Τι αλλαγές θα φέρει το νέο ευρωπαϊκό wallet app που έρχεται για τα κινητά -Οι 4 λειτουργίες - iefimerida.gr

Τι αλλαγές θα φέρει το νέο ευρωπαϊκό wallet app που έρχεται για τα κινητά -Οι 4 λειτουργίες

Αυτές είναι τέσσερις επικίνδυνες εφαρμογές για το κινητό σας
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον δρόμο προς την υλοποίησή της βρίσκεται πλέον η ευρωπαϊκή εφαρμογή wallet -στα πρότυπα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid-, που αναμένεται να αλλάξει τις ζωές των πολιτών της ΕΕ.

Για το νέο wallet app μίλησε χθες στο iefimerida.gr ο Πάνος Λουρίδας -διευθυντής ανάπτυξης του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) και αν. καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ-, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα τρία χρόνια λειτουργίας του gov.gr.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε ο κ. Λουρίδας, μέχρι στιγμής δουλεύονται έξι σενάρια - λειτουργίες που θα προσφέρει το ευρωπαϊκό wallet και η ελληνική ομάδα έχει συμμετοχή στην υλοποίηση και των έξι. Τι θα προσφέρει, ωστόσο, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού wallet, το οποίο θα βασίζεται στο πρότυπο που δημιούργησε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid;

Τι αλλάζει με το ευρωπαϊκό wallet: Οι 4 εφαρμογές

«Ένα σενάριο είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ χρησιμοποιώντας το ψηφιακό πορτοφόλι (wallet)» επισημαίνει ο κ. Λουρίδας. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό gov.gr wallet «βλέπει» ήδη τα διπλώματα οδήγησης, και αυτό είναι μια δυνατότητα που θα αξιοποιηθεί στην υπό σχεδίαση εφαρμογή.

Επιπλέον, όπως τονίζει ο διευθυντής ανάπτυξης του ΕΔΥΤΕ, «θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς προπληρωμένης κάρτας SIM σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, καθώς και η ανταλλαγή δεδομένων σπουδών, δηλαδή δεδομένων που αφορούν στους τίτλους σπουδών». Σύμφωνα με τον Πάνο Λουρίδα, «μία ακόμη εφαρμογή του ευρωπαϊκού wallet θα είναι η δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό χωρίς φυσική παρουσία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε δεύτερο χρόνο, δουλεύονται σενάρια ώστε στο ευρωπαϊκό wallet να ενταχθούν ταξιδιωτικά έγγραφα (Digital Travel Credentials). Σύμφωνα με τον Πάνο Λουρίδα, το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι σύνθετο, καθώς, πέρα από τεχνικά ζητήματα, εμπλέκονται και άλλοι φορείς, όπως ο ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) κ.ά.

Πέρα από τα παραπάνω, εξετάζεται και η δυνατότητα ένταξης ψηφιακών ιατρικών συνταγών και βεβαιώσεων (ePrescriptions), όμως σε αυτή την περίπτωση τον πρώτο λόγο θα έχει η ΗΔΙΚΑ.

Η ελληνική συμμετοχή

Ο κ. Λουρίδας, μιλώντας στην εκδήλωση, σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό wallet θα γίνει πραγματικότητα μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. «Έχει ξεκινήσει μεγάλη προσπάθεια από την ΕΕ ώστε να δημιουργηθεί αυτό το ευρωπαϊκό πορτοφόλι. Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε επίσημα η τεχνική αρχιτεκτονική του. Το καλοκαίρι θα έχουμε το πρώτο πρωτότυπο υλοποίησης. Εμείς (σ.σ.: ως Ελλάδα) θα συμμετέχουμε στην πρώτη ομάδα χωρών που θα το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες περιπτώσεις» είπε.

Σύμφωνα με τον Πάνο Λουρίδα, «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ώθηση από την Κομισιόν για να προχωρήσει αυτό. Η Κομισιόν είχε βγάλει πρόσκληση ώστε χώρες να συμμετάσχουν σε κάποια έργα, σενάρια. Εμείς συμμετέχουμε σε έξι, ουσιαστικά σε όλα. Θα είμαστε μέσα στα πράγματα άλλη μια φορά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*Δείτε την εκδήλωση για τα τρία χρόνια του gov.gr σε αυτόν τον σύνδεσμο



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ GOV.GR gov.gr wallet Smartphone εφαρμογή app
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ