Παγκόσμιος συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων -Ετοιμάστε στρατηγική εμβολιασμού συστήνουν στην ΕΕ - iefimerida.gr

Παγκόσμιος συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων -Ετοιμάστε στρατηγική εμβολιασμού συστήνουν στην ΕΕ

Ηλίας Μόσιαλος, νοσοκομείο
© Alexandros Michailidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντείνεται ολοένα και περισσότερο η ανησυχία παγκοσμίως για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, με τις υγειονομικές αρχές να σημαίνουν συναγερμό.

Ήδη, ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού, με το Βέλγιο να είναι το πρώτο που επιβάλλει καραντίνα σε όσους έχουν μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, την ώρα που άλλες χώρες ετοιμάζονται για μέτρα προστασίας υπό τον φόβο της νέας αυτής απειλής, στην Ελλάδα σήμανε λήξη συναγερμού και προσωρινή ανακούφιση, καθώς το πρώτο ύποπτο κρούσμα αποδείχθηκε ότι ήταν ανεμοβλογιά.

Ωστόσο, το μέγεθος της ανησυχίας γίνεται φανερό από την άμεση αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το οποίο σήμερα θα προτείνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν στρατηγικές εμβολιαστικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του ιού.

ECDC: Συστάσεις για εμβολιασμούς -Τι προτείνει

Συγκεκριμένα, το ECDC απαντώντας σε ερωτήσεις την Κυριακή, δήλωσε ότι θα κάνει σύσταση για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού, σε μια αξιολόγηση κινδύνου που θα δημοσιευθεί σήμερα, όπως μετέδωσαν οι Financial Times, καθώς υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις μετάδοσης του ιού από την κοινότητα.

Οποιαδήποτε κίνηση εμβολιασμού θα χρησιμοποιούσε το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, μιας και δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων και θα σήμαινε ανοσοποίηση των στενών επαφών επιβεβαιωμένων ασθενών με ευλογιά των πιθήκων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανοσία κατά της ευλογιάς (η οποία κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για να προστατευθούν από μια πιθανή αναζωπύρωση) έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει κάποια διασταυρούμενη προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

Το ECDC -που εδρεύει στη Στοκχόλμη- σημείωσε ότι δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε αυτό το στάδιο και είπε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο.

Παράλληλα, το εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ, από τη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic's Imvanex, της Δανίας δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων και δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά, εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, ξεκαθάρισε το ECDC.

Προσωρινή λήξη συναγερμού στην Ελλάδα -Ανεμοβλογιά το ύποπτο κρούσμα

Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα σήμαναν λήξη συναγερμού, αφού όπως ανακοίνωσε τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και ο ΕΟΔΥ, το ύποπτο πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε στη χώρα και οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο «Αττικόν» εν τέλει δεν έχει μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την εργαστηριακή εξέταση του δείγματος από τον 29χρονο τουρίστα από την Αγγλία, ο οποίος διακομίστηκε από την Κεφαλονιά στο «Αττικό» Νοσοκομείο -μαζί με τη σύντροφό του- με αεροδιακομιδή μέσα σε ειδικές κάψουλες, βρέθηκε ότι ο άνδρας ασθενεί τελικά από την γνωστή σε όλους ανεμοβλογιά.

ΕΟΔΥ: Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

Στο πλαίσιο αυτό και προς ενημέρωση των πολιτών, καθώς η ανησυχία έχει αυξηθεί, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ της Ανεμοβλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ιός της Ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν Ευλογιά ή Ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την Ανεμοβλογιά και την Ευλογιά, Ευλογιά των πιθήκων.

Η Ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980 ενώ η Ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την Ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Ευλογιά.

Σε 15 χώρες έχει εντοπιστεί η ευλογιά των πιθήκων

Ως τώρα, κρούσματα της ασθένειας έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα σε 15 χώρες. Αυτές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Iσραήλ και η Ελβετία. 

Μάλιστα, χθες επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Αυστρία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Βιέννης. Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό. Είχε μεταφερθεί νωρίτερα σε νοσοκομείο της πόλης, αφού εμφάνισε συμπτώματα όπως πυρετό και εξανθήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευλογιά των πιθήκων: Καραντίνα 3 εβδομάδων στο Βέλγιο -Επιστρέφουν οι μάσκες στη Νέα Υόρκη

Ηδη, τα πρώτα περιοριστικά μέτρα -α λα κορωνοϊού- έκαναν την εμφάνισή τους.

Συγκεκριμένα, το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που επιβάλλει καραντίνα σε όσους βγαίνουν θετικοί στην ευλογιά των πιθήκων.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της χώρας, οι θετικοί στην ευλογιά των πιθήκων πολίτες θα πρέπει να αυτο-απομονωθούν για τρεις εβδομάδες, για 21 ημέρες δηλαδή. Και αυτό παρόλο που έχει εντοπίσει μόλις τρία κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων. Το διάστημα της καραντίνας των 3 εβδομάδων στο Βέλγιο ορίστηκε καθώς αυτό εκτιμάται ότι θα είναι το μέγιστο διάστημα της επώασης, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Την ίδια ώρα, η Νέα Υόρκη ήδη μίλησε στους πολίτες για την προστασία που μπορεί να τους προσφέρει η χρήση της μάσκας, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αφού δήλωσε πως «όλοι πρέπει να ανησυχούν» για το ξέσπασμα της ασθένειας αυτής, είπε ότι οι υγειονομικές Αρχές της χώρας εξετάζουν τις πιθανές μεθόδους αντιμετώπισης του ιού, μέσω θεραπείας ή εμβολίου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκέψεις για καραντίνα και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΕΟΔΥ υπάρχουν σκέψεις να ληφθούν μέτρα αντίστοιχα του Βελγίου ως προς την καραντίνα, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Από την ασθένεια αυτή, σύμφωνα με ειδικούς, κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά, ενώ στη Βρετανία νοσηλεύεται ένα παιδί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αφού μολύνθηκε με την ευλογιά των πιθήκων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ