτακτης ανάγκης - iefimerida.gr

Σοκ στον Ισημερινό: Δικαστής δολοφονήθηκε εν μέσω κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Αστυνομικοί στον Ισημερινό
Αστυνομικοί στον Ισημερινό / Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δικάστρια δολοφονήθηκε στον Ισημερινό, κοντά στα σύνορα με το Περού.

Η δολοφονία έγινε εν μέσω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επέβαλε στην περιοχή η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Νομπόα, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, ανακοίνωσε το συμβούλιο δικαστών.

Ο φόνος αποτελεί «σοβαρή επίθεση εναντίον της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου στον Ισημερινό», στηλίτευσε ο θεσμός σε ανακοίνωσή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βία κάθε άλλο παρά αποκλιμακώνεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, παρά την ολοένα πιο αυστηρή πολιτική του προέδρου Νομπόα, ο οποίος επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε διάφορες περιοχές της χώρας, που επέτρεψε την εφαρμογή απαγορεύσεων νυχτερινής κυκλοφορίας και την ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους.

Η Λέιντι Πατσάρ, που είχε δεχτεί απειλές, δολοφονήθηκε τη Δευτέρα, ενώ μετέβαινε με αυτοκίνητο σε κλειστό γήπεδο, χωρίς τους δυο σωματοφύλακές της, σύμφωνα με την αστυνομία στη Ματσάλα, όπου διαπράχθηκε το έγκλημα.

Η Ματσάλα είναι η πρωτεύουσα της παραθαλάσσιας επαρχίας Ελ Όρο, που σπαράσσεται από τη βία· η επαρχία γειτονεύει με το Περού, τη χώρα με τις μεγαλύτερες καλλιέργειας κόκας--του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στη διαδικασία παραγωγής κοκαΐνης--στον κόσμο, πίσω μόνο από την Κολομβία.

Μαστίζεται από τις συμμορίες ο Ισημερινός

Σταδιακά τα τελευταία χρόνια ο Ισημερινός μεταμορφώθηκε σε κέντρο επιχειρήσεων διαφόρων συμμοριών που, συνεργαζόμενες με διεθνή καρτέλ, επιδίδονται στην εξαγωγή κοκαΐνης από την Κολομβία και το Περού μέσω Ειρηνικού και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες, ιδίως εκβιάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την υποστήριξη των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος Νομπόα προσπαθεί να πατάξει την εγκληματικότητα αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2023 με την επιβολή ιδίως καταστάσεων εξαίρεσης, που όμως επικρίνονται από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος μετέτρεψε τον Ισημερινό, άλλοτε όαση ειρήνης και ηρεμίας στη νότια Αμερική, στη χώρα που χαρακτηρίζεται η πιο βίαιη στην περιφέρεια: ο δείκτης των ανθρωποκτονιών έφτασε τις 51 ανά 100.000 κατοίκους το 2025, σύμφωνα με το InSight Crime.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λίβανος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ