ΗΠΑ: «Πόλεμος» για τη χρήση μάσκας στα σχολεία -«Βγάλτε τις από τα παιδιά μας», λένε γονείς | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

ΗΠΑ: «Πόλεμος» για τη χρήση μάσκας στα σχολεία -«Βγάλτε τις από τα παιδιά μας», λένε γονείς

Παιδί σε σχολείο
Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην κλονισμένη από την πανδημία της Covid-19 Φλόριντα, οργισμένοι γονείς συγκρούστηκαν με μέλη του σχολικού συμβουλίου της κομητείας Μπρόουαρντ αυτήν την εβδομάδα για το αν τα παιδιά τους θα είναι υποχρεωμένα να φορούν μάσκες στις σχολικές αίθουσες.

Στη Νότια Καρολίνα, σχολικοί αξιωματούχοι υπενθύμιζαν στους γονείς ότι οι πολιτειακοί βουλευτές έχουν ακυρώσει την υποχρέωση της χρήσης μάσκας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε Πολιτείες όπως η Βόρεια Καρολίνα και η Αλαμπάμα, ορισμένες δημόσιες σχολικές περιφέρειες ανακοίνωσαν ότι θα απαιτήσουν από τους μαθητές να φορούν καλύμματα προσώπου, ακόμη και αν γειτονικές κομητείες ενημέρωσαν τους γονείς μαθητών ότι η χρήση μάσκας θα παραμείνει προαιρετική.

Η απόφαση των CDC την Τρίτη να αντιστρέψουν πορεία και να συστήσουν όλοι οι μαθητές και το σχολικό προσωπικό να φορούν μάσκες στις σχολικές αίθουσες, ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού τους, έχει προκαλέσει νέα σύγχυση και δυσφορία σε γονείς, εκπαιδευτικούς και αξιωματούχους, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με διά ζώσης διδασκαλία σε πολλές Πολιτείες.

Σε προηγούμενες οδηγίες τους τα CDC ανέφεραν ότι μόνον οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες. Η αλλαγή της οδηγίας ακολούθησε την απότομη άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19 στις ΗΠΑ, που τροφοδοτείται από την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

«Πόλεμος» για τη μάσκα

Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της κύριας αμερικανικής υπηρεσίας υγείας έδωσαν νέα τροφή σε μια έντονη συζήτηση για τη χρήση μάσκας στα σχολεία, που έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τα βαθιά πολιτικά ρήγματα στη χώρα, επιφέροντας ένα συνονθύλευμα αποσπασματικών πολιτικών από Πολιτεία σε Πολιτεία, ακόμη και από πόλη σε πόλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορισμένοι συντηρητικοί χαρακτηρίζουν τις εντολές χρήσης μάσκας περιττές και καταπιεστικές και υποστηρίζουν ότι οι φιλελεύθεροι μεγαλοποιούν την απειλή της πανδημίας για πολιτικούς σκοπούς.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας της Covid-19 σε απόλυτους αριθμούς σε όλο τον κόσμο.

Τα CDC δεν διαθέτουν την εξουσία να επιβάλουν τη χρήση μάσκας. Πολλές τοπικές κυβερνήσεις σε περιοχές που ελέγχονται από Ρεπουμπλικάνους διεμήνυσαν ότι δεν θα εκδώσουν εντολές συμμόρφωσης των κατοίκων τους με τις συστάσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας. Τουλάχιστον επτά Πολιτείες με Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Καρολίνας, του Τέξας και της Αριζόνας, έχουν άρει την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε σχολεία.

Σε μια ανακοίνωση δύο ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των νέων οδηγιών των CDC, το πολιτειακό υπουργείο Παιδείας της Νότιας Καρολίνας αποδέχθηκε τη νέα οδηγία, αλλά είπε ότι τα χέρια των αξιωματούχων είναι δεμένα, καθώς το πολιτειακό Κοινοβούλιο ακύρωσε την απαίτηση χρήσης μάσκας σε σχολεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κίνηση ακολούθησε το εκτελεστικό διάταγμα του κυβερνήτη Χένρι Μακ Μάστερ, που κατέστησε τις μάσκες προαιρετικές στις σχολικές αίθουσες, παρά την αντίθεση του ανώτατου εκπαιδευτικού αξιωματούχου της Νότιας Καρολίνας.

Η Σέρι Ιστ, πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Συλλόγου της Νότιας Καρολίνας, που εκπροσωπεί τους δασκάλους και άλλους εργαζομένους στη σχολική εκπαίδευση, είπε ότι οι δάσκαλοι μπήκαν σε μια αφόρητη κατάσταση.

Ορισμένοι γονείς προειδοποίησαν τους δασκάλους να μη θέτουν σε αποστάσεις παιδιά τους που δεν φορούν μάσκα από άλλα παιδιά, ενώ άλλοι γονείς επέμειναν οι δάσκαλοι να χωρίσουν τα καλυμμένα με μάσκα προσώπου παιδιά τους από εκείνα που δεν φορούν μάσκα, είπε η Ιστ. «Βάλατε στη μέση τους δασκάλους», πρόσθεσε η ίδια. «Και μαντέψτε τι δεν γίνεται στην τάξη; Μάθημα».

«Βγάλτε τις μάσκες από τα παιδιά μας»

Πολλοί γονείς επιχειρηματολογούν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος της χρήσης μάσκας στη διδασκαλία και την κοινωνική αλληλεπίδραση είναι χειρότερος από τον κίνδυνο που θέτει η Covid-19 σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βγάλτε τις μάσκες από τα παιδιά μας. Αφήστε τα να είναι παιδιά», φώναξε ο Έλον Γκέρμπεργκ, γονιός, σε σχολικούς αξιωματούχους της κομητείας Μπράουαρντ, σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που έγινε χθες, Τετάρτη, για το θέμα.

Το συμβούλιο ψήφισε υπέρ της απαίτησης χρήσης μάσκας όταν τα σχολεία ανοίξουν στις 18 Αυγούστου, επικαλούμενο το αυξανόμενο ποσοστό μολύνσεων στη Φλόριντα.

Η Ροσαλίντ Οσγκούντ, πρόεδρος του συμβουλίου, δήλωσε ότι θα ήταν «ασυνείδητο» να θέσουμε σε κίνδυνο μαθητές και προσωπικό αφήνοντας τις μάσκες προαιρετικές.

Αξιωματούχοι ανέβαλαν τη συνέλευση που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Τρίτη, αφού αρνητές της μάσκας αρνήθηκαν να φορέσουν προστατευτικά καλύμματα προσώπου. Ένας από τους γονείς έκαψε μάσκες έξω από το κτίριο.

Η συνέλευση της Τετάρτης διεξήχθη με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής επιβολής χρήσης μάσκας, με τους ομιλητές να μπαίνουν με συνοδεία ένας ένας στη σειρά στην αίθουσα της συνέλευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνέστησε αυτόν τον μήνα οι μαθητές να επιστρέψουν στη διά ζώσης διδασκαλία, επικαλούμενη τον αντίκτυπο που θέτει στην ψυχική υγεία η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Προέτρεψε επίσης όλους τους μαθητές και τους δασκάλους να φορούν μάσκες ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού. Επικαλέστηκε μια έρευνα που δείχνει ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν αυξάνει τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα εάν γίνεται χρήση μάσκας και τηρούνται άλλα μέτρα.

Στο Μαϊάμι-Ντέιντ, το τέταρτο μεγαλύτερο δημόσιο σχολικό σύστημα των ΗΠΑ, ο επόπτης σχολείων Αλμπέρτο Καρβάλιο είπε ότι η περιφέρεια θα επανεξετάσει εάν θα απαιτήσει τη χρήση μάσκας, δύο μήνες αφότου ανακοίνωσε την προαιρετική χρήση τους.

«Είμαστε σήμερα σε ένα διαφορετικό σημείο, όπου τα κρίσιμα δεδομένα τείνουν δυστυχώς προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε την Τετάρτη ο Καρβάλιο σε δημοσιογράφους.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα κατά της υποχρεωτικής μάσκας

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρεπουμπλικανός Ρον Ντε Σάντις, έχει ταχθεί κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Άλλα μεγάλα σχολικά συστήματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Λος Άντζελες και της Νέας Υόρκης, έχουν καταστήσει τη χρήση μάσκας υποχρεωτική. Πολλές άλλες περιοχές εξακολουθούν να πασχίζουν να δώσουν απάντηση στο ζήτημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγες ώρες μετά την έκδοση των νέων οδηγιών των CDC, η σχολική επιτροπή της κομητείας Γκάστον στη Βόρεια Καρολίνα ψήφισε υπέρ της προαιρετικής χρήσης μάσκας, προκαλώντας τις ζητωκραυγές του κοινού.

Η Σιέρα Χολ, μια μητέρα που παρευρέθηκε στη συνέλευση της επιτροπής, χαρακτήρισε την κίνηση πρόωρη. Η Χολ, εργαζόμενη σε γηροκομείο, είπε ότι οι μάσκες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, επειδή ούτε η ίδια ούτε η 13χρονη κόρη της έχουν εμβολιαστεί. «Γιατί να μην αρχίσουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας τώρα, πριν αυξηθούν οι αριθμοί;» αναρωτήθηκε η Χολ σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνέλευση. «Νιώθω ότι τα θαλάσσωσαν».

Στο Τέξας, η Λακίσα Πάτερσον, δασκάλα της τρίτης Δημοτικού σε προάστιο του Χιούστον, εξέφρασε την οργή της για την απόφαση που εξέδωσε ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ τον Μάιο, με την οποία ακύρωσε τις εντολές χρήσης μάσκας.

«Δεν νομίζω ότι το Τέξας είναι το μέρος που θα πρέπει καθολικά να λένε ότι δεν πρόκειται να έχουμε μια εντολή χρήσης μάσκας», δήλωσε η Πάτερσον, σημειώνοντας ότι λιγότεροι από τους μισούς Τεξανούς είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Μεγάλο τμήμα του Τέξας καταγράφει υψηλά επίπεδα μετάδοσης της Covid-19, δείχνουν τα δεδομένα των CDC.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ