Ουάσιγκτον και Μόσχα διεξάγουν συζητήσεις σχετικά με τη συμβολή των ΗΠΑ στην αναζωογόνηση των πωλήσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αποκαλύπτει δημοσίευμα του Reuters.
To διεθνές πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται οκτώ πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες γύρω από το ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.
Η Ευρώπη μείωσε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, μια κίνηση που είδε τον Ρώσο εξαγωγέα Gazprom να καταγράφει ζημίες ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος της έναρξης της πλήρους κλίμακας εισβολής.
Η ειρήνη στην Ουκρανία και το ρωσικό φυσικό αέριο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να πιέζει για ειρήνη στην Ουκρανία, με δέλεαρ, μεταξύ άλλων, και την επανέναρξη της συζήτησης για αποκατάσταση των ενεργειακών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας.
Πηγές προσκείμενες στις διμερείς συζητήσεις δήλωσαν ότι η χάραξη ενός ανανεωμένου ρόλου για τη Μόσχα στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην εδραίωση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Για τη Ρωσία, τίποτα δεν έχει πλήξει την οικονομία της περισσότερο από την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου πριν από τρία χρόνια. Τώρα προμηθεύει το 19% της ζήτησης της Ευρώπης, από 40% που ήταν, κυρίως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και λίγο που διοχετεύεται μέσω της Τουρκίας με τον αγωγό TurkStream.
Η εμπλοκή της Ουάσιγκτον στην αποκατάσταση των πωλήσεων φυσικού αερίου θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μόσχα να ξεπεράσει τις πολιτικές αντιδράσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Η συμμετοχή των ΗΠΑ θα ωφελούσε επίσης την Ουάσιγκτον, δίνοντάς της ενδεχομένως κάποιο έλεγχο σχετικά με το πόσο ρωσικό αέριο φτάνει στην Ευρώπη, δήλωσαν δύο διπλωματικές πηγές και μια πηγή του Λευκού Οίκου.
Από το 2022, η Ευρώπη έχει στραφεί σε άλλους παρόχους φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ και ο απεσταλμένος του Πούτιν για επενδύσεις, Κιρίλ Ντμίτριεφ, έχουν συνομιλήσει για το φυσικό αέριο στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία, δήλωσαν δύο από τις οκτώ πηγές. Ο εκπρόσωπος του Γουίτκοφ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν συζήτησε το θέμα των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ωστόσο, κρατώντας τα χαρτιά του κλειστά, το Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων της Ρωσίας, του οποίου ηγείται ο Ντμίτριεφ, σε δήλωσή του στο Reuters ανέφερε ότι «επί του παρόντος, δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις».
Στο τραπέζι το ενεργειακό στην ΕΕ
Η Gazprom θα εξέταζε το ενδεχόμενο πώλησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εάν ένας νέος ιδιοκτήτης έπαιρνε τον έλεγχο του δικτύου φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο γαλλικό περιοδικό Le Point τον Απρίλιο.
Στη διαδρομή που διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα, η Gazprom ελέγχει τους δύο δίδυμους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που υποστηρίζονται από ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες κατέχουν μετοχές. Η Μόσχα είναι έτοιμη να πουλήσει το φυσικό της αέριο και γνωρίζει ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να θέλουν να το αγοράσουν, δήλωσε ο Πεσκόφ στη συνέντευξη στο Le Point.
«Υπάρχει ένας πωλητής φυσικού αερίου, υπάρχουν δυνητικοί αγοραστές», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους τον Απρίλιο.
Στις χώρες που εξακολουθούν να αγοράζουν περιλαμβάνονται η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες λαμβάνουν φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream.
Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ισπανία λαμβάνουν LNG από τη ρωσική Novatek, βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ εξετάζει σχέδια για τις επιχειρήσεις ώστε να σπάσουν τα εναπομείναντα ρωσικά συμβόλαια φυσικού αερίου χωρίς κυρώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε -σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times σε προχθεσινό τους δημοσίευμα- να επιτρέψει στις ενεργειακές εταιρείες να δηλώσουν ανωτέρα βία και να αποφύγουν να πληρώσουν τη Μόσχα, σπάζοντας συμβόλαια μαζί τους.
Επικαλούμενοι τρεις αξιωματούχους με γνώση του σχεδίου, οι FT ανέφεραν ότι η Επιτροπή μελετά το ενδεχόμενο να επιτραπεί στις εταιρείες να δηλώσουν ανωτέρα βία, η οποία θα απαλλάσσει τους εισαγωγείς από τις υποχρεώσεις τους να καταβάλουν ρήτρες για την πρόωρη λήξη των συμβάσεων.