ΗΠΑ: Σφοδρή επίθεση του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών εναντίον του Μπάιντεν για την ψήφο των μειονοτήτων - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Σφοδρή επίθεση του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών εναντίον του Μπάιντεν για την ψήφο των μειονοτήτων

mitch mcconell
Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, Μιτς Μακόνελ, Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/J. Scott Applewhite
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέστη χθες Τετάρτη φραστική επίθεση από τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, τον Μιτς Μακόνελ.

Παράλληλα, ο Μιτς Μακόνελ απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση να παραμεριστούν οι κοινοβουλευτικοί κανόνες για να υιοθετηθούν δύο σχέδια νόμου με τα οποία οι Δημοκρατικοί θέλουν να εγγυηθούν την πρόσβαση των Αφροαμερικανών και άλλων μειονοτήτων στις εκλογές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πολιτική ένταση ανέβηκε μια κλίμακα στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα κι ο ένοικος του Λευκού Οίκου αποφάσισε πλέον να εμπλακεί προσωπικά στη μάχη.

Ο Μακόνελ κατηγορεί τον Μπάιντεν για δημαγωγία λόγω του ν/σ για την ψήφο των μειονοτήτων

«Ανάξια του αξιώματός του», «καθαρή δημαγωγία», «ασυνάρτητη», «εσφαλμένη»: αντιδρώντας στην ομιλία του Τζο Μπάιντεν, που υποσχέθηκε προχθές Τρίτη ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατευτεί το δικαίωμα ψήφου των μειονοτήτων, ο Μιτς Μακόνελ δεν φάνηκε διατεθειμένος να δείξει την παραμικρή αυτοσυγκράτηση.

«Δεν αναγνώρισα καν τον άνδρα στο βήμα χθες», πέταξε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, αναφερόμενος στο ταξίδι του Δημοκρατικού προέδρου στον τόπο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο βαρόνος των συντηρητικών επιτέθηκε στη σχεδιαζόμενη εκλογική μεταρρύθμιση που προωθεί ο πρόεδρος, διότι κατ’ αυτόν σκοπός της είναι οι Δημοκρατικοί «να πάρουν τον έλεγχο των εκλογών».

Η ομιλία του Μιτς Μακόνελ στο ημικύκλιο της Γερουσίας σηματοδότησε πως πλέον, δέκα μήνες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, τα γάντια βγαίνουν και όλα τα χτυπήματα επιτρέπονται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τζο Μπάιντεν, παρών χθες στο Κογκρέσο για να αποτίσει φόρο τιμής σε θανόντα γερουσιαστή, έσπευσε να απαντήσει σ’ αυτόν με τον οποίο συνεργάστηκε πολλές φορές τις δεκαετίες που πέρασαν στους διαδρόμους του Καπιτωλίου «τον συμπαθώ τον Μιτς Μακόνελ, είναι φίλος», με ελαφρά πειρακτικό τόνο.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήριζε «αστείες» τις επικρίσεις κατά τις οποίες η ομιλία του Τζο Μπάιντεν την Τρίτη θα μπορούσε να εκληφθεί ως προσβλητική.

«Αυτό που είναι πολύ πιο προσβλητικό είναι η προσπάθεια στέρησης του θεμελιώδους δικαιώματος του κόσμου να ψηφίζει», αντέταξε η Τζεν Ψάκι.

Ο αμερικανός πρόεδρος, αποφασισμένος να λερώσει τα χέρια του, θα επιστρέψει στη Γερουσία σήμερα, για να συζητήσει με μέλη της παράταξής του τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί για να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη εγκεκριμένα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα δύο νομοσχέδια με σκοπό την προστασία της πρόσβασης των μειονοτήτων στις εκλογές χαρακτηρίζονται για την ώρα «θνησιγενή» στη Γερουσία, όπου η πλειοψηφία των Δημοκρατικών είναι πολύ οριακή για να υιοθετηθούν χωρίς την υποστήριξη μέρους τουλάχιστον των Ρεπουμπλικάνων αιρετών. Εκτός αν υπάρξει αλλαγή των κανόνων, όπως απείλησε ο Τζο Μπάιντεν.

Όμως για να επιτευχθεί αυτό, θα χρειαστεί η υποστήριξη δύο κεντρώων Δημοκρατικών, του Τζο Μάντσιν και της Κίρστεν Σίνεμα. Και οι δύο εναντιώνονται στα σχέδιά του και ο Τζο Μπάιντεν αποπειράται να αλλάξει τη στάση τους.

Τα νομοσχέδια για την ψήφο των αμερικάνικων μειονοτήτων

Το πρώτο από τα δύο νομοσχέδια, που βαπτίστηκε «Freedom to Vote Act» («νομοθετική πράξη περί ελευθερίας της ψήφου» σε ελεύθερη απόδοση), προβλέπει η ημέρα των εκλογών να μετατραπεί σε επίσημη αργία και να διευρυνθεί το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές επιστολικά.

Ακυρώνει ταυτόχρονα σειρά περιορισμών που υιοθετήθηκαν σε διάφορες συντηρητικές πολιτείες μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, για παράδειγμα την απαγόρευση στην Τζόρτζια να διανέμονται ποτά και σνακ στις ουρές αναμονής μπροστά στα εκλογικά κέντρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα μέτρα των Ρεπουμπλικάνων βάζουν στο στόχαστρο ειδικά τους Αφροαμερικανούς, που ψήφισαν στη μεγάλη πλειοψηφία τους τον Τζο Μπάιντεν στις πιο πρόσφατες εκλογές.

Το δεύτερο σχέδιο νόμου των Δημοκρατικών απαγορεύει την υιοθέτηση κάθε μέτρου που περιορίζει την πρόσβαση οποιασδήποτε μειονοτικής ομάδας στην εκλογική διαδικασία, ακόμη κι αν η διάκριση σε βάρος της δεν γίνεται εσκεμμένα.

Με την ελπίδα να μπορέσουν να επηρεάσουν τον διάλογο, περίπου δεκαπέντε αφροαμερικανοί αιρετοί κάλεσαν χθες, με εμφανή συναισθηματική φόρτιση, τη Γερουσία να υιοθετήσει την εκλογική μεταρρύθμιση «κατεπειγόντως», ώστε να προστατευθεί το δικαίωμα ψήφου των μειονοτήτων, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου.

«Είναι το ιερότερο πράγμα που μπορώ να σκεφτώ», είπε η μαύρη βουλεύτρια Τζόις Μπίτι, επικεφαλής αυτής της ομάδας κοινοβουλευτικών. «Το πιο θεμελιώδες».

Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε επίσης υπέρ της υιοθέτησης των νομοσχεδίων, κρίνοντας σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας USA Today ότι «είναι καιρός η Γερουσία να κάνει αυτό που είναι δίκαιο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μιτς Μακόνελ όμως είδε στην ομιλία του Τζο Μπάιντεν «μια εσκεμμένα διχαστική» παρέμβαση, με σκοπό να «απομακρυνθούν ακόμα περισσότερο» οι Αμερικανοί, «παραλήρημα» που χαρακτήρισε «ασυνάρτητο, λαθεμένο», «ανάξιο του αξιώματός του». Όσο για την απειλή του προέδρου να παραμεριστεί ο κανόνας που προβλέπει ενισχυμένη πλειοψηφία 60 ψήφων στη Γερουσία για να εγκρίνονται σημαντικά νομοσχέδια – γνωστός με τον όρο filibuster στην αργκό του σώματος – οι Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν σε αυτή πολύ επικίνδυνη κερκόπορτα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ