Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ θεωρείται από πολλούς ο κεντρώος πολιτικός με τις περισσότερες πιθανότητες να ανακόψει την άνοδο της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές του 2027.
Ωστόσο, το πολιτικό του μέλλον δοκιμάζεται ήδη σε τοπικό επίπεδο, στην πόλη όπου έχτισε την καριέρα του: τη Χάβρη.
Ο 55χρονος πολιτικός, στενός συνεργάτης στο παρελθόν του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είναι δήμαρχος της βιομηχανικής πόλης της Νορμανδίας από το 2020. Όμως οι δημοσκοπήσεις ενόψει των δημοτικών εκλογών της 15ης και 22ας Μαρτίου δείχνουν ότι ο Φιλίπ αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη απέναντι σε έναν κομμουνιστή αντίπαλο.
Μια ενδεχόμενη ήττα θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη χώρα. Ο ίδιος ο Φιλίπ έχει δηλώσει ότι, αν χάσει τη Χάβρη, όπου ήταν δήμαρχος και την περίοδο 2010-2017, δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2027.
Δημοσκόπηση-σοκ για τον Φιλίπ στη Χάβρη
Η προοπτική αυτή ενισχύθηκε μετά από δημοσκόπηση της OpinionWay που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα και σύμφωνα με την οποία ο Φιλίπ κινδυνεύει να ηττηθεί στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.
Η έρευνα τον εμφανίζει να λαμβάνει 40%, ενώ ο κομμουνιστής αντίπαλός του Ζαν‑Πολ Λεκόκ συγκεντρώνει 42%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση», Φρανκ Κέλερ, με 18%.
Μιλώντας για τη μάχη στη Χάβρη, ο Φιλίπ παραδέχεται ότι η εκλογική αναμέτρηση δεν θα είναι εύκολη.«Οι εκλογές εδώ είναι πάντα αμφίρροπες», είπε. «Η Χάβρη είναι μια εργατική πόλη όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει βαθιές ρίζες και ισχυρή παρουσία».
Η μάχη για την προεδρία
Σε εθνικό επίπεδο, ο Φιλίπ θεωρείται από πολλούς ένας από τους πιο ισχυρούς πιθανούς αντιπάλους της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές.
Οι βασικοί υποψήφιοι της ακροδεξιάς θεωρούνται σήμερα η Μαρίν Λεπέν και ο πρόεδρος του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, θα μπορούσε να κερδίσει σε αρκετά σενάρια δεύτερου γύρου απέναντι σε παραδοσιακούς πολιτικούς.
Ωστόσο, ο Φιλίπ εμφανιζόταν ως ο πιο ισχυρός αντίπαλος, συγκεντρώνοντας περίπου 47% έναντι 53% του ακροδεξιού πολιτικού.
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ανταγωνισμό και από άλλους πιθανούς υποψηφίους του κεντρώου και συντηρητικού χώρου, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταϊγιό και ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν.
«Όλα ή τίποτα» για τη Χάβρη
Για τους υποστηρικτές του Φιλίπ, η μάχη στη Χάβρη είναι κάτι περισσότερο από μια τοπική εκλογή. Είναι μια κρίσιμη δοκιμασία ενόψει της προεδρικής αναμέτρησης.
«Είναι σαν μια εσωτερική προκριματική διαδικασία για εκείνον», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Ζιλ Μπουαγιέ, στενός συνεργάτης του Φιλίπ. «Η Χάβρη είναι δύσκολη πόλη. Αν κερδίσει αυτή την εκλογή, θα του δώσει μεγάλη ώθηση».