Η Λιθουανία ανακοίνωσε σχέδιο για τη δημιουργία μιας «γραμμής άμυνας» βάθους 50 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Πρόκειται για μια κίνηση στο πλαίσιο της κοινής βαλτικής πρωτοβουλίας για θωράκιση της περιοχής απέναντι στην αυξανόμενη απειλή από τη Μόσχα.
Το έργο, που θα εκτείνεται συνολικά σε πάνω από 1.500 χιλιόμετρα σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία, περιλαμβάνει ναρκοπέδια, αντιαρματικά εμπόδια («δόντια δράκου»), εκρηκτικά σε γέφυρες και πολυεπίπεδες οχυρώσεις για να καθυστερούν πιθανή ρωσική εισβολή, αναφέρει η Daily Mail.

Η Λιθουανία έχει ήδη δημιουργήσει «πάρκα μηχανικού» με αντιαρματικά μέσα, συρματοπλέγματα και οδοφράγματα, ενώ τώρα επεκτείνει τις ζώνες ώστε να καλύπτουν ακόμη και το Βίλνιους. Το σχέδιο προβλέπει τριπλή γραμμή άμυνας με χαρακώματα, ναρκοπέδια, στρατιωτικά φυλάκια και έτοιμες προς ανατίναξη γέφυρες.

Η χώρα διαθέτει 23.000 επαγγελματίες στρατιώτες και πάνω από 100.000 εφέδρους, με αμυντικές δαπάνες στο 5,5% του ΑΕΠ - από τα υψηλότερα ποσοστά στο ΝΑΤΟ. Έχει παραγγείλει νέα άρματα μάχης Leopard 2A8 από τη Γερμανία, αντιαρματικές νάρκες και πυραύλους Spike από το Ισραήλ, ενώ ενισχύει και τα αποθέματα πυρομαχικών.
Η Πολωνία έχει ήδη τοποθετήσει νάρκες στα δικά της σύνορα, ενώ Γερμανία και Δανία προειδοποιούν πως η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει επίθεση κατά κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια. Ο Γερμανός στρατηγός Κάρστεν Μπρόιερ έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή απειλή», τονίζοντας ότι η Συμμαχία πρέπει να είναι έτοιμη ως το 2029 - αν όχι νωρίτερα.
Αναλυτές προειδοποιούν ότι η Μόσχα μπορεί να επιδιώξει τον έλεγχο του «Σουβάλκι Γκαπ», της στενής λωρίδας που συνδέει Πολωνία και Λιθουανία, κάτι που θα αποκόψει τα βαλτικά κράτη από την υπόλοιπη Συμμαχία.
Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται στην Ουκρανία - με τον τελευταίο βομβαρδισμό στο Σούμι να τραυματίζει τουλάχιστον 14 αμάχους, ανάμεσά τους και παιδιά.