Νέα σοβαρή αναστάτωση στις αεροπορικές μετακινήσεις προκάλεσε σήμερα στη Βρετανία ένα τεχνικό πρόβλημα σε κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, οδηγώντας σε δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις.
Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ χιλιάδες επιβάτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με καθυστερήσεις και αλλαγές στα ταξιδιωτικά τους σχέδια. Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφηκαν στη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία, με τα αεροδρόμια της Γλασκώβης και του Μάντσεστερ να επηρεάζονται περισσότερο. Προβλήματα αναφέρθηκαν επίσης στο Λούτον και στο Μπέλφαστ.
Σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium, μέχρι σήμερα ακυρώθηκαν ή δεν πραγματοποιήθηκαν 35 πτήσεις που αναχωρούσαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άλλες 37 προγραμματισμένες αφίξεις στη χώρα ακυρώθηκαν.
Το πρόβλημα στο Πρέστγουικ
Η νέα βλάβη εντοπίστηκε στο κέντρο ελέγχου της NATS στο Glasgow Prestwick της Σκωτίας, το οποίο διαχειρίζεται περίπου το 42% της εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, καλύπτοντας τη βόρεια Αγγλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Η NATS, η οποία είναι ο βασικός πάροχος υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία, έκανε λόγο για «πρόβλημα συνδεσιμότητας σε τμήμα του δικτύου των συστημάτων μας», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το σημερινό περιστατικό δεν συνδέεται με το σοβαρό πρόβλημα που είχε σημειωθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα. Τότε, ένας ελαττωματικός κώδικας λογισμικού είχε επηρεάσει περίπου 330.000 επιβάτες.
Η NATS ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα επιδιορθώθηκε από τους μηχανικούς και ότι ξεκίνησε η σταδιακή άρση των περιορισμών στην εναέρια κυκλοφορία, μεταδίδει η Daily Mail.
«Νωρίς σήμερα το πρωί, αντιμετωπίσαμε ένα τεχνικό πρόβλημα στο κέντρο μας στο Πρέστγουικ της Σκωτίας. Για να διατηρηθεί η ασφάλεια, εφαρμόστηκαν οι κανονισμοί εναέριας κυκλοφορίας για τη διαχείριση της ζήτησης, ενώ οι μηχανικοί μας διερευνούσαν το πρόβλημα», ανέφερε εκπρόσωπος της NATS.
«Το πρόβλημα έχει πλέον επιδιορθωθεί και συνεργαζόμαστε στενά με τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες ώστε να αρθούν με ασφάλεια οι εναπομείναντες περιορισμοί στην κυκλοφορία όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να περιοριστούν περαιτέρω οι επιπτώσεις».
Η εταιρεία διευκρίνισε ότι το πρόβλημα αφορούσε αποκλειστικά τη λειτουργία στη Σκωτία και «δεν έχει καμία σχέση» με το περιστατικό που είχε σημειωθεί νωρίτερα μέσα στον μήνα.
Νέα πίεση στον επικεφαλής της NATS
Η νέα βλάβη αυξάνει την πίεση στον διευθύνοντα σύμβουλο της NATS, Martin Rolfe, ο οποίος είχε ήδη δεχθεί έντονη κριτική μετά την προηγούμενη μεγάλη διακοπή.
Η Ryanair ζήτησε την παραίτησή του, υποστηρίζοντας ότι περισσότεροι από 25.000 επιβάτες της επηρεάστηκαν σήμερα, ενώ περισσότερες από 140 πτήσεις της καθυστέρησαν.
Ο επικεφαλής επιχειρησιακών λειτουργιών της Ryanair, Neal McMahon, δήλωσε: «Μόλις τρεις ημέρες αφότου η NATS διαβεβαίωσε τις αεροπορικές εταιρείες και τους επιβάτες ότι είχε εφαρμόσει ισχυρά σχέδια αντιμετώπισης, το σύστημα επεξεργασίας δεδομένων πτήσεων απέτυχε ξανά».
«Περισσότεροι από 25.000 επιβάτες της Ryanair έχουν ήδη υποστεί αναστάτωση, με περισσότερες από 140 πτήσεις της Ryanair να έχουν καθυστερήσει, ενώ η NATS εξακολουθεί να μην μπορεί να πει στους επιβάτες πότε θα τελειώσει αυτή η αναστάτωση».
Ο ίδιος κατέληξε: «Αρκετά. Ο Martin Rolfe πρέπει να παραιτηθεί σήμερα».
«Αμφισβητείται η ανθεκτικότητα των συστημάτων»
Έντονη ήταν και η αντίδραση της EasyJet, η οποία υποστήριξε ότι το νέο περιστατικό «θέτει υπό αμφισβήτηση την ανθεκτικότητα των συστημάτων της NATS».
«Μια νέα αστοχία του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της NATS στο κέντρο του Πρέστγουικ προκαλεί καθυστερήσεις στις πτήσεις, με ορισμένες να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν», ανέφερε η εταιρεία.
«Αυτό, για ακόμη μία φορά, θέτει υπό αμφισβήτηση την ανθεκτικότητα των συστημάτων της NATS και καταδεικνύει την ανάγκη για αποφασιστικές ενέργειες ώστε να αποτραπούν αυτές οι επαναλαμβανόμενες αστοχίες».
Η British Airways χαρακτήρισε το περιστατικό «απογοητευτικό», ενώ η Jet2 ζήτησε «δράση, λογοδοσία και πραγματική ανθεκτικότητα».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Jet2, Steve Heapy, δήλωσε: «Για ακόμη μία φορά, αεροπορικές εταιρείες και πελάτες υφίστανται αναστάτωση εξαιτίας ενός ακόμη προβλήματος της NATS, και πρέπει να αναρωτηθεί κανείς πόσες ακόμη αστοχίες πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πελάτες και οι αεροπορικές εταιρείες;»
«Έχουν υπάρξει πάρα πολλά περιστατικά, πάρα πολλές αναφορές και πάρα πολλές υποσχέσεις ότι θα εξαχθούν συμπεράσματα. Αυτό που χρειάζονται τώρα οι πελάτες και οι αεροπορικές εταιρείες είναι δράση, λογοδοσία και πραγματική ανθεκτικότητα, και τα χρειάζονται επειγόντως».
Η υπουργός Μεταφορών Heidi Alexander αναγνώρισε ότι η διακοπή θα ήταν «βαθιά απογοητευτική» για τους επιβάτες, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι το τεχνικό πρόβλημα είχε επιδιορθωθεί.
Δεν είναι η πρώτη σοβαρή βλάβη
Το νέο περιστατικό έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την προηγούμενη μεγάλη διακοπή στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν περισσότερες από 2.000 πτήσεις ακυρώθηκαν σε αεροδρόμια όπως το Heathrow και το Gatwick.
Ωστόσο, τα προβλήματα της NATS έχουν μεγαλύτερο ιστορικό. Τον περασμένο Ιούλιο, ένα «πρόβλημα που σχετιζόταν με το ραντάρ» προκάλεσε διακοπή στη λειτουργία του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, επηρεάζοντας χιλιάδες επιβάτες και οδηγώντας στην ακύρωση περισσότερων από 160 πτήσεων.
Τον Αύγουστο του 2023, περισσότερους από 700.000 επιβάτες επηρέασε μια τεχνική δυσλειτουργία της NATS κατά την επεξεργασία σχεδίου πτήσης, με συνέπεια να καθηλωθούν πτήσεις σε βρετανικά αεροδρόμια.
Ο ρόλος της NATS
Η NATS είναι ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία και διαχειρίζεται περίπου 2,5 εκατομμύρια πτήσεις κάθε χρόνο.
Το βρετανικό κράτος κατέχει το 49% της NATS, γεγονός που το καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχο και του δίνει δικαίωμα βέτο σε βασικές αποφάσεις. Το υπόλοιπο ανήκει σε αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, επενδυτές και εργαζομένους, στο πλαίσιο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η νέα βλάβη, παρά το γεγονός ότι η NATS υποστηρίζει πως είναι διαφορετική από την προηγούμενη, επαναφέρει στο προσκήνιο τα ερωτήματα για την αξιοπιστία και την ανθεκτικότητα των συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν πλέον συγκεκριμένες ενέργειες για να περιοριστούν οι επαναλαμβανόμενες επιπτώσεις στους επιβάτες.