Γαλλία: Ψάχνουν και δεν βρίσκουν κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό οι 4 ηγέτες της Αριστεράς - iefimerida.gr

Γαλλία: Ψάχνουν και δεν βρίσκουν κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό οι 4 ηγέτες της Αριστεράς

Οι ηγέτες των 4 κομμάτων του Λαϊκού Μετώπου
Οι ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων του Λαϊκού Μετώπου
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Η ηγέτες της Αριστεράς τρέχουν και δεν φτάνουν στην αναζήτηση συμβιβασμού για έναν υποψήφιο πρωθυπουργό στη Γαλλία,μετά την πρώτη θέση που κατέκτησε ο συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Οι 4 ηγέτες των αριστερών κομμάτων -πλην του Ραφαέλ Γκλικσμάν- πραγματοποιούν τη μία συνάντηση μετά την άλλη για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα όνομα, μεταδίδει η γαλλική «Le Monde».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ορισμένοι ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία από τους βουλευτές του «Λαϊκού Μετώπου» για να αρθεί το αδιέξοδο.

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, ανακοίνωσε στο Franceinfo ότι το όνομα του πρωθυπουργού θα προταθεί «αυτή την εβδομάδα».

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή», συμφώνησε η Μαρίν Τοντελιέ, επικεφαλής των Πρασίνων στο France Inter, αν και «δεν θα είναι εύκολο», παραδέχτηκε.

Στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, λίγο πριν από το μεσημέρι, ορισμένα στελέχη των Σοσιαλιστών φρέναραν τον ενθουσιασμό τους. Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 18 Ιουλίου, την καταληκτική ημερομηνία για την εγγραφή των βουλευτών πριν από τη σύνθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων και την εκλογή των προέδρων των επιτροπών στην Εθνοσυνέλευση.

Εκτός από τους 59 βουλευτές τους, οι σοσιαλιστές ελπίζουν να συσπειρώσουν μερικούς νέους βουλευτές, για να ξεπεράσουν τους 74 βουλευτές της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λικ Μελανσόν και να ανατραπεί ο πολιτικός συσχετισμός στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής αριστεράς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Aυτοί είναι οι 4 ηγέτες του Λαϊκού Μετώπου -Από αριστερά, Ολιβιέ Φορ (Σοσιαλιστές), Φαμπιάν Ρουσέλ (Κομμουνιστές), Μαρίν Τοντελιέ (Πράσινοι), Μανουέλ Μπομπάρ (Ανυπότακτη Γαλλία)
Aυτοί είναι οι 4 ηγέτες του Λαϊκού Μετώπου -Από αριστερά, Ολιβιέ Φορ (Σοσιαλιστές), Φαμπιάν Ρουσέλ (Κομμουνιστές), Μαρίν Τοντελιέ (Πράσινοι), Μανουέλ Μπομπάρ (Ανυπότακτη Γαλλία)

Ψυχραιμία και όχι βιασύνη

Μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Γραφείου, η Αριστερά δεν υπόσχεται πλέον να παρουσιάσει το όνομα του πρωθυπουργού πριν από το τέλος της εβδομάδας. Τέρμα η «προθεσμία», υποστηρίζει τώρα η Τοντελιέ. «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να μπούμε στην κούρσα υποσχόμενοι ένα όνομα τόσο γρήγορα».

«Ας μην προτρέχουμε», συνοψίζει ο σοσιαλιστής Ζερόμ Γκεντί, επανεκλεγείς βουλευτής, ο οποίος προτείνει τη διεύρυνση του συνασπισμού προς το κέντρο. Αλλά περιμένοντας πάρα πολύ, κινδυνεύουν, φοβάται, να επαναφέρουν τον Μακρόν ως κύριο μοχλό των πολιτικών εξελίξεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο ηγέτης του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Φαμπιάν Ρουσέλ, επισημαίνει το γαλλικό μέσο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ηγέτες του «Λαϊκού Μετώπου» είναι επιφυλακτικοί απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν. Ούτε ο Φορ (Σοσιαλιστές), ούτε η Τοντελιέ (Πράσινοι), ούτε ο Ρουσέλ (ΚΚΓ), ούτε ο Μανουέλ Μπομπάρ (Ανυπότακτη Γαλλία) έχουν λάβει κάποιο τηλεφώνημα από τον Μακρόν, ο οποίος πρόκειται να πετάξει για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, την Τετάρτη 10 Ιουλίου.

«Ικανοποιημένοι από την επιτυχία τους στις εκλογές, οι βουλευτές της Αριστεράς κατέφθασαν σύσσωμοι στο Κοινοβούλιο το πρωί της Τρίτης, με την ελπίδα να κυβερνήσουν μόνοι, παρά το γεγονός ότι το ''Λαϊκό Μέτωπο'' δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία» σχολιάζει το κανάλι France24, αναρτώντας το σχετικό βίντεο.

Στους «ρυθμούς» του Μακρόν η Γαλλία

«Προς το παρόν», δήλωσε ο Μακρόν το πρωί της Δευτέρας, «ο Γκαμπριέλ Ατάλ θα παραμείνει στη Ματινιόν», αρνούμενος να δεχτεί την παραίτηση ενός πρωθυπουργού που θα μπορούσε κάλλιστα να παραμείνει στη θέση του για ένα διάστημα του καλοκαιριού: ένας τρόπος για τον αρχηγό του κράτους να επιβάλει τον ρυθμό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αφήνει τα πράγματα να ηρεμήσουν» συνοψίζει ένας από τους συνεργάτες του Μακρόν, ενώ οι δυνάμεις της Αριστεράς παραμένουν απασχολημένες και μπορεί να ξεμείνουν από δυνάμεις στην προσπάθειά τους να καταλήξουν σε υποψήφιο πρωθυπουργό.

Το Ελιζέ προσπαθεί να σφυρηλατήσει μια συμμαχία με τη Δεξιά, επιτρέποντας να ευδοκιμήσει το σενάριο με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν να μετακομίζει στο Ματινιόν - το πρόσωπο που τη Δευτέρα ισχυρίστηκε ότι «κανείς δεν κέρδισε» τις εκλογές και ότι «αποκλείεται» να κυβερνήσει μαζί με το «Λαϊκό Μέτωπο».

Η Τοντελιέ (Πράσινοι) επιτέθηκε στο προεδρικό στρατόπεδο, σχολιάζοντας ότι «δεν μπορείς να χάνεις και να λες ότι κέρδισες (…) Η θεσμική λογική θα υπαγόρευε να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου για να τους ζητήσει το όνομα ενός πρωθυπουργού…».

Ωστόσο, η Le Monde σημειώνει ότι και να καλούσε ο Μακρόν, η Αριστερά θα απαντούσε ότι δεν έχει βγει ακόμα «λευκός καπνός» για έναν κοινό υποψήφιο, ενώ διάφορες αναφορές και δηλώσεις επιβεβαιώνουν τις ζυμώσεις στο στρατόπεδο της Αριστεράς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις τη Δευτέρα, στην κεντρική αυλή του Palais-Bourbon, ο Φιλίπ Μπρεν των Σοσιαλιστών, ο οποίος επανεξελέγη στην περιφέρεια Eure, ζήτησε έναν συνασπισμό που θα εκτείνεται από την «Ανυπότακτη Γαλλία» μέχρι τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς και «οι κομμουνιστές συγκυβέρνησαν με τον στρατηγό Ντε Γκολ το 1945».

Η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Ντομινίκ Βουανέ, που εξελέγη στην περιφέρεια Doubs, παράθεσε τις δικές της αναμνήσεις από το 1997: «Εγώ η ίδια συνεργάστηκα με τον Ζαν Πιέρ Σεβενεμάν στην πλειοψηφία του Λιονέλ Ζοσπέν. Πρέπει να ανοιχτούμε».

Κόντρες για το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου

Οι ζυμώσεις γύρω από το πρόσωπο που θα διεκδικήσει το Ματινιόν περιλαμβάνουν και την ατζέντα του αριστερού συνασπισμού, καθώς ούτε εκεί επιτυγχάνεται ομοφωνία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τοντελιέ, για παράδειγμα, εξήγησε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.600 ευρώ (πρόταση Μελανσόν) ήταν «πιο περίπλοκη», επειδή θα χρειαζόταν μια «διορθωτική δημοσιονομική πράξη» για να ψηφιστεί η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να αποφευχθούν οικονομικές «καταστροφές».

Ο σοσιαλιστής Γκεντί, από την πλευρά του, τάσσεται υπέρ μιας «κυβέρνησης μειοψηφίας που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της πλειοψηφίας» και θα διοικεί τη χώρα με συναίνεση, αποφεύγοντας τα διχαστικά μέτρα και την απειλή της μομφής από τη γαλλική εθνοσυνέλευση.

«Δεν κάνω ένα "combinazione" (σ.σ. μια ανάμειξη) , πώς θα πάρουμε λίγο από εκείνο, λίγο από το άλλο, αυτό δεν είναι η ιστορία μας» δήλωσε ο Φορ (Σοσιαλιστές) σε τηλεοπτική εκπομπή, ο οποίος μεταξύ των «σοσιαλδημοκρατών», παροτρύνεται να διεκδικήσει ο ίδιος την πρωθυπουργία.

Ο δήμαρχος της Μασσαλίας, Μπενουά Παγιάν, είπε στο Franceinfo σήμερα, Τρίτη: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι ο ένας πιο πολύ "επαναστάτης" από τον άλλον. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε έναν σοσιαλιστή για να κυβερνήσει αυτή τη χώρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, σύμφωνα με το γαλλικό ρεπορτάζ, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, αντιδημοφιλής ακόμη και στο εσωτερικό του «Λαϊκού Μετώπου», ισχυρίζεται ότι είναι «μέρος της λύσης»... «Λέω να σταματήσουν οι φίλοι μου. Ήρθε η ώρα να κυβερνήσουμε τη χώρα», σημείωσε ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας.

Εν τω μεταξύ, η Ζοανά Ρολάν, επίσης των Σοσιαλιστών, ζήτησε σήμερα, Τρίτη, μια «ψηφοφορία» για την ανάδειξη του υποψήφιου πρωθυπουργού, στην οποία θα συμμετέχουν «όλοι οι βουλευτές» του Νέου Λαϊκού Μετώπου, πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ