Ιράν: H πρόταση της ΕΕ για αναβίωση των συνομιλιών για τα πυρηνικά θα μπορούσε να είναι αποδεκτή

Φωτογραφία από Twitter

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναβίωση των συνομιλιών με στόχο να διασωθεί η συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν «μπορεί να είναι αποδεκτή εάν παρέχει διαβεβαιώσεις» για τα βασικά αιτήματα της Τεχεράνης, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η ΕΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε προτείνει ένα «τελικό» κείμενο ύστερα από τέσσερις ημέρες έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων στη Βιέννη.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν άλλες αλλαγές στο κείμενο, που είναι υπό διαπραγμάτευση για 15 μήνες. Δήλωσε ότι αναμένει μια οριστική απόφαση από τις εμπλεκόμενες πλευρές μέσα σε «πολύ, πολύ λίγες εβδομάδες».

Το IRNA μετέδωσε ότι Ιρανός διπλωμάτης, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι η Τεχεράνη εξετάζει την πρόταση. «Προτάσεις από την ΕΕ μπορεί να είναι αποδεκτές εάν προσφέρουν στο Ιράν διαβεβαιώσεις για τα ζητήματα των μέτρων διασφάλισης, των κυρώσεων και των εγγυήσεων», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη για αναβίωση της συμφωνίας

Η Ισλαμική Δημοκρατία προσπαθεί να εξασφαλίσει εγγυήσεις ότι κανένας μελλοντικός Αμερικανός πρόεδρος δεν θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία εάν αυτή αναβιώσει, όπως έκανε ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το 2018 και επανέφερε σκληρές αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να προσφέρει ακλόνητες διαβεβαιώσεις διότι η συμφωνία είναι μια πολιτική συμφωνία παρά μια νομικά δεσμευτική συνθήκη.

Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να καταλήξει γρήγορα σε μια διευθέτηση για αναβίωση της συμφωνίας με βάση τις προτάσεις της ΕΕ.

Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι θα μεταφέρουν «τις επιπλέον απόψεις και σκέψεις» τους στην ΕΕ, που συντονίζει τις συνομιλίες, ύστερα από διαβουλεύσεις στην Τεχεράνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιράν ΕΕ πυρηνικά αναβίωση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ