Ιαπωνία: Οι αρχές ζήτησαν την εκκένωση απομακρυσμένου νησιού έπειτα από υψηλή σεισμική δραστηριότητα - iefimerida.gr

Ιαπωνία: Οι αρχές ζήτησαν την εκκένωση απομακρυσμένου νησιού έπειτα από υψηλή σεισμική δραστηριότητα

Ιαπωνία
© AP Photo/Louise Delmotte
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αρχές ζήτησαν την εκκένωση νησιού σε απομακρυσμένο νησιωτικό σύμπλεγμα στη νοτιοδυτική Ιαπωνία.

Προηγήθηκε σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών σήμερα και υψηλή σεισμική δραστηριότητα με πάνω από 1.000 δονήσεις στην περιοχή αυτή σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων.

Οι κάτοικοι του νησιού Ακουσέκι, που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Τοκάρα στη νότια Ιαπωνία, εκλήθησαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να μεταβούν «σε αυλή σχολείου του νησιού», δήλωσε δημοτικός αξιωματούχος στο AFP.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αρχές προέβησαν στο αίτημα αυτό προς τους 89 κατοίκους του Ακουσέκι έπειτα από σεισμό μεγέθους 5,5 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα κοντά στο νησί. Χθες, Τετάρτη, σεισμός παρόμοιου μεγέθους είχε καταγραφεί επίσης.

Από τον σημερινό σεισμό δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές.

Νωρίτερα το Reuters είχε μεταδώσει επικαλούμενο την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ότι το επίκεντρο του σημερινού σεισμού εντοπίστηκε ανοιχτά της ακτής του νησιωτικού συμπλέγματος Τοκάρα στον νομό Καγκοσίμα, σε απόσταση σχεδόν 1.200 χιλιομέτρων από το Τόκιο, και ότι δεν είχε εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε σε 20 χιλιόμετρα, με σεισμική ένταση «χαμηλού 6» βάσει της επταβάθμιας κλίμακας της Ιαπωνίας στο νησί Ακουσέκι, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Η σεισμική ένταση αυτή ταξινομείται στο επίπεδο που είναι «δύσκολο να παραμείνει όρθιος» ένας άνθρωπος, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Πάνω από 1.031 δονήσεις σεισμικής έντασης 1 ή μεγαλύτερης στην ιαπωνική κλίμακα έχουν καταγραφεί γύρω από το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα ανάμεσα στις 21 Ιουνίου και τις 3 Ιουλίου.

Επτά από τα δώδεκα νησιά του Τοκάρα κατοικούνται, έχοντας συνολικά περίπου 700 κατοίκους.

«Στις ζώνες στις οποίες οι δονήσεις ήταν ισχυρές, ο κίνδυνος κατάρρευσης σπιτιών και κατολισθήσεων είναι αυξημένος», προειδοποίησε ο Αγιατάκα Εμπίτα, ο διεθυντής της υπηρεσίας παρατήρησης σεισμών και τσουνάμι της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας.

«Να επαγρυπνείτε για σεισμούς παρόμοιου μεγέθους στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για πρόκληση τσουνάμι μετά τον σημερινό σεισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόμοια περίοδος έντονης σεισμικής δραστηριότητας είχε καταγραφεί στο νησιωτικό σύμπλεγμα Τοκάρα τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν είχαν καταγραφεί 346 σεισμοί, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνία μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο

Με τα 125 εκατομμύρια κατοίκους της, η Ιαπωνία βρίσκεται στο σημείο όπου συναντώνται τέσσερις μεγάλες τεκτονικές πλάκες, στην καρδιά του «δακτυλίου της φωτιάς» του Ειρηνικού, γεγονός που την καθιστά μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο.

Το αρχιπέλαγος καταγράφει περίπου 1.500 σεισμούς ετησίως και αντιπροσωπεύει περίπου το 18% των σεισμών που γίνονται παγκοσμίως.

Την 1η Ιανουαρίου το 2024, σεισμός 7,5 βαθμών, ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στη χώρα για πάνω από 10 χρόνια, έπληξε την χερσόνησο Νότο, στην κεντρική Ιαπωνία. Αυτός στοίχισε τη ζωή σε 470 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλοί ηλικιωμένοι κάτοικοι που πέθαναν τις ημέρες που ακολούθησαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2011 σεισμός μεγέθους 9,0 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι με 18.500 νεκρούς ή αγνοούμενους και καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιαπωνία Σεισμός νησί εκκένωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ