Πτώχευσαν οι Πρόσκοποι της Αμερικής υπό το βάρος σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης

Οι Πρόσκοποι της Αμερικής κατέθεσαν αίτηση για πτώχευση / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ / James Quigg

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η οργάνωση των Προσκόπων της Αμερικής προσβλέποντας στην επεξεργασία ενός σχεδίου αποζημιώσεων μετά τις εκατοντάδες αγωγές εις βάρος της για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Στρατιές δικηγόρων διεκδικούν αποζημιώσεις εκκ μέρους αρκετών χιλιάδων ανδρών, που λένε ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά όταν ήταν πρόσκοποι πριν από δεκαετίες. Η αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα δεν αναμένεται να επηρεάσει τα προγράμματα της οργάνωσης των Προσκόπων της Αμερικής, όπως είναι οι δραστηριότητες στη φύση: κάμπινγκ ή πεζοπορία. Η οργάνωση αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα εδώ και αρκετά χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε αποκρύψει από τις Αρχές εκατοντάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης κατά το διάστημα 1970 -1991, ενώ έχει μειωθεί ο αριθμός των μελών της και βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων επειδή δέχεται πλέον στους κόλπους της ομοφυλόφιλους και κορίτσια. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης, ο αριθμός των μελών της (τόσο στα Λυκόπουλα όσο και στους Προσκόπους) είχε μειωθεί κατά 13% στο τέλος του 2018 και μέσα σε διάστημα εξαετίας.

Οι αμερικανοί Πρόσκοποι, που εδρεύουν στο Άιρβινγκ του Τέξας, έχουν ζητήσει συγγνώμη προς όποιον έχει θιγεί τονίζοντας ότι πιστεύουν τις καταγγελίες και ενθαρρύνοντας τα θύματα να κάνουν καταγγελίες.

Κύμα αγωγών εις βάρος των Προσκόπων της Αμερικής

Η οργάνωση του Προσκοπικού Κινήματος στις ΗΠΑ ιδρύθηκε το 1910 και κατακλύστηκε από εκατοντάδες καταγγελίες όταν πολλές πολιτείες, περιλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, ήραν τα νομικά εμπόδια που απαγόρευαν τις αγωγές για παλιά περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Οι αλλαγές στη νομοθεσία συνέπεσαν με την εμφάνιση του κινήματος #MeToo αλλά και με την μεταστροφή της κοινής γνώμης, η οποία είναι πλέον πιο υποστηρικτική απέναντι στους καταγγέλοντες.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει ένα κύμα από αγωγές εις βάρος ιερωμένων, γιατρών και καθηγητών καθώς και εις βάρος του κινήματος των προσκόπων. Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση του Προσκοπικού Κινήματος στις ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι «μπορούμε να αναλάβουμε την κοινωνική και ηθική μας ευθύνη και να αποζημιώσουμε αρκούντως τα θύματα», ενώ ταυτόχρονα «να διασφαλίζουμε ότι εκπληρώνουμε την αποστολή μας να υπηρετούμε την νεολαία, τις οικογένειες και τις τοπικές κοινότητες μέσω των προγραμμάτων μας».

Η στρατηγική πτώχευσης

Ο Πολ Μόουνς, ο οποίος εκπροσωπεί εκατοντάδες άνδρες που υποστηρίζουν ότι κακοποιήθηκαν ως πρόσκοποι, δήλωσε στο Reuters: «Η αίτηση πτώχευσης κατατίθεται ως αποτέλεσμα δεκαετιών απόκρυψης περιστατικών κακοποίησης από τους προσκόπους και από τους ενήλικους αρχηγούς τους».

Η αίτηση, η οποία κατατέθηκε στο Ντελαγουέρ, θα επιτρέψει στους προσκόπους να συγκεντρώσουν όλες τις αγωγές για να εξεταστούν από ένα δικαστήριο και να προσπαθήσουν να διαπραγματευτεί μια εξωδικαστική συμφωνία αντί να χρησιμοποιήσουν οικονομικούς πόρους της οργάνωσης για να αντικρούσουν την καθεμία αγωγή στο δικαστήριο, κάτι που μπορεί να αφήσει κάποια θύματα χωρίς αποζημίωση. Μια παρεμφερής στρατηγική πτώχευσης για την διευθέτηση αγωγών για σεξουαλική κακοποίηση, είχε επιλεγεί από περισσότερες από 20 Καθολικές επισκοπές και από αθλητές της ενόργανης γυμναστικής στις ΗΠΑ.

Η εθνική οργάνωση έχει ανακοινώσει, στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή της του 2018, ότι οι πόροι της ανέρχονται σε 1,5 δισεκ. δολάρια. Αλλά εκατοντάδες τοπικοί σύλλογοί της έχουν δικούς τους πόρους και τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πιθανόν να επιχειρήσουν να αποζημιωθούν από αυτούς μέσω της εξωδικαστικής διευθέτησης. Οι Πρόσκοποι έχασαν μια σημαντική πηγή οικονομικής στήριξης όταν η Εκκλησία των Μορμόνων αποφάσισε να σταματήσει τις χορηγίες της αρχής γενομένης από το 2020. Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, που εδρεύει στη Γιούτα, αποφάσισε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, να αφαιρέσει την λέξη «αγόρι» από το πρόγραμμά της, που απευθυνόταν σε μεγαλύτερα παιδιά, όταν η οργάνωση των προσκόπων ανακοίνωσε ότι θα δέχεται πλέον και διεμφυλικούς προσκόπους. Η Εκκλησία υποστήριξε πάντως ότι η απόφασή της να σταματήσει τις χορηγίες δεν επηρεάστηκε από τις αλλαγές που έκαναν οι πρόσκοποι, αλλά από μια επιθυμία να επικεντρωθεί στα δικά της προγράμματα για την νεολαία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ