Πιερρακάκης για τα 3 χρόνια gov.gr: «Το μέλλον είναι ψηφιακό, ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι» -Το άλμα στη χώρα - iefimerida.gr

Πιερρακάκης για τα 3 χρόνια gov.gr: «Το μέλλον είναι ψηφιακό, ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι» -Το άλμα στη χώρα

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην εκδήλωση για τα 3 χρόνια gov.gr
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην εκδήλωση για τα τρία χρόνια gov.gr / Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είναι ημέρα μεγάλης χαράς και συγκίνησης» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής για τη συμπλήρωση τριών χρόνων λειτουργίας του gov.gr.

Ο Κ. Πιερρακάκης, στην εκδήλωση με θέμα «Ένα κράτος ψηφιακό, η Ελλάδα σε κίνηση», αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του υπουργείου και τη λειτουργία του gov.gr.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μίλησε για τις ψηφιακές συναλλαγές που έφτασαν το 2020 το 1,2 δισ., ενώ έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν για να παρουσιάσει το σημερινό άλμα που επετεύχθη στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Διευκρίνισε ότι το αρχικό πρότυπο, καλύτερο παράδειγμα, ήταν στην αρχή εκείνο της Μ. Βρετανίας. «Οι μεταρρυθμίσεις όμως δεν είναι απλά αντιγραφές. Έπρεπε να χαρτογραφήσουμε τα δικά μας μητρώα που πρέπει να διασυνδεθούν και έτσι έγινε μια σιωπηρή οργανωσιακή δουλειά και την επόμενη μέρα των εκλογών δημιουργήθηκε το υπουργείο, μια νέα δομή που μπορούσε να κάνει μια σειρά από αλλαγές», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι αλλαγές ξεκίνησαν αμέσως, γιατί τα γεγονότα είναι πάντα αμείλικτα. Έτσι, το 112 ετέθη πρώτη προτεραιότητα», στα διόδια χρησιμοποιείται ο ίδιος πομποδέκτης, έγινε απλούστευση της δήλωσης γέννησης του παιδιού, καταργήθηκε το φαξ, «επιταχύναμε, όμως, λόγω covid την πλατφόρμα και έτσι το gov.gr ήρθε δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι το περιμέναμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός συνέχισε τη διαδρομή της ψηφιακής πύλης θυμίζοντας το 13033, την άυλη συνταγογράφηση, τη Βίβλο ψηφιακού μετασχηματισμού, η μετάβαση στο 5G έγινε με καινοτόμα δημοπρασία, «ενώ ξεκινήσαμε στη σταθερή τηλεφωνία, έχουμε την οπτική ίνα με κάλυψη 1,3 εκατ. γραμμών μέχρι σήμερα και πρέπει να φτάσουμε 4,8 μέχρι το 2027», και μίλησε για το ΚΕΠ live (τηλεδιάσκεψη με υπάλληλο του ΚΕΠ) και για το σύστημα εθνικού εμβολιασμού, που στήθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης / Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης / Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC

Πιερρακάκης: Οι επενδύσεις από Amazon, Microsoft, Google

«Υπήρξαν πολλές επενδύσεις από ξένες εταιρείες, όπως Amazon, Microsoft, google, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό covid που το εισηγηθήκαμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το My Health που είναι το πρόπλασμα ιατρικού φακέλου, ο τρόπος χορήγησης των επιδομάτων, οι ''έξυπνες πόλεις'' με πρόγραμμα για τους 332 δήμους, για να κάνουν και οι δήμοι τη μετάβαση. Και, βέβαια, με το ΜΙΤΟΣ η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που μετράει τον εαυτό της καθ' ολοκληρίαν, μετράμε τις διαδικασίες και έχουμε ήδη αποτιμήσει πάνω από 5.000 διαδικασίες, οι οποίες την επόμενη τετραετία θα ψηφιοποιηθούν όλες. Και βέβαια το wallet, το Chat gpt και η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη στη ζωή μας, οι διάδρομοι 5G, τα drones είναι εδώ», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

«Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Είναι μια οριζόντια πολιτική, αφορά όλα τα υπουργεία, είναι κτήμα όλης της δημόσιας διοίκησης», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι «στο έργο που παρουσιάζεται από το πρωί, την πνοή τη δώσατε εσείς».

Αντιπρόεδρος Κομισιόν Βεστάγκερ: Η πρόοδος που πετύχατε είναι ενθαρρυντική για άλλες χώρες

Νωρίτερα, η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ εξήρε το έργο του υπουργείου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί έμπνευση πόσο γρήγορα προχώρησε η Ελλάδα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, και μίλησε για μια πολιτοκεντρική πολιτική που ακολουθήθηκε.

«Η πρόοδος που επιτύχατε είναι ενθαρρυντική όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες» είπε, και πρόσθεσε ότι οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικά, έγγραφα με ένα κλικ και βλέπουν αμέσως τα οφέλη των ψηφιακών λύσεων. Υπογράμμισε, μάλιστα, την εμπιστοσύνη στην τεχνολογία που δομήθηκε, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη εκπαίδευσης ψηφιακών δεξιοτήτων, οι οποίες αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ.

Η κυρία Βεστάγκερ σημείωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα σημειώνει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη συνδεσιμότητα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κυριάκος Πιερρακάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Θοδωρής Λιβάνιος στην εκδήλωση για τα τρία χρόνια του gov.gr / Φωτογραφία: Intimenews/ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ
Κυριάκος Πιερρακάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Θοδωρής Λιβάνιος στην εκδήλωση για τα τρία χρόνια του gov.gr / Φωτογραφία: Intimenews/ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ

Θ. Λιβάνιος: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι βαθιά προοδευτική πολιτική

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος έκανε λόγο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που είναι μια «βαθύτατα προοδευτική πολιτική, με έντονη πολιτική χροιά». Και αυτό αποδεικνύεται μέσα από το έργο του υπουργείου, διότι, όπως υπογράμμισε, τα ΚΕΠ το 2022 εξέδωσαν 45.381 πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, δηλαδή 98% λιγότερα, διότι μπορούν να εκδοθούν ψηφιακά, το 112, που δημιουργήθηκε άμεσα για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών όταν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, το gov.gr wallet, το my Health, ενίσχυση τηλεπικοινωνιακών υποδομών, κάθε σπίτι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει πρόσβαση σε υψηλής ταχύτητας ίντερνετ σε χαμηλό κόστος, την οπτική ίνα στα σχολεία, την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, το πρόγραμμα ΜΙΤΟΣ.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος / Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος / Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC

«Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών ενισχύεται η διαφάνεια και η λογοδοσία, όλες οι διαδικασίες διεξάγονται απευθείας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στη διάθεση των ανοιχτών δεδομένων. «Είναι προοδευτική πολιτική, διότι κανείς δεν μένει πίσω, τα ΚΕΠ αναβαθμίζονται, εκσυγχρονίζονται, εκπαιδεύονται καλύτερα οι υπάλληλοι, ώστε να εξυπηρετούνται όσοι προτιμούν τα φυσικά κανάλια του Δημοσίου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε, το έργο του υπουργείου δεν έχει ολοκληρωθεί, διότι όλες οι συναλλαγές του Έλληνα πολίτη με το Δημόσιο θα μπορούν να γίνονται ψηφιακά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ