ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί -67 τα κρούσματα στην ΕΕ, λέει το ECDC - iefimerida.gr

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί -67 τα κρούσματα στην ΕΕ, λέει το ECDC

Συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων
Συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων / Φωτογραφίες: AP Photos, Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ΠΟΥ θεωρεί αναμενόμενη την εμφάνιση περισσότερων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, καθώς ενισχύει την εποπτεία χωρών όπου δεν εντοπίζεται συχνά η ασθένεια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων σε πολλές χώρες εκτός Αφρικής -όπου εντοπίζεται συνήθως αυτός ο ιός- μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μετάλλαξη ευλογιάς των πιθήκων

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν έχει στοιχεία, επί του παρόντος, που να δείχνουν ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, υψηλοβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η μολυσματική ασθένεια, η οποία είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική, δεν έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει την τάση να μεταλλάσσεται.

Η Ρόζαμουντ Λούις, επικεφαλής της γραμματείας για την ευλογιά, η οποία είναι μέρος του Προγράμματος Έκτακτων Αναγκών του ΠΟΥ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες σε αυτόν τον ιό, αν και η αλληλουχία του γονιδιώματος των κρουσμάτων θα βοηθήσει στην κατανόηση της τρέχουσας επιδημίας.

Η ευλογιά των πιθήκων «μπορεί να ελεγχθεί», σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Σύμφωνα με τη Μαρία βαν Κέρκοβ, επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων ασθενειών και ζωονόσων, τα περισσότερα από 100 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δεν είναι σοβαρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να ελεγχθεί, ιδίως στις χώρες όπου παρατηρούμε να εξαπλώνεται η επιδημία στην Ευρώπη» τόνισε, εξηγώντας ότι η μετάδοση του ιού «μπορεί να σταματήσει» στις χώρες όπου δεν είναι ενδημικός.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν την προέλευση των κρουσμάτων και αν έχει αλλάξει κάτι στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Συνεχίζεται η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως

Μέχρι το Σάββατο, 92 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί από 12 κράτη-μέλη που δεν είναι ενδημικά για τον ιό, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι θα παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση και συστάσεις τις επόμενες ημέρες στις χώρες για τον μετριασμό της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων.

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα 14 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων και πλέον ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα έφτασε στα 37.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ισπανία, οι Αρχές της Μαδρίτης επιβεβαίωσαν σήμερα τέσσερα νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 34.

Παράλληλα, η Δανία ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, που αφορά έναν άνδρα, ο οποίος επέστρεψε από ταξίδι στην Ισπανία, τώρα βρίσκεται σε απομόνωση και ιχνηλατούνται οι επαφές του.

Επίσης, το πρώτο κρούσμα επιβεβαίωσε και η Σκωτία.

Συστάσεις του ECDC για αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων

Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα σε ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα. Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη στενή σωματική επαφή συνιστάται επίσης μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου, καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.

Στα 67 τα κρούσματα ευλογιάς πιθήκων στην ΕΕ, σύμφωνα με το ECDC

Σημειώνεται ότι αρχικά, το ECDC ανακοίνωσε ότι μεταξύ 15 και 23 Μαΐου έχουν αναφερθεί συνολικά 85 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στις εξής χώρες Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία.

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του ECDC, τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων ανέρχονται σε 67 και όχι σε 85. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω της στενής επαφής του βλεννογόνου ή του μη ανέπαφου δέρματος με μολυσματικό υλικό από τις βλάβες ή μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ECDC-ευλογιά των πιθήκων: Χαμηλή η πιθανότητα εξάπλωσης στον ευρύτερο πληθυσμό

«Οι περισσότερες από τις τρέχουσες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα και για τον ευρύτερο πληθυσμό η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, 'Αντρεα Αμόν.

«Ωστόσο, η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω της στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων μεταξύ ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, θεωρείται υψηλή», συμπλήρωσε.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως τα παιδιά μικρής ηλικίας, οι έγκυες, και ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την ακριβή εκτίμηση του επιπέδου νοσηρότητας και θνητότητας.

Εάν συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και ο ιός εξαπλωθεί σε πληθυσμό ζώων, υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των αρχών δημόσιας υγείας του ανθρώπου και των κτηνιατρικών αρχών για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου στην άγρια ζωή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ