Η Γαλλία σε «οικειοθελές» μνημόνιο: Μέτρα περικοπών 40 δισ. -«Μην χρειαστεί να κάνουμε θυσίες όπως οι Έλληνες» - iefimerida.gr

Η Γαλλία σε «οικειοθελές» μνημόνιο: Μέτρα περικοπών 40 δισ. -«Μην χρειαστεί να κάνουμε θυσίες όπως οι Έλληνες»

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού παρουσιάζει το σχέδιο του προϋπολογισμού 2026
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού παρουσιάζει το σχέδιο του προϋπολογισμού 2026 / AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχοντας θέσει ως βασικό στόχο την εξοικονόμηση 40 δισ. ευρώ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού έφερε ως παράδειγμα προς αποφυγή την κρίση χρέους της Ελλάδας.

Παρουσιάζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές του κρατικού προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2026, με βασικό σλόγκαν «η ώρα της αλήθειας», ο Μπαϊρού έκρινε απαραίτητο το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας να πέσει το 2026 στο 4,6% του ΑΕΠ, έναντι 5,4% που εκτιμάται ότι θα είναι στο τέλος του 2025.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γαλλία έχει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα μεταξύ των χωρών του ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος της, που ανέρχεται στα 114% του ΑΕΠ, είναι το τρίτο μεγαλύτερο μετά της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού προειδοποίησε τους Γάλλους για το χρέος, το οποίο «αυξάνεται κατά περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως», φτάνοντας πλέον τα 3,3 τρισ. ευρώ.

«Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, το χρέος της Γαλλίας αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ», εξήγησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Τώρα έχουμε καθήκον να αναλάβουμε την ευθύνη. Αυτή είναι η τελευταία στάση πριν από τον γκρεμό και η σύγκρουση με το χρέος αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για μια χώρα», πρόσθεσε.

Ο Μπαϊρού, επικεφαλής μιας κυβέρνησης που δεν έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και της οποίας τα πολιτικά περιθώρια ελιγμών είναι πολύ περιορισμένα, επικαλέστηκε το ιδιαίτερα εντυπωσιακό παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία τέθηκε υπό διεθνή κηδεμονία τη δεκαετία του 2010, αφού ήδη είχε πληγεί από το βάρος του χρέους της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία του ελληνικού χρέους: «Αυτό ακριβώς δεν θέλουμε»

Μάλιστα, για να ενισχύσει το επιχείρημα περί επείγουσας ανάγκης επιστροφής σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ο Γάλλος πρωθυπουργός ανέφερε το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία έχει περάσει μια οδυνηρή περίοδο λιτότητας. «Ο ελληνικός λαός, το ελληνικό κράτος, έπρεπε να κάνει τεράστιες θυσίες: αυτό ακριβώς δεν θέλουμε».

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία της Ελλάδας» προειδοποίησε στην ομιλία του στο Παρίσι, και εξέφρασε τη λύπη του που οι Γάλλοι θεωρούν «φυσιολογικό εδώ και δεκαετίες το κράτος να πληρώνει για τα πάντα». «Έχουμε εθιστεί στη δημόσια δαπάνη», δήλωσε.

Οι βασικοί άξονες του προϋπολογισμού που θέλει να ρίξει το έλλειμμα στη Γαλλία

Ο Μπαϊρού παρουσίασε ένα πρόγραμμα γύρω από δύο άξονες, ο ένας για τη μείωση του χρέους, ο άλλος για την αύξηση της παραγωγής σε μια συγκυρία υποτονικής ανάπτυξης, με παράλληλη εξοικονόμηση των στρατιωτικών δαπανών, που πρέπει να αυξηθούν κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2026 για να αντιμετωπιστεί η συνεχής αύξηση των διεθνών εντάσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να επαναφέρει σταδιακά το έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ το 2029, «όριο μετά το οποίο, σε μια χώρα όπως η δική μας, το χρέος δεν αυξάνεται πια».

Για να επιτευχθεί αυτό, «το κράτος θέτει πρώτο κανόνα να μη δαπανήσει περισσότερα ευρώ το 2026 σε σχέση με το 2025, με εξαίρεση την αύξηση του βάρους του χρέους και των πρόσθετων δαπανών για τον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων».

Κατάργηση 3.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο

Ο προϋπολογισμός για το 2026 προβλέπει την κατάργηση 3.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, αρχής γενομένης από το 2026, ή ακόμη την «κατάργηση αντιπαραγωγικών υπηρεσιών που διασκορπίζουν την ενέργεια του κράτους».

Οι συντάξεις πολλών συνταξιούχων δεν θα αυξηθούν το 2026 και τα «κοινωνικά επιδόματα στο σύνολό τους θα διατηρηθούν το 2026 στο επίπεδο του 2025 και δεν θα υπάρξει εξαίρεση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγορείται συχνά από τους επικριτές του ότι είναι ένας πρόεδρος στην υπηρεσία των πλουσίων, η κεντροδεξιά κυβέρνηση προβλέπει «μια συνεισφορά των πλουσιοτέρων», η οποία θα καθοριστεί από τους βουλευτές.

«Η προσπάθεια του έθνους πρέπει να δίκαιη, δηλαδή να ζητούνται λίγα από αυτούς που έχουν λίγα και περισσότερα από αυτούς που έχουν περισσότερα» δήλωσε ο Μπαϊρού, που ανακοίνωσε επίσης την ενίσχυση της καταπολέμησης της κοινωνικής απάτης, δηλαδή των παράνομων ενεργειών για αποφυγή των κοινωνικών εισφορών ή της αθέμιτης είσπραξης κοινωνικών παροχών.

Όσον αφορά τις δαπάνες στην υγεία, και καθώς οι Αρχές υπογραμμίζουν εδώ και χρόνια τη μεγάλη κατανάλωση φαρμάκων από τον πληθυσμό, ο πρωθυπουργός προβλέπει τη μείωση κατά 5 δισ. ευρώ των ετήσιων κοινωνικών δαπανών, δηλαδή κοινωνικών παροχών, αγαθών και υπηρεσιών, φορολογικών ελαφρύνσεων για κοινωνικούς σκοπούς.

Το 2026, οι προσπάθειες για τις κρατικές δαπάνες, τοπικές συλλογικότητες και τις κοινωνικές δαπάνες αναμένεται να επιτρέψουν την εξοικονόμηση 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα αναμενόμενα οφέλη από το πάγωμα των κοινωνικών παροχών και την κλίμακα φόρου εισοδήματος να ανέρχονται σε επιπλέον 7 δισεκατομμύρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπαϊρού θέλει να αυξήσει την παραγωγικότητα καταργώντας αργίες

Στον δεύτερο άξονα της προσπάθειας, για την αύξηση της γαλλικής παραγωγής, ο Μπαϊρού προτείνει την κατάργηση δύο ημερών από τις 11 επίσημες αργίες: να είναι εργάσιμη «η Δευτέρα του Πάσχα, η οποία δεν έχει καμιά θρησκευτική σημασία», και η 8η Μαΐου, που τιμάται η επέτειος για το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, σε έναν μήνα Μάιο που είναι γεμάτος αργίες, όπως δήλωσε, δεδομένων των πολλών αργιών που τον χαρακτηρίζουν.

Το μέτρο αυτό «θα αποφέρει αρκετά δισεκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό», τόνισε.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (RN), Ζορντάν Μπαρντελά, κατήγγειλε αμέσως μια «πρόκληση».

«Η κατάργηση των δύο αργιών, που είναι εξίσου σημαντικές ως προς το νόημα, όπως η Δευτέρα του Πάσχα και η 8η Μαΐου, είναι μια επίθεση ενάντια στην ιστορία μας, τις ρίζες μας και ενάντια στη Γαλλία της εργασίας. Κανένας βουλευτής του RN δεν θα δεχτεί αυτό το μέτρο», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι «πρέπει να φύγει ο Μπαϊρού» και ότι «οι αδικίες δεν πρέπει πλέον να γίνονται αποδεκτές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ