Με χιόνι θα παρακολουθούν οι θεατές τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο -Το στοίχημα της Ιαπωνίας για το καλοκαίρι του 2020

Χιόνι πέφτει πάνω από τις κερκίδες σε στάδιο του Τόκιο / Φωτογραφία: YouTube

Χιονίζει στο Τόκιο κατακαλόκαιρο; Όχι, δεν πρόκειται για ένα ακόμη μυστήριο της κλιματικής αλλαγής, αλλά για την προσπάθεια της ολυμπιακής επιτροπής της ιαπωνικής πρωτεύουσας να βρει τρόπους να δροσίσει τους θεατές που θα βρεθούν στο Τόκιο το καλοκαίρι του 2020, για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα του βρετανικού BBC, περίπου 300 κιλά τεχνητού χιονιού εκτοξεύτηκαν στις κερκίδες του σταδίου Sea Forest Waterway κατά τη διάρκεια αγώνων κανό. Ο σκοπός ήταν να εξακριβωθεί, αν με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να μετριάσουν τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν το καλοκαίρι στο Τόκιο.

Η θερμοκρασία τον Ιούλιο στην ιαπωνική πρωτεύουσα αγγίζει τους 35 βαθμούς, ενώ συνοδεύεται από υγρασία 80%, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για φαινόμενα θερμοπληξίας στις κερκίδες. Άλλωστε, η Ιαπωνία έχει βαλθεί να κάνει το Τόκιο την πόλη με τις περισσότερες καινοτομίες σε Ολυμπιακούς αγώνες, με βάθρα από ανακυκλωμένο πλαστικό και μετάλλια από ηλεκτρονικές συσκευές.

Το χιόνι δεν έριξε την θερμοκρασία στο Τόκιο

Η δοκιμή κράτησε μόλις πέντε λεπτά, ενώ οι εθελοντές είδαν αφράτο χιόνι να τους σκεπάζει. Ωστόσο, το πείραμα δεν έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα καθώς η θερμοκρασία στο στάδιο (25 βαθμούς εν προκειμένω) δεν άλλαξε καθόλου μετά τη χιονόπτωση.

Ο Τακάσι Οκαμούρα, επικεφαλής επικοινωνίας στην οργανωτική επιτροπή ανέφερε στο BBC πως το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο, αλλά το τεχνητό χιόνι έχει παρόλα αυτά τα πλεονεκτήματά του. «Με το μηχάνημα αυτό οι θεατές θα νιώθουν φρεσκαρισμένοι, ενώ πρέπει να υπολογιστεί και ο παράγοντας της διασκέδασης» σημειώνει.

Το Τόκιο αναζητά λύσεις αντιμετώπισης του καιρού στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η μέθοδος του τεχνητού χιονιού δεν είναι η μόνη που επιστρατεύει το Τόκιο προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία και την υγρασία, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Η επιτροπή έχει δοκιμάσει συσκευές ψεκασμού και καπέλα σε σχήμα ομπρέλας που θα βοηθήσουν τους θεατές να αισθάνονται πιο όμορφα ενώ παρακολουθούν τα αγωνίσματα.

Το ζήτημα είναι σοβαρό, αν αναλογιστεί κανείς πως το 2018, κατεγράφησαν 65 θάνατοι που σχετίζονται με καρδιακά νοσήματα σε μία εβδομάδα κατά την διάρκεια έντονου καύσωνα στη χώρα.

Επιπλέον, η επιτροπή έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας να υιοθετήσει τη θερινή ώρα για το επόμενο καλοκαίρι, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται αγωνίσματα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και στις πιο δροσερές ώες της ημέρας. Για παράδειγμα, οι αγώνες μαραθώνιου θα ξεκινούν στις 06.00 το πρωί, σε μια προσπάθεια να προλάβουν οι διοργανωτές τη ζέστη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ