Μια πρόταση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για τα Στενά του Ορμούζ φέρεται να έχει καταθέσει το Ιράν, ενόψει του νέου γύρω συνομιλιών με τις ΗΠΑ.
- Το Ιράν κατέθεσε πρόταση να επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, μέσω της πλευράς του Ομάν, υπό την προϋπόθεση συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
- Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την απομάκρυνση ναρκών και τη διέλευση πλοίων συνδεδεμένων με το Ισραήλ.
- Εν τω μεταξύ, η παράταση της εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν κρίνεται επείγουσα. Η Wall Street Journal ανέφερε αρχική συμφωνία για νέο γύρο συνομιλιών στο Πακιστάν και παράταση της εκεχειρίας για δύο επιπλέον εβδομάδες.
- Ο Πακιστανός στρατάρχης Μουνίρ έφτασε στην Τεχεράνη μεταφέροντας «μήνυμα από την Ουάσιγκτον», ενώ ο Λευκός Οίκος διέψευσε ότι ζήτησε παράταση της εκεχειρίας, χωρίς όμως να αποκλείει τη συμφωνία της.
Το Ιράν θα μπορούσε να εξετάσει την πιθανότητα να επιτρέπει σε πλοία να διαπλέουν ελεύθερα τα Στενά του Ορμούζ από την πλευρά του Ομάν, χωρίς να κινδυνεύουν να δεχτούν επίθεση.
Η πρόταση αυτή συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στο σχέδιο που έχει καταθέσει η Τεχεράνη στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, και θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για να αποτραπεί η αναζωπύρωση της σύγκρουσης, ανέφερε σήμερα, Τετάρτη, μια πηγή που έχει ενημερωθεί σχετικά.
Η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή το θέμα είναι «ευαίσθητο», σημείωσε ότι το Ιράν θα ήταν πρόθυμο να επιτρέψει στα πλοία να χρησιμοποιούν την άλλη πλευρά του στενού, στα ύδατα του Ομάν, χωρίς να παρεμποδίζονται από την Τεχεράνη.
Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ, αξιώνοντας «μια αγκαλιά» από τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.
Ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα
Η ίδια πηγή, ωστόσο, δεν έδωσε απαντήσεις σχετικά με δύο κρίσιμα ερωτήματα: Πρώτον, αν το Ιράν θα συμφωνούσε να απομακρύνει νάρκες που ενδεχομένως έχει τοποθετήσει σε αυτό το τμήμα της θάλασσας. Δεύτερον, αν θα επιτρεπόταν σε όλα τα πλοία -ακόμη και σε εκείνα που συνδέονται με το Ισραήλ- να διέρχονται ελεύθερα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η πηγή πρόσθεσε ότι η πρόταση εξαρτάται από το εάν η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Τεχεράνης.
Η πληροφορία αυτή έρχεται σε μία ημέρα κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τον ναυτικό αποκλεισμό τον οποίο εφάρμοσαν για περίπου δύο ημέρες και η «Wall Street Journal» έγραψε πως υπάρχει συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας.
Συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Πακιστάν, βλέπουν όλες οι πλευρές
Καθώς διανύουμε ήδη τη δεύτερη από τις δύο εβδομάδες της συμφωνημένης εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, η παράτασή της γίνεται επείγον ζητούμενο, προκειμένου να μην αρχίσουν ξανά οι εχθροπραξίες, τουλάχιστον στο μέτωπο του Ιράν και των κρατών του Κόλπου.
Το απόγευμα η Wall Street Journal έγραψε πως υπάρχει μια αρχική συμφωνία για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών, κατά πάσα πιθανότητα ξανά στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, εξέλιξη που ουσιαστικά επιβεβαίωσε αργότερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης πως οι δυο πλευρές εξετάζουν παράταση της εκεχειρίας για δύο ακόμη εβδομάδες.
Επίσης το απόγευμα έφτασε στην Τεχεράνη ο Πακιστανός στρατάρχης Μουνίρ, που έχει λάβει εγκωμιαστικά σχόλια από τον ίδιο τον Τραμπ για τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις. Η υποδοχή που έλαβε από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί ήταν ιδιαίτερα θερμή. Ιρανικά μέσα μετέδωσαν πως ο Μουνίρ μετέφερε «ένα μήνυμα από την Ουάσιγκτον».
Πάντως ο Λευκός Οίκος διέψευσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν παράταση της εκεχειρίας, χωρίς βέβαια σε καμία περίπτωση να διαψεύδουν πως μια τέτοια παράταση όντως θα συμφωνηθεί.