Ιράν: 27χρονος διαδηλωτής καταδικάστηκε σε θανατική ποινή για «διαφθορά επί της γης» -Είχε χάσει το μάτι του στις συγκεντρώσεις του 2022 - iefimerida.gr

Ιράν: 27χρονος διαδηλωτής καταδικάστηκε σε θανατική ποινή για «διαφθορά επί της γης» -Είχε χάσει το μάτι του στις συγκεντρώσεις του 2022

27χρονος καταδικάστηκε σε θάνατο στο Ιράν για συμμετοχή σε διαδηλώσεις
27χρονος καταδικάστηκε σε θάνατο στο Ιράν για συμμετοχή σε διαδηλώσεις / Φωτογραφία Χ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άλλος ένας διαδηλωτής που συμμετείχε στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος στο Ιράν το 2022 καταδικάστηκε σε θάνατο.

Ο 27χρονος Αλί Ζαρεΐ, ο οποίος είχε χάσει το μάτι του και είχε μεταβεί στη Γερμανία για ιατρική περίθαλψη, βρίσκεται αντιμέτωπος με την εσχάτη των ποινών.

Με καταγωγή από το Αρνταμπίλ και τόπο διαμονής την Τεχεράνηo, είχε δηλώσει σε ανάρτησή του στο Instagram, ότι «θυσίασε το μάτι του για την ελευθερία της χώρας του».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν σε μια περίοδο που το Ιράν βρισκόταν εν μέσω των ταραχών με αφορμή τον ξεσηκωμό του κινήματος «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία». Το κίνημα πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής κουρδικής καταγωγής, η οποία απεβίωσε λίγο μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για παραβίαση των κανόνων ένδυσης που επιβάλλονται στις γυναίκες.

Του επιβλήθηκε η πιο βαριά κατηγορία

Σύμφωνα με αναφορές οι αμερικανικές οργανώσεις Human Rights Activists News Agency (HRANA) και το Κέντρο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο Ιράν (CHRI), ο νεαρός κατηγορείται για «διαφθορά επί της γης», η οποία συγκαταλέγεται στις πιο βαριές του ιρανικού ποινικού κώδικα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Διεθνής Εταιρεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IGFM), που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, αναφέρει ότι ο Ζαρεΐ επέστρεψε στην πατρίδα του επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους», όπου και τέθηκε υπό κράτηση αμέσως μόλις έφτασε.

«Η σύλληψη του Αλί Ζαρεΐ καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τίποτα δεν σταματά την Ισλαμική Δημοκρατία, ούτε καν τα θύματα της βιαιοπραγίας της», σχολίασε η IGFM.

Είχε βρεθεί σε συγκέντρωση μαζί με τον Ρεζά Παχλεβί

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 27χρονος είχε λάβει μέρος σε διαδήλωση στο Μόναχο, κατόπιν πρόσκλησης του Ρεζά Παχλαβί. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, είχε απευθυνθεί στους παρευρισκόμενους, αυτοπροσδιοριζόμενος ως «επιζών, τραυματίας της εθνικής εξέγερσης του 2022» και ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση: «Το 1979 τελείωσε, ζήτω ο σάχης», επαινώντας τις ενέργειες του 65χρονου διαδόχου του θρόνου για «την απελευθέρωση του Ιράν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της είδησης, το γραφείο του Παχλαβί άσκησε κριτική, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες» τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, ενώ παράλληλα εξήρε «τη θαρραλέα γενιά των Ιρανών που αντιστέκονται στην Ισλαμική Δημοκρατία».

Κατά τους τελευταίους μήνες, το ιρανικό καθεστώς προχώρησε στην εκτέλεση 29 ατόμων που έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου, καθώς και δύο επιπλέον ατόμων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 2022.

«Το καθεστώς χρησιμοποιεί και πάλι τη θανατική ποινή ως εργαλείο εκδίκησης και εξόντωσης των αντιπάλων του», δήλωσε το CHRI.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εκτέλεση θανατοποινίτης Ιράν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ