Η στιγμή που ο Κάρολος πήρε τη θέση της Ελισάβετ -Το στέμμα αφαιρέθηκε, η σορός βυθίστηκε, απίστευτο τελετουργικό - iefimerida.gr

Η στιγμή που ο Κάρολος πήρε τη θέση της Ελισάβετ -Το στέμμα αφαιρέθηκε, η σορός βυθίστηκε, απίστευτο τελετουργικό

Η στιγμή που ο βασιλιάς Κάρολος πήρε τη θέση της βασίλισσας Ελισάβετ
Η στιγμή που ο βασιλιάς Κάρολος πήρε τη θέση της βασίλισσας Ελισάβετ / ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ είχε στοιχεία άκρως τηλεοπτικά, σαν να βλέπεις επεισόδιο σε σειρά του Netflix και ένα τελετουργικό του οποίου για πρώτη φορά έγινε μάρτυρας ο σύγχρονος κόσμος.

Πρωτόκολλο, τελετουργικό που χάνεται προφανώς στα βάθη των αιώνων, σε έναν κόσμο που -ευτυχώς- τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και πολύ πιο διαφορετικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια κηδεία σαν επεισόδιο του Netflix

Μια κηδεία που μεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση σε όλο τον κόσμο και καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές, ακριβώς λόγω των τηλεοπτικών χαρακτηριστικών που είχε όλη αυτή η προσεκτικά, ως την τελευταία της λεπτομέρεια, σχεδιασμένη τελετή.

Και μόνο η χθεσινή ημέρα θα μπορούσε να είναι μια αυτοτελή σειρά με πολλά επεισόδια σε κάποια διάσημη πλατφόρμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και σίγουρα ξεχωριστό επεισόδιο, το τελευταίο μάλιστα, θα είχε η σκηνή στο κλείσιμο της κηδείας της Ελισάβετ, που της αφαίρεσαν τα σκήπτρα, ο Κάρολος πήρε τη θέση της στην εκκλησία και το φέρετρο με τη σορό της άρχισε να βυθίζεται στη βασιλική κρύπτη.

Αυστηρά ιδιωτικά η ταφή της βασίλισσας Ελισάβετ

Δεν είναι τυχαίο ότι η οικογένεια επέλεξε να αποχαιρετήσει ουσιαστικά ιδιωτικά τη βασίλισσα Ελισάβετ σε μια ξεχωριστή τελετή που έλαβε χώρα αργότερα και στην οποία παρίσταντο μόνο οι ίδιοι, και αποκλείστηκαν αυστηρά κάθε κάμερα και φωτογραφική μηχανή. Σαν να αναγνώρισαν και οι ίδιοι ότι η όλη τελετή διεξήχθη με όρους τηλεοπτικούς και αναγνώρισαν τους εαυτούς τους ως πρωταγωνιστές ενός ριάλιτι σε παγκόσμια μετάδοση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν λοιπόν κάτι ξεχώρισε στη χθεσινή ημέρα ήταν η στιγμή του κλεισίματος της ελισαβετιανής εποχής που διήρκεσε 70 χρόνια και η ανάθεση της συνέχειας στον γιο της Κάρολο.

Η οδυνηρή στιγμή του βασιλιά Καρόλου: Όταν πήρε τη θέση της βασίλισσας Ελισάβετ στην εκκλησία

Μια στιγμή για τον Κάρολο που η The Sun χαρακτηρίζει «οδυνηρή», καθώς αναλάμβανε βασιλιάς ενώ αποχαιρετούσε τη μητέρα του για πάντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ήταν η στιγμή που ο βασιλιάς Κάρολος πήρε τη θέση της βασίλισσας Ελισάβετ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Γουίνδσορ, καθώς το φέρετρό της βυθιζόταν στην κρύπτη, κατέβαινε στον τάφο.

Καθώς ο Κάρολος είπε το τελευταίο «αντίο» στη μητέρα του, ενώ αυτή αναπαυόταν δίπλα στον πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππο, του οποίου η σορός επίσης βρισκόταν στην ίδια κρύπτη, ο νέος βασιλιάς των Βρετανών, κάθισε στη θέση που η Ελισάβετ αποκαλούσε δική της για 70 χρόνια.

Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου είναι το ιδιωτικό παρεκκλήσι της βασίλισσας στο κάστρο του Γουίνδσορ, και το βασιλικό πρωτόκολλο των Βρετανών απαγορεύει σε οποιονδήποτε να κάθεται μπροστά στη βασίλισσα ή στον βασιλιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι ο βασιλιάς/βασίλισσα έχει ανεμπόδιστη θέα αυτού που συμβαίνει.

Αν και το λογικό, υπό αυτούς τους όρους, θα ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ να κάθεται στην πρώτη θέση στην πρώτη σειρά της εκκλησίας, είχε επιλέξει να κάθεται στην πρώτη θέση στη δεύτερη σειρά, καθώς λέγεται ότι έβρισκε την πρώτη άβολη.

Αυτό σήμαινε ότι η θέση μπροστά της ήταν πάντα άδεια - όπως όριζε το πρωτόκολλο.

Και χθες, ο βασιλιάς Κάρολος, από την έναρξη της τελετής, κάθισε για πρώτη φορά στη θέση της μητέρας του, στη δεύτερη σειρά όπως και εκείνη, κρατώντας την μπροστινή πρώτη θέση κενή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στιγμή στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ που της αφαιρέθηκαν το στέμμα, το σκήπτρο και η βασιλική σφαίρα

Σαν από ταινία και η σκηνή που αφαιρέθηκαν το στέμμα, η βασιλική σφαίρα και το σκήπτρο με το μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο από το φέρετρο της Ελισάβετ και τοποθετήθηκαν στην Αγία Τράπεζα (ο βασιλιάς στη Βρετανία είναι και αρχηγός της Εκκλησίας). Θα μεταφερθούν στο Μπάκιγχαμ και θα φυλαχθούν σε ειδικό δωμάτιο μέχρι την επίσημη στέψη του Καρόλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια ο Κάρολος τοποθέτησε στο φέρετρο της βασίλισσας μια μικρή κόκκινη «σημαία», το The Queen’s Company Camp Colour.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αυλάρχης, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βασιλικής αυλής, έσπασε τη ράβδο του αξιώματός του και την τοποθέτησε πάνω στο φέρετρο, συμβολίζοντας το τέλος της υπηρεσίας του στη μονάρχη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθως, το φέρετρο της Ελισάβετ βυθίστηκε στη βασιλική κρύπτη, ενώ αμέσως μετά ο αυλητής της βασίλισσας έπαιξε έναν θρήνο με την γκάιντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τελετή, στο τμήμα της που καλύφθηκε τηλεοπτικά, έκλεισε με το εκκλησίασμα να τραγουδά «God Save The King».

Η οικογένεια της βασίλισσας Ελισάβετ αναχώρησε από την εκκλησία μαζί με τους υπόλοιπους καλεσμένους. Η στενή οικογένεια επέστρεψε περίπου δύο ώρες αργότερα, στις 9:30, για την ταφή, μια τελετή αυστηρά ιδιωτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ, όπως και του Φιλίππου μεταφέρθηκαν σε ένα άλλο παρεκκλήσι μέσα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και τοποθετήθηκαν στην κρύπτη όπου έχουν ταφεί ο πατέρας βασιλιάς της Ελισάβετ, η μητέρα της και η αδελφή της. Η μόνη στιγμή που η βρετανική βασιλική οικογένεια κράτησε χθες για τον εαυτό της, όταν η μητέρα, γιαγιά και προγιαγιά τους αποδόθηκε στη φύση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ