Στις φλόγες το Ορμούζ: Ιράν-ΗΠΑ χτύπησαν δεξαμενόπλοια -Το μεγαλύτερο κύμα επιθέσεων κατά της ναυτιλίας από την αρχή του πολέμου - iefimerida.gr

Στις φλόγες το Ορμούζ: Ιράν-ΗΠΑ χτύπησαν δεξαμενόπλοια -Το μεγαλύτερο κύμα επιθέσεων κατά της ναυτιλίας από την αρχή του πολέμου

Χάρτης με τις κινήσεις πλοίων κοντά στα Στενά του Ορμούζ
Χάρτης με τις κινήσεις πλοίων κοντά στα Στενά του Ορμούζ / Φωτογραφία: AP
EΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε 10 πλοία κοντά στα Στενά του Ορμούζ, μετά την καταστροφή πέντε ιρανικών πετρελαιοφόρων από τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο δηλωμένο κύμα επιθέσεων εκατέρωθεν εναντίον της ναυσιπλοΐας από την έναρξη του πολέμου.

Οι νέες επιθέσεις προκάλεσαν άμεση αναστάτωση στις διεθνείς αγορές ενέργειας, με την τιμή του πετρελαίου να εκτοξεύεται. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Μπρεντ ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιούλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τουλάχιστον ένας ναυτικός σκοτώθηκε σε περιστατικό με δεξαμενόπλοιο, ενώ ακόμη ένας αγνοείται. Παράλληλα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον βάσης που χρησιμοποιούν αμερικανικές δυνάμεις στην Ιορδανία.

Οι επιθέσεις και από τις δύο πλευρές από τα τέλη Αυγούστου έχουν τερματίσει έναν μήνα σχετικής ηρεμίας, με τις ΗΠΑ και το Ιράν να πλήττουν πλέον στρατιωτικούς, ναυτιλιακούς και ενεργειακούς στόχους.

Η προειδοποίηση των Φρουρών της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν ότι θα κλιμακώσουν σημαντικά την απάντησή τους σε οποιαδήποτε νέα αμερικανική επίθεση. Όπως ανέφεραν, εάν οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν δύο ή τρία πλήγματα, η Τεχεράνη θα χτυπήσει 20 στόχους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα δημοσιοποιήσουν χάρτες μιας νέας, διευρυμένης θαλάσσιας ζώνης στην οποία θα απαγορεύεται η πρόσβαση.

Την ίδια στιγμή, τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί και η σύγκρουση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τους Χούθι στην Υεμένη, δημιουργώντας ένα δεύτερο μέτωπο που απειλεί τις ενεργειακές προμήθειες από τη Μέση Ανατολή, επισημαίνει το Reuters στο ρεπορτάζ του.

Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πέντε πετρελαιοφόρα του Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν μέσα στη νύχτα πέντε ιρανικά πετρελαιοφόρα, δημοσιοποιώντας βίντεο που δείχνει πλοία να φλέγονται πριν βυθιστούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση σε δύο επιθέσεις των Φρουρών της Επανάστασης εναντίον αμερικανικού πολεμικού πλοίου με βαλλιστικούς πυραύλους μέσα στις προηγούμενες δύο ημέρες. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει νέα πολιτική, σύμφωνα με την οποία θα επιτίθεται σε ιρανικά δεξαμενόπλοια ως αντίποινα για επιθέσεις που απειλούν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι έχουν πλήξει συνολικά 10 ιρανικά δεξαμενόπλοια την τελευταία εβδομάδα.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της υποστήριξε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον δύο αμερικανικών πλοίων και οκτώ δεξαμενόπλοιων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικών συμφερόντων

Ένας ναυτικός σκοτώθηκε στο πετρελαιοφόρο Hercules Star, ενώ το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του Ντουμπάι. Ένα ακόμη μέλος του πληρώματος αγνοείται, σύμφωνα με την εταιρεία ναύλωσης Peninsula.

Πηγές ασφαλείας στη θάλασσα ανέφεραν ότι το πλοίο ενδέχεται να χτυπήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Η βρετανική υπηρεσία θαλάσσιας ασφάλειας UKMTO ανακοίνωσε ότι είχε λάβει αναφορές για πλοίο στην περιοχή το οποίο παρουσίαζε κλίση και πιθανώς έμπαζε νερά, αφού είχε χτυπηθεί από βλήμα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα εάν επρόκειτο για το ίδιο πλοίο.

Παράλληλα, δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι λιμανιών ανέφεραν ότι το δεξαμενόπλοιο New Andros, το οποίο μετέφερε δύο εκατομμύρια βαρέλια μαζούτ, τυλίχθηκε στις φλόγες αφού χτυπήθηκε από drone στα ιρακινά χωρικά ύδατα. Και τα 22 μέλη του πληρώματος ήταν, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ασφαλή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιρακινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε το περιστατικό και ανέφερε ότι το πλοίο χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση.

Η UKMTO δήλωσε επίσης ότι είχε λάβει αναφορές για αρκετά εμπορικά πλοία που υπέστησαν πλήγματα και υπέστησαν σοβαρές ζημιές από πυρά στον βόρειο Κόλπο και στον Κόλπο του Ομάν, στις δύο πλευρές των Στενών του Ορμούζ.

Το Ιράν προειδοποίησε ακόμη ότι θα μπορούσε να θέσει στο στόχαστρο πετρελαιοφόρα σε λιμάνια του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν.

Παράλληλα, πηγή θαλάσσιας ασφάλειας ανέφερε ότι ένα δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου φυσικού αερίου υπέστη ζημιές στο λιμάνι Χορ Φακάν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στενά του Ορμούζ ξανά υπό πίεση

Η νέα κλιμάκωση αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αποκαταστήσει σταδιακά τη διέλευση πετρελαιοφόρων από τα Στενά του Ορμούζ, από τα οποία περνούσε πριν από τον πόλεμο περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.

Ο Κλαούντιο Γκαλιμπέρτι, επικεφαλής οικονομολόγος της Rystad Energy, ανέφερε ότι οι ροές μέσω των στενών έχουν μειωθεί ακόμη και στα δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Μόλις μία εβδομάδα πριν από την επανέναρξη των συγκρούσεων, οι ροές είχαν φτάσει τα 8-9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ακόμη μεγαλύτερη πίεση παρατηρείται στα καύσιμα που παράγονται από το αργό πετρέλαιο. Η μέση λιανική τιμή του ντίζελ στις ΗΠΑ ξεπέρασε την Τετάρτη τα 5,94 δολάρια το γαλόνι, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Και η βενζίνη κινείται σε επίπεδα υψηλότερα από κάθε άλλη περίοδο του έτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέο μέτωπο στη Σαουδική Αραβία

Την ίδια ώρα, η κλιμάκωση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το τους Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των κατοικημένων περιοχών της Υεμένης, προσθέτει νέα αβεβαιότητα στις ενεργειακές αγορές.

Την Τρίτη, οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τεσσάρων πόλεων της Σαουδικής Αραβίας, προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές σε εγκαταστάσεις πετρελαίου, οι οποίες ήταν ορατές ακόμη και από το διάστημα.

Οι σαουδαραβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 73 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από σπίτια που υπέστησαν ζημιές, καθώς και τραυματίες σε νοσοκομεία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Υεμένης που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και εδρεύει στον νότο έχει ξεκινήσει πολυμέτωπη επίθεση εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι Χούθι, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα στοχοποιήσουν τη σαουδαραβική ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ