Το Ιράν υπόσχεται να πλήξει κρίσιμες υποδομές αμερικανικών συμφερόντων μετά τις απειλές Τραμπ για ενδεχόμενα χτυπήματα - iefimerida.gr

Το Ιράν υπόσχεται να πλήξει κρίσιμες υποδομές αμερικανικών συμφερόντων μετά τις απειλές Τραμπ για ενδεχόμενα χτυπήματα

Η γιγαντοαφίσα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του Ιράν
Η γιγαντοαφίσα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του Ιράν / Φωτογραφία: AP / Vahid Salemi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα προειδοποιητικά μηνύματα προς τις ΗΠΑ εξαπέλυσε το Ιράν τονίζοντας ότι εάν χτυπηθούν εγκαταστάσεις της θα προχωρήσει σε αντίποινα.

  • Το Ιράν, μέσω στρατιωτικής πηγής, προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι θα στοχοποιήσει αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, εάν η Ουάσινγκτον πλήξει ιρανικές υποδομές, όπως γέφυρες ή σταθμούς παραγωγής ενέργειας, κλιμακώνοντας την ένταση.
  • Η Τεχεράνη δηλώνει την απόλυτη βούλησή της να ασκήσει την κυριαρχία της στα Στενά του Ορμούζ, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα ανεχθεί καμία απειλή εναντίον της στην κρίσιμη αυτή θαλάσσια οδό.
  • Για την ειρηνική διέλευση των πλοίων από το Στενό, το Ιράν θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση τον συντονισμό με τις ιρανικές αρχές και την πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς που έχει επιβάλει η Τεχεράνη.
  • Η ιρανική προειδοποίηση αποτελεί απάντηση σε προγενέστερες δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ, ο οποίος απείλησε με επιθέσεις σε ιρανικές υποδομές εάν οι Φρουροί της Επανάστασης στοχοποιούσαν πλοία στα Στενά του Ορμούζ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να χτυπήσει σημεία αμερικανικών συμφερόντων σε ολόκληρη την περιοχή, εάν η Ουάσινγκτον στοχοποιήσει γέφυρες ή εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το Ιράν έχει σιδερένια βούληση να ασκήσει την κυριαρχία του στα Στενά του Ορμούζ και δεν θα επιτρέψει ποτέ ξανά να γίνει απειλή για το Ιράν» είπε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πλοία θα μπορούν να διέρχονται ειρηνικά από το Στενό, υπό την προϋπόθεση ότι η διέλευσή τους θα συντονίζεται με τις ιρανικές αρχές και θα συμμορφώνεται με τους κανονισμούς που έχει θέσει η Τεχεράνη. Διαφορετικά, το Ιράν θα συνεχίσει να ασκεί τον έλεγχο της πλωτής οδού, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης εθνικής του ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξαπολύουν επιθέσεις σε ιρανικές γέφυρες και σταθμούς παραγωγής ενέργειας κάθε φορά που οι Φρουροί της Επανάστασης θα χτυπούν πλοία στο Στενό του Ορμούζ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ