Iνδονησία: Το απίστευτο πρότζεκτ των 30 δις για τη μεταφορά της βυθιζόμενης πρωτεύουσας Τζακάρτα σε νησί - iefimerida.gr

Iνδονησία: Το απίστευτο πρότζεκτ των 30 δις για τη μεταφορά της βυθιζόμενης πρωτεύουσας Τζακάρτα σε νησί

Εδώ θα μεταφερθεί η πρωτεύουσα της Ινφονησίς
Εδώ θα μεταφερθεί η πρωετύουσα της Ινδονησίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γύρω στα 30 δις ευρώ θα στοιχίσει στην Ινδονησία το πρότζεκτ της μεταφοράς της πρωτεύουσάς της από τη βυθιζόμενη Τζακάρτα σε ένα απόμερο νησί, που κατοικείται από φυλές της ζούγκλας σε απόσταση περίπου 1.900 χλμ!

Τουλάχιστον 20.000 μέλη των 21 φυλών της Ινδονησίας που κατοικούν στην εν λόγω περιοχή θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προκειμένου να ανεγερθεί η νέα πρωτεύουσα της χώρας σε διάστημα που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις δύο δεκαετίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εικόνα δημιουργημένη σε υπολογιστή της νέας πρωτεύουσας της Ινδονησίας
Εικόνα δημιουργημένη σε υπολογιστή της νέας πρωτεύουσας της Ινδονησίας

Η πυκνοκατοικημένη Τζακάρτα των δέκα εκατ. κατοίκων -και άλλων 30 στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή – βυθίζεται με ραγδαίους ρυθμούς περίπου 25 εκατ. ετησίως, από τους ταχύτερους δηλαδή στη Γη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, λόγω της καθίζησης του εδάφους, αλλά και του θαλάσσιου τοιχώματος που σχεδιάστηκε για να προστατεύει της κοινότητες. Και καθώς η πόλη συνεχίζει να βυθίζει το κοινοβούλιο της Ινδονησίας ενέκρινε τα σχέδια μεταφοράς της πρωτεύουσας σε νησία της επαρχίας του Ανατολικού Καλιμαντάν, στο κομμάτι του Βόρνεο, που ανήκει στη χώρα.

Τα σχέδια προβλέπουν και την ανέγερση ενός προεδρικού μεγάρου ύψους 150 μ. στη νέα πρωτεύουσα της Ινδονησίας
Τα σχέδια προβλέπουν και την ανέγερση ενός προεδρικού μεγάρου ύψους 150 μ. στη νέα πρωτεύουσα της Ινδονησίας

Σε απόσταση κάπου 1.900 χλμ. από τη Τζακάρτα η νέα πρωτεύουσα θα αποκαλείται Νουσαντάρα, που σημαίνει «αρχιπέλαγος» στην ινδονησιακή γλώσσα. Θα καλύπτει έκταση περίπου 560.000 στρεμμάτων, αν και οι Αρχές έχουν κάνει πρόβλεψη για 2,5 εκατ. στρέμματα για πιθανή μελλοντική επέκταση της πόλης. Τα σχέδια προβλέπουν την μετεγκατάσταση 1,5 εκατ. από τα δέκα εκατ. των κατοίκων της Τζακάρτα στη Νουσαντάρα, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 το 95% του βόρειου τομέα της νυν πρωτεύουσας θα έχει βυθιστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουτοπία μέσα στη ζούγκλα;

Τα πρώτα σχέδια της νέας πρωτεύουσας της Ινδονησίας, που είδαν τη δημοσιότητα, προβλέπουν τη δημιουργία μιας φιλικής προς το περιβάλλον «έξυπνης» πόλης, αν και λίγες λεπτομέρειες έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής. Πάντως, θα περιλαμβάνει κτίρια που θα στεγάζουν τα υπουργεία κι άλλες κρατικές υπηρεσίες κι ένα προεδρικό μέγαρο ύψους 150 μ.!

Το πρότζεκτ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι προειδοποιούν για πιθανές καταστροφές των οικοσυστημάτων της περιοχής, καθώς οι εξορύξεις και οι φυτείες κοκοφοίνικα απειλούν ήδη βροχοδάση του Βόρνεο, που φιλοξενούν είδη προς εξαφάνιση, περιλαμβανομένων και των ουρακοτάνγκων. «Η ανέγερση της νέας πρωτεύουσας δεν περιορίζεται μόνον στη μεταφορά των κρατικών γραφείων. Ο κύριος στόχος είναι η δημιουργία μιας έξυπνης νέας πόλης, που θα είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατασκευή μιας ατμομηχανής μεταμόρφωσης προς μια Ινδονησία, που θα βασίζεται στην καινοτομία, την τεχνολογία και την πράσινη οικονομία», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Τζόκο Γουιντόντο πριν την πρόσφατη έγκριση του σχεδίου από το κοινοβούλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι οικοδομικές εργασίες επρόκειτο να ξεκινήσουν το 2020, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Η ανάπτυξη της περιοχής θα λάβει χώρα σε διάφορα στάδια μέχρι το 2045. «Η νέα πρωτεύουσα έχει μια κεντρική λειτουργία κι είναι σύμβολο της ταυτότητας του έθνους καθώς και το νέο οικονομικό μας επίκεντρο», δήλωσε ο υπουργός Σχεδιασμού της Ινδονησίας Σουχάρσο Μονοάρφα. Η πρώτη φάση των έργων μεταξύ του 2022 και του 2024 θα περιλαμβάνει την κατασκευή δρόμων και λιμένων και σε ορισμένα απ’ αυτά θα συνεργάζεται και ο ιδιωτικός τομέας.

Η στρατηγική θέση της νέας πρωτεύουσας της Ινδονησίας

Σχέδια για τη μεταφορά των υπουργείου από την Τζακάρτα, που ταλανίζεται εδώ και χρόνια από κυκλοφοριακό χάος, ατμοσφαιρική ρύπανση και συχνές πλημμύρες, είχαν παρουσιάσει κατά καιρούς διάφοροι πρόεδροι της Ινδονησίας, αλλά κανένα δεν προχώρησε όπως αυτό του Γουιντόντο – ή Τζοκόβι, όπως είναι επίσης γνωστός στην πατρίδα του -. Ο ίδιος επέλεξε και το όνομα της νέας πρωτεύουσας, που σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα ενισχύσει τις τροφοδοτικές αλυσίδες και θα τοποθετήσει την Ινδονησία «σε μια πιο στρατηγική θέση στις παγκόσμιες εμπορικές οδούς, τη ροή των επενδύσεων και την τεχνολογική καινοτομία».

Ένα από τα σχέδια για τη Νουσαντάρα, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δημοσίων Έργων της Ινδονησίας
Ένα από τα σχέδια για τη Νουσαντάρα, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δημοσίων Έργων της Ινδονησίας

Ωστόσο, το πρότζεκτ έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των ντόπιων φυλών. Σύμφωνα με την Συμμαχία των Αυτοχθόνων του Αρχιπελάγους (AMAΜ) το νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά της πρωτεύουσας από την Τζακάρτα στη νέα της θέση, δεν εγγυάται επαρκώς τα δικαιώματα ιδιοκτησίας γης των τοπικών κοινοτήτων. «Το σχέδιο αυτό θα προκαλέσει προβλήματα, όπως η κατάσχεση εδαφών μας και ποινικές διώξεις εις βάρος των αυτοχθόνων, όταν θα επιχειρούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Χώρια που θα χάσουν και τα παραδοσιακά τους επαγγέλματα, όπως η ενασχόληση με τη γεωργία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΑΜΑΜ, Μουχάμαντ Αρμάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ινδονησία πρωτεύουσα Τζακάρτα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ