Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της Air India που στέρησε τη ζωή σε 279 ανθρώπους, έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών καθώς νέα στοιχεία φωτίζουν τα αίτια της τραγωδίας.
Σύμφωνα με την 15σέλιδη έκθεση του Γραφείου Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ινδίας (AAIB), οι διακόπτες στο πιλοτήριο του Boeing 787 Dreamliner που έλεγχαν τα καύσιμα βρέθηκαν στη θέση «CUTOFF» (σ.σ. διακοπή).
Στην έκθεση, όπως μεταδίδει το SkyNews αναφέρεται ότι: «Οι διακόπτες διακοπής καυσίμου των κινητήρων 1 και 2 μεταπήδησαν ο ένας μετά τον άλλο από τη θέση «RUN» στη θέση «CUTOFF» με χρονικό κενό ενός δευτερολέπτου.
«Γιατί την διέκοψες;»
«Οι κινητήρες Ν1 και Ν2 άρχισαν να μειώνονται από τις τιμές απογείωσης καθώς διακόπηκε η παροχή καυσίμου στους κινητήρες».
Στη συνέχεια επικράτησε σύγχυση στο πιλοτήριο. Στην ηχογράφηση της φωνής, ο ένας από τους πιλότους ακούγεται να ρωτάει τον άλλον γιατί την «διέκοψε»» (σ.σ. την παροχή). Ο άλλος πιλότος απαντά ότι δεν το έκανε. Η 15σέλιδη έκθεση δεν προσδιορίζει ποια σχόλια έγιναν από τον κυβερνήτη της πτήσης και ποια από τον πρώτο αξιωματικό. Ένας από τους πιλότους έκανε μια κλήση έκτακτης ανάγκης με το χαρακτηριστικό σύνθημα «mayday» λίγο πριν από τη συντριβή. Και οι δύο πιλότοι ήταν έμπειροι, με περίπου 19.000 ώρες πτήσης μεταξύ τους, εκ των οποίων περισσότερες από 9.000 στο Boeing 787.
Αν και η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ένα σενάριο που κανείς δεν θα περίμενε από ένα σύγχρονο επιβατικό αεροσκάφος.
Η μυστηριώδης διακοπή καυσίμου αμέσως μετά την απογείωση έγινε χειροκίνητα
Η πιο ανησυχητική διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, και οι δύο διακόπτες ελέγχου καυσίμων του αεροσκάφους μετακινήθηκαν χειροκίνητα στη θέση «CUTOFF».
Η διακοπή των καυσίμων απαιτεί ενεργοποίηση δύο διακοπτών τοποθετημένων κεντρικά στο πιλοτήριο, διακόπτες που δεν ενεργοποιούνται εύκολα κατά λάθος. Η πιθανότητα σκόπιμης ενέργειας από τους πιλότους θεωρείται αδιανόητη, λόγω του άψογου ιστορικού τους, ενώ και το τυχαίο ανθρώπινο λάθος φαίνεται εξίσου δύσκολο. Επίσης όπως προαναφέρθηκε στον μεταξύ τους διάλογο δεν υπάρχει παραδοχή ότι κάποιος πάτησε τους διακόπτές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Guardian.
Μερική ανάκτηση κινητήρων πριν από την πρόσκρουση
Μόλις μερικά δευτερόλεπτα μετά τη διακοπή, οι διακόπτες καυσίμου επανήλθαν στη θέση «RUN», ξεκινώντας τη διαδικασία επανεκκίνησης των κινητήρων. Η έκθεση αναφέρει ότι ένας κινητήρας βρισκόταν στη φάση ανάκτησης ισχύος, ενώ ο άλλος είχε ξεκινήσει αλλά δεν είχε επανέλθει πλήρως τη στιγμή της συντριβής.
Η σύγκρουση επήλθε ενώ οι μοχλοί ώσης βρίσκονταν σε θέση απογείωσης, παρόλο που βρέθηκαν κοντά στο «ρελαντί», κάτι που έρχεται σε αντίφαση με τα δεδομένα του καταγραφέα πτήσης.
Τι προηγήθηκε της μοιραίας πτήσης της Air India
Η έκθεση αποκλείει το ενδεχόμενο εξωτερικών παραγόντων όπως καιρικές συνθήκες ή τεχνικές ελλείψεις κατά την προετοιμασία της πτήσης. Το αεροσκάφος είχε ανεφοδιαστεί με καθαρά καύσιμα, δεν υπήρχαν επικίνδυνα φορτία, και οι πιλότοι είχαν επαρκή ξεκούραση και πέρασαν επιτυχώς το τεστ αλκοόλ πριν την πτήση.
Η απογείωση πραγματοποιήθηκε στις 8:07 π.μ. και το σήμα κινδύνου «Mayday» μεταδόθηκε μόλις δύο λεπτά αργότερα, στις 8:09 π.μ. Δεν υπήρξε άλλη επικοινωνία στη συνέχεια.
Η προειδοποίηση για τους διακόπτες και την λειτουργία τους
Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο αφορά τον σχεδιασμό των διακοπτών καυσίμου.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ είχε ήδη από το 2018 εκδώσει προειδοποίηση για τους διακόπτες αυτούς, καθώς σε ορισμένα αεροσκάφη 737 είχε εντοπιστεί ότι το σύστημα κλειδώματος είχε απενεργοποιηθεί.
Παρότι η προειδοποίηση ήταν συμβουλευτική και όχι υποχρεωτική, η Air India δεν προχώρησε σε προληπτικές επιθεωρήσεις, παρά το γεγονός ότι το ίδιο σχέδιο διακόπτη χρησιμοποιείται και στο Boeing 787-8, το οποίο συνετρίβη.
Η έλλειψη αυτών των επιθεωρήσεων μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη, ειδικά αν επιβεβαιωθεί ότι υπήρξε κάποια βλάβη ή εσφαλμένος μηχανισμός στους διακόπτες.
Ανάπτυξη εφεδρικών συστημάτων
Στο βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου καταγράφηκε η ανάπτυξη του RAT (Ram Air Turbine), μιας μικρής ανεμογεννήτριας που προσφέρει βασική ισχύ σε περίπτωση ολικής απώλειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εμφάνισή του λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση δείχνει ότι το σύστημα αναγνώρισε σοβαρότατη βλάβη και ενεργοποίησε αυτόματα το εφεδρικό σύστημα.
Τι θα ακολουθήσει
Η έρευνα συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς. Τα συντρίμμια έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή χώρο και οι κινητήρες βρίσκονται σε καραντίνα σε υπόστεγο του αεροδρομίου για περαιτέρω έλεγχο. Αναλύονται τα δεδομένα από τον καταγραφέα πτήσης, ενώ εξετάζονται και τα δείγματα καυσίμου που εντοπίστηκαν σε συγκεκριμένα σημεία του αεροσκάφους.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει εκδοθεί καμία οδηγία ή προειδοποίηση από τις αρχές για το συγκεκριμένο μοντέλο ή τους κινητήρες. Ωστόσο, η σκιά της καχυποψίας πλανάται πάνω από τη Boeing, μετά τα επανειλημμένα προβλήματα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.