Η ΕΕ υιοθέτησε το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - iefimerida.gr

Η ΕΕ υιοθέτησε το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας / AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ΕΕ υιοθέτησε το18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, αφού ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Φίτσο δέχθηκε να άρει το βέτο που είχε θέσει.

Το 18ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ προς την Ρωσία προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που επιτρέπεται να εξαχθεί, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε τώρα μια συμφωνία για ένα 18ο πακέτο κυρώσεων ισχυρό και αποτελεσματικό κατά της Ρωσίας», βεβαίωσε διπλωμάτης στο πέρας συνόδου των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα το πρωί.

Η Σλοβακία, η οποία απέκλειε μέχρι στιγμής την υιοθέτηση της νέας αυτής δέσμης κυρώσεων, που είναι η 18η από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αποδέχθηκε εν τέλει να άρει το βέτο της αφού έλαβε εγγυήσεις.

Η Μπρατισλάβα χρησιμοποιούσε το βέτο για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε αυτή να της εγγυηθεί τον εφοδιασμό της σε φυσικό αέριο, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να διακόψει τελείως τις εισαγωγές της ρωσικού φυσικού αερίου ως το 2027.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΕΕ προσπαθεί να πιέσει τη Μόσχα

Οι κυρώσεις, που εγκρίθηκαν την Παρασκευή από πρέσβεις στις Βρυξέλλες, απαγορεύουν όλες τις συναλλαγές με 22 ρωσικές τράπεζες, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων και τις θυγατρικές του, καθώς και την άμεση και έμμεση χρήση των υποθαλάσσιων αγωγών Nord Stream, οι οποίοι είναι επί του παρόντος κλειστοί, αλλά τους οποίους η Μόσχα επιδιώκει να επαναλειτουργήσει κάποια στιγμή στο μέλλον.

Οι νέες κυρώσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων μείωση του πλαφόν της τιμής του ρωσικού αργού, που πλέον ορίζεται σε λίγο πάνω από 45 δολάρια το βαρέλι, ήτοι 15% λιγότερο από τη μέση τιμή του ρωσικού βαρελιού στην αγορά, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Το όριο είχε οριστεί μέχρι σήμερα στα 60 δολάρια το βαρέλι, τιμή που κρινόταν υπερβολικά υψηλή, δεδομένου του σημερινού επιπέδου των τιμών του πετρελαίου στην αγορά.

Οι κυρώσεις θα «πονέσουν» τη Ρωσία αν συμπλεύσουν οι ΗΠΑ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε μόλις μια δέσμη κυρώσεων από τις πιο αυστηρές κατά της Ρωσίας μέχρι σήμερα», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν οι τιμές συνεχίσουν να πέφτουν στην αγορά, ο νέος μηχανισμός θα ακολουθεί την κίνησή τους με διαφορά πάντα 15%, σε ένα σύστημα που κρίνεται πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό από το προηγούμενο.

Η ΕΕ «θα διατηρήσει την πίεση έως ότου η Ρωσία σταματήσει τον πόλεμό της», τόνισε η Κάλας.

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν πάντα στην σύμπλευση των ΗΠΑ, που μέχρι στιγμής έχουν φανεί λιγότερο πρόθυμες να ορίσουν νέο πλαφόν μετά τη συμφωνία που συνήφθη στη G7 για τιμή 60 δολαρίων.

Ορίζοντας μέγιστη τιμή, οι δυτικοί ελπίζουν να περιορίσουν τους οικονομικούς πόρους που έχει η Ρωσία για να συνεχίσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την Κάλας, το πλαφόν των 60 δολαρίων επέτρεψε μείωση κατά 30% των ρωσικών πετρελαϊκών εσόδων, τα οποία διαδραματίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στη χρηματοδότηση της σύγκρουσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φον ντερ Λάιεν: Χτυπάμε στην καρδιά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε από την πλευρά της στο X: «Καλωσορίζω τη συμφωνία στο 18ο πακέτο κυρώσεών μας εναντίον της Ρωσίας. Χτυπάμε στην καρδιά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας. Στοχεύουμε τον τραπεζικό τομέα της, τον τομέα της ενέργειας και τον στρατιωτικοβιομηχανικό τομέα της και περιλαμβάνουμε ένα νέο δυναμικό όριο πετρελαϊκών τιμών».

Σε επίπεδο χωρών, η Γαλλία επίσης χαιρέτισε την υιοθέτηση ενός 18ου πακέτου ευρωπαϊκών κυρώσεων «χωρίς προηγούμενο» εναντίον της Ρωσίας και των υποστηρικτών της, το οποίο προβλέπει κυρίως μια μείωση της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που επιτρέπεται να εξαχθεί.

«Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα υποχρεώσουμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία, στην οποία η Ρωσία εισέβαλε το 2022, έγραψε στο X ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ