Η Γερμανία αναπτύσσει μόνιμα στρατεύματα σε άλλη χώρα για πρώτη φορά μετά τον Β΄ΠΠ -Ο Μερτς πήγε στην Λιθουανία - iefimerida.gr

Η Γερμανία αναπτύσσει μόνιμα στρατεύματα σε άλλη χώρα για πρώτη φορά μετά τον Β΄ΠΠ -Ο Μερτς πήγε στην Λιθουανία

 O Kαγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς στο Βίλνιους της Λιθουανίας
O Kαγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς στο Βίλνιους της Λιθουανίας/ Φωτογραφία AP
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Η Γερμανία απέστειλε στρατεύματα για μακροπρόθεσμη παραμονή στην Λιθουανία, η πρώτη εκτός συνόρων, από το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, ακόμη μια απόδειξη της νέας πραγματικότητας στην Ευρώπη.

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε, χθες, Πέμπτη την τοποθέτηση γερμανικής ταξιαρχίας στη Λιθουανία, η οποία προορίζεται να συμβάλει στην προστασία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, και δήλωσε την Πέμπτη ότι «η ασφάλεια των συμμάχων μας στη Βαλτική είναι και δική μας ασφάλεια», καθώς οι ανησυχίες για τη ρωσική επιθετικότητα παραμένουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γερμανία αναπτύσσει μόνιμα στρατεύματα σε άλλη χώρα για πρώτη φορά μετά τον Β΄ΠΠ

Η τοποθέτηση στη Λιθουανία σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μια γερμανική ταξιαρχία εδρεύει εκτός Γερμανίας σε μακροπρόθεσμη βάση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα», δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος, Γκιτάνας Ναουσέντα μετά τη συνάντηση με τον Μεερτς. «Πρόκειται για μια ημέρα εμπιστοσύνης, ευθύνης και δράσης» συμπλήρωσε.

Τo CNN επισημαίνει ότι η Γερμανία έχει ήδη στρατεύματα στη Λιθουανία - η οποία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και τη σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία - από το 2017, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη διασφάλιση ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ, αλλά η νέα ταξιαρχία εμβαθύνει σημαντικά την εμπλοκή της.

Η 45η τεθωρακισμένη ταξιαρχία αναμένεται να έχει φτάσει στην πλήρη δύναμή της, περίπου 5.000 άτομα, μέχρι το τέλος του 2027, με στρατεύματα που θα σταθμεύουν στη Ρούκλα και το Ρουντνινκάι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η προστασία του Βίλνιους είναι η προστασία του Βερολίνου»

Δεκάδες στρατιωτικά ελικόπτερα έκαναν θόρυβο πάνω από την κεντρική πλατεία του καθεδρικού ναού στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, καθώς τα εγκαίνια ολοκληρώνονταν ένα βροχερό απόγευμα της Πέμπτης, με τη συμμετοχή εκατοντάδων στρατιωτών και θεατών. Ο Μερτς δήλωσε στην χθεσινή εκδήλωση ότι «η προστασία του Βίλνιους είναι η προστασία του Βερολίνου».

Η ανάπτυξη στρατού στη Λιθουανία διαμορφώνεται καθώς η Γερμανία εργάζεται για τη συνολική ενίσχυση του στρατού της μετά από χρόνια παραμέλησης, καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, υποκινούμενα από τις ανησυχίες για περαιτέρω πιθανή ρωσική επιθετικότητα και την πίεση της Ουάσιγκτον.

Ο Mερτς δήλωσε ότι, πέρα από τη νέα ταξιαρχία, «η Γερμανία επενδύει μαζικά στις δικές της ένοπλες δυνάμεις» και όπως επισημαίνει δημοσίευμα της ελληνόφωνης έκδοσης της Deutsche Welle ο γερμανικός στρατός που σήμερα αποτελείται σήμερα από περίπου 182.000 στρατιώτες σε ενεργό υπηρεσία σχεδιάζει να αυξήσει αυτόν τον αριθμό τουλάχιστον στους 203.000 έως το 2031, με ορισμένους ειδικούς να κάνουν λόγο ακόμα και για 240.000 στρατιώτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες AP

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ