Ο επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης που είναι αρμόδια για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική επισκέφθηκε την Τετάρτη την Κολομβία.
Είχε συνομιλίες με στελέχη της νέας κυβέρνησης και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για τις επικείμενες κοινές επιχειρήσεις κατά της διακίνησης ναρκωτικών.
Ο στρατηγός του Σώματος των Πεζοναυτών Φράνσις Ντόνοβαν, επικεφαλής της SOUTHCOM, βρέθηκε στην Μπογοτά προκειμένου να συναντήσει τη νέα στρατιωτική ηγεσία και να συζητήσει τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των «ναρκοτρομοκρατών», καθώς και την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ και Κολομβίας.
Η SOUTHCOM, η οποία συντονίζει από τη Φλόριντα τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, χαρακτήρισε την Κολομβία «μακροχρόνιο εταίρο» στον αγώνα κατά των καρτέλ και «ζωτικής σημασίας ηγετική δύναμη» για την περιφερειακή ασφάλεια.
Η νέα κυβέρνηση και η στήριξη από τις ΗΠΑ
Ο νέος δεξιός πρόεδρος της Κολομβίας, Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια, ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 7 Αυγούστου, δηλώνοντας ότι, με τη στήριξη της Ουάσιγκτον, θα επιδιώξει να συντρίψει τις ένοπλες οργανώσεις της χώρας που εμπλέκονται στη διακίνηση κοκαΐνης.
Η Κολομβία παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης παγκοσμίως.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση, η Κολομβία εντάχθηκε στην «Ασπίδα της Αμερικής», μια συμμαχία υπό την ηγεσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με δηλωμένο στόχο την καταπολέμηση των καρτέλ.
Κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις
Η νέα κυβέρνηση της Κολομβίας έχει εγκρίνει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ εναντίον οργανώσεων που κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών στο έδαφος της χώρας.
Η επίσκεψη του Φράνσις Ντόνοβαν επικεντρώθηκε στις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των ένοπλων οργανώσεων που συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών.
Τέλος στις ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο δε λα Εσπριέγια επικράτησε με οριακή διαφορά στις εκλογές του Ιουνίου απέναντι σε υποψήφιο της αριστεράς. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε υποσχεθεί να τερματίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που στόχευαν στον αφοπλισμό συμμοριών και ανταρτικών οργανώσεων, οι οποίες κατηγορούνται για εμπλοκή στο εμπόριο κοκαΐνης.
Παράλληλα, είχε δεσμευτεί να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τις ένοπλες παρατάξεις.
Στο 1 δισ. δολάρια η αμερικανική βοήθεια
Η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να διαθέσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε βοήθεια προς την Κολομβία για ζητήματα «ασφάλειας».