Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έφαγε σούσι live για να αποδείξει την ασφάλεια των ψαριών του Ειρηνικού [βίντεο] - iefimerida.gr

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έφαγε σούσι live για να αποδείξει την ασφάλεια των ψαριών του Ειρηνικού [βίντεο]

Σούσι
Σούσι/ Πηγή: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το τίμησαν το σούσι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι τα ραδιενεργά ύδατα που απορρίφθηκαν από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα και τρεις υπουργοί του αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ, έφαγαν σασίμι από τα ψάρια του Ειρηνικού ωκεανού και φωτογραφήθηκαν για να αποδείξουν ότι δεν διατρέχει κανένας κίνδυνος από την απόρριψη των επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων της Φουκουσίμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού καθώς ήθελαν έτσι να δείξουν ότι τα επεξεργασμένα ραδιενεργά -αλλά κάτω από το όριο- ύδατα που έριξαν στον Ειρηνικό Ωκεανό δεν θέτουν σε κίνδυνο τα νερά και την υδρόβια ζωή και κατ' επέκταση την ανθρώπινη υγεία.

Η Ιαπωνία άρχισε την απόρριψη των υδάτων την Πέμπτη προχωρώντας σε σημαντικό βήμα για τον παροπλισμό του σταθμού της Φουκουσίμα, ο οποίος επλήγη από τσουνάμι που ακολούθησε ισχυρό σεισμό το 2011.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία απελευθέρωσης υδάτων θα συνεχιστεί για δεκαετίες

Η απελευθέρωση των επεξεργασμένων λυμάτων στον ωκεανό, ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να συνεχιστεί για δεκαετίες. Μετά την απόφαση αυτή έχουν προκληθεί σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τους ψαράδες όσο και από γειτονικές χώρες, με πρώτη και κύρια την Κίνα η οποία μεταξύ άλλων απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές θαλάσσιων προϊόντων από την Ιαπωνία. Ωστόσο, όλα γίνονται με την άδεια της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Τα πυρηνικά ατυχήματα στον σταθμό της Φουκουσίμα την άνοιξη του 2011 αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές επιβαρύνσεις από καταστροφή πυρηνικών εγκαταστάσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Το ατύχημα συνέβη λίγο πριν κλείσει το μοιραίο εργοστάσιο

Σημειώθηκαν εκρήξεις σε αντιδραστήρες του σταθμού και καταγράφηκε διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Κύρια αιτία που συνέτεινε στην καταστροφή στις εγκαταστάσεις ήταν η μη λειτουργία του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, ως ακόλουθο του ανεπαρκούς σχεδιασμού προστασίας για περίπτωση φυσικής καταστροφής τέτοιου μεγέθους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον παράγοντες που συνετέλεσαν στα πυρηνικά ατυχήματα ήταν η κακή κατάσταση των αντιδραστήρων, (παλαιότητα, ρωγμές, προηγούμενα ατυχήματα που συγκαλύφθηκαν) και η αύξηση της παραγωγής (καταπόνηση), με ταυτόχρονες οικονομικές περικοπές (ανεπαρκής συντήρηση) εις βάρος της ασφάλειας. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2011 έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του αλλά πήρε δεκαετή παράταση λειτουργίας ένα μήνα πριν την καταστροφή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ