«Παραλύει» σήμερα η Γαλλία: Απεργιακός ξεσηκωμός για το νομοσχέδιο για τις συντάξεις - iefimerida.gr

«Παραλύει» σήμερα η Γαλλία: Απεργιακός ξεσηκωμός για το νομοσχέδιο για τις συντάξεις

Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Bob Edme
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H πιο κρίσιμη μέρα είναι η σημερινή στη Γαλλία στην κόντρα διαρκείας των συνδικάτων με την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Για έκτη φορά από την έναρξη του χρόνου τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε πανεθνικές απεργίες και κινητοποιήσεις στη Γαλλία με στόχο την επανάληψη της μεγάλης προσέλευσης στην πρώτη μεγάλη διαδήλωση της 19ης Ιανουαρίου, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «παράλυση» αναμένεται να είναι μεγαλύτερη και να διαρκέσει περισσότερο αυτή τη φορά στη Γαλλία, καθώς τα συνδικάτα των σιδηροδρόμων κάλεσαν σε κυλιόμενες απεργίες αορίστου χρόνου, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν όλα τα εθνικά τρένα καθώς και τα διεθνή δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένου του Eurostar, με στόχο να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδιά της. Ήδη από χθες το βράδυ η Γαλλία άρχισε να μπαίνει σε απεργιακό κλοιό, καθώς οδηγοί φορτηγών έθεσαν σε εφαρμογή το «σχέδιο σαλιγκάρι» για να μπλοκάρουν κεντρικές αρτηρίες στο εθνικό οδικό δίκτυο.

«Ο πρόεδρος δεν μπορεί να παραμείνει κουφός στις διαδηλώσεις. Υπάρχει σήμερα ένα τεράστιο κοινωνικό κίνημα και θα χρειαστεί μια πολιτική απάντηση», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπερζέρ στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ο Mακρόν έθεσε το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στο επίκεντρο της εκστρατείας επανεκλογής του πέρυσι και το υπουργικό συμβούλιο λέει ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να αποτραπεί το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος τα επόμενα χρόνια. Όμως αντιμετωπίζουν σκληρή αντίσταση τόσο στο κοινοβούλιο όσο και από την πλειοψηφία των πολιτών, με σχεδόν δύο στους τρεις σε όλη τη Γαλλία να υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Elabe, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Αναμένονται πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους

Τα συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει για κυλιόμενες απεργίες από την Τρίτη στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που θα μπορούσαν να παραλύσουν επί εβδομάδες ολόκληρες περιοχές της Γαλλίας. Η αστυνομία αναμένει από 1,1 έως 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι να βγουν στους δρόμους σήμερα Τρίτη σε περισσότερες από 260 περιοχές σε όλη τη χώρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ανώτερο όριο αυτού του εύρους θα σήμαινε ισχυρότερη αντίθεση από ό,τι κατά τις προηγούμενες πέντε ημέρες των συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τα μέσα Ιανουαρίου. Στη μεγαλύτερη ημέρα διαδηλώσεων μέχρι στιγμής, 1,27 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν στις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στη Γαλλία.

Οι πιο πρόσφατες διαδηλώσεις τον περασμένο μήνα προσέλκυσαν μικρότερα πλήθη, αλλά τα συνδικάτα στοιχηματίζουν σε μεγαλύτερη προσέλευση σήμερα καθώς όλη η Γαλλία επέστρεψε από εβδομάδες σχολικών διακοπών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαδηλώσεις είχαν ήδη ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Τρίτης, με τη δημόσια υπηρεσία οδικών πληροφοριών να αναφέρει ότι μια εθνική οδός στην πόλη της Ρεν είχε αποκλειστεί από περίπου 100 διαδηλωτές από τη 1 τα ξημερώματα. Σε tweet, το σκληροπυρηνικό συνδικάτο CGT ανέφερε: «Στους δρόμους της Ρεν, στο λιμάνι Gennevilliers, στους κυκλικούς κόμβους της Ρουέν, στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας: η αγρυπνία της απεργίας της 7ης Μαρτίου έχει ήδη ξεκινήσει».

Μόνο ένα στα πέντε περιφερειακά τρένα και τρένα υψηλής ταχύτητας αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα δρομολόγια στη Γαλλία, ενώ στέλεχος συνδικάτου που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια έχει ορκιστεί να γονατίσει τη γαλλική οικονομία. Οι δάσκαλοι θα μετέχουν επίσης σε στάσεις εργασίας.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι σέβεται το δικαίωμα των πολιτών για τις διαδηλώσεις, αλλά δήλωσε ότι «δεν είναι υπεύθυνη» η στάση των ηγετών των συνδικάτων που καλούν τους πολίτες να γονατίσουν τη γαλλική οικονομία, καθώς θα βλάψουν πρωτίστως τους «πιο εύθραυστους» μεταξύ του πληθυσμού, όπως είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο France 5.

Κυβέρνηση Μακρόν: «Οι Γάλλοι πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο»

Η κυβέρνηση Μακρόν υποστηρίζει ότι οι αλλαγές είναι κρίσιμες για να ξεφύγει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας από το έλλειμμα έως το 2030 κι ότι θα φέρουν τη χώρα πιο κοντά στους Ευρωπαίους γείτονές της, στους περισσότερους εκ των οποίων η ηλικία συνταξιοδότησης έχει οριστεί σε τουλάχιστον 65 έτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από εβδομάδες σιωπής για το θέμα, ο Μακρόν τον περασμένο μήνα είπε ότι δεν υπάρχει «καμία θαυματουργή» λύση για τη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων. «Αν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτό το σύστημα, πρέπει να εργαστούμε περισσότερο», είπε. Ωστόσο, τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι άδικα και θα επηρεάσουν δυσανάλογα τους εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση που ξεκινούν νωρίς τη σταδιοδρομία τους σε κοπιώδεις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα του Elabe, το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποστηρίζει τις κυλιόμενες απεργίες.

Το νομοσχέδιο συζητείται τώρα στη Γερουσία μετά από δύο εβδομάδες έντονης συζήτησης στη Βουλή που έληξε χωρίς καν να καταλήξει σε ψηφοφορία για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Η συζήτηση στη Γερουσία της Δευτέρας διήρκεσε μέχρι τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης, με τη δεξιά πλειοψηφία του σώματος να καταρρίπτει εναλλακτικές προτάσεις για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που υποβάλλει η αριστερά. Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί στις 14:30. Η κεντρώα κυβέρνηση Μακρόν ελπίζει να προωθήσει τη μεταρρύθμιση στο κοινοβούλιο με τη βοήθεια της δεξιάς, χωρίς να καταφύγει σε έναν αμφιλεγόμενο μηχανισμό που θα παρακάμπτει μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία, αλλά κινδυνεύει να πυροδοτήσει περισσότερες διαμαρτυρίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ