Euractiv: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στην Ευρώπη - iefimerida.gr

Euractiv: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στην Ευρώπη

 Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία στην Ευρώπη
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία στην Ευρώπη/ Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν τα περισσότερα σχολεία στην Ευρώπη αλλά τα μέτρα και οι όροι λειτουργίας θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα, σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας Euractiv.

Σε τρεις κατηγρορίες μπορούν να χωριστούν τα σχέδια που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση, δημιουργώντας αυτοματοποιημένους μηχανισμούς για το κλείσιμο των μαθημάτων εάν αναφερθούν κρούσματα COVID-19. Άλλες κυβερνήσεις εναποθέτουν την ευθύνη στις τοπικές αρχές ενώ μία χώρα θα αποφασίσει σήμερα σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πιο προσεκτική προσέγγιση

Σύμφωνα με τo Euractiv, στη Σλοβενία αποφασίστηκε πως αν εμφανιστεί κρούσμα σε μία τάξη, το σύνολο των μαθητών και του εκπαιδευτικού της τάξης θα μπαίνουν σε καραντίνα. Η καραντίνα είναι αυτή τη στιγμή δέκα ημέρες, αλλά θα μειωθεί σε επτά την επόμενη εβδομάδα. Οι μαθητές κάνουν rapid τεστ τρεις φορές την εβδομάδα, που παρέχονται από τους γονείς αλλά γίνονται στους χώρους του σχολείου.

Στην Τσεχία θα ακολουθηθεί το ίδιο μέτρο και οι υγειονομικές αρχές θα αξιολογούν την κατάσταση για να αποφασίσουν ανάλογα στη συνέχεια. Εναπόκειται στα σχολεία να επιλέξουν ανάμεσα σε rapid ή PCR τεστ, που θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα έως τις 17 Ιανουαρίου όπου θα μειωθούν σε ένα.

Στη Ρουμανία, που είναι και από τις χώρες της ΕΕ με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων, οι αρχές αποφάσισαν ότι εάν εμφανιστεί κρούσμα σε μία τάξη, τότε τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά. Η δια ζώσης διδασκαλία θα επανέρχεται μετά από 8 μέρες εφόσον όλοι οι μαθητές έχουν αρνητικό PCR ή Ράπιντ τεστ. Οι μαθητές στη Ρουμανία δικαιούνται δύο δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα στο σπίτι.

Στην Ιταλία, μετά από δύο αναφερόμενα κρούσματα σε μια τάξη, οι μη εμβολιασμένοι μαθητές μπαίνουν σε καραντίνα. Μετά από τρεις κρούσματα, όλη η τάξη πρέπει να μπει σε καραντίνα, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Περαιτέρω αλλαγές δεν έχουν αποκλειστεί καθώς οι διευθυντές των σχολείων θέλουν διαδικτυακά μαθήματα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ η κυβέρνηση ζητά άμεση επιστροφή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Σλοβακία , σε περίπτωση κρούσματος, μπαίνουν σε καραντίνα μόνο οι ανεμβολίαστοι μαθητές.

Στην Ισπανία, από τρία και άνω κρούσματα κηρύσσεται επιδημιολογικό ξέσπασμα και εκκινεί διαδικασία από τους αρμόδιους φορείς σε κάθε ισπανική περιφέρεια που θα αξιολογούν και στη συνέχεια θα αποφασίζουν τα ανάλογα μέτρα

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο των ισπανικών αρχών, εάν ένα παιδί προσβληθεί από COVID, οι στενές του επαφές θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ μία φορά και, εάν είναι αρνητικές, άλλη μία φορά μετά από επτά ημέρες.

Η πιο υψηλού ρίσκου προσέγγιση

Στην Πολωνία, τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και την εβδομάδα που διανύουμε μετά την πρωτοχρονιά. Το υπουργείο Παιδείας της χώρας ανακοίνωσε ότι από 10 Ιανουαρίου όλα τα μαθήματα θα γίνονται πλέον δια ζώσης, δηλαδή τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και το υπουργείο έχει ζητήσει από τις σχολικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίζεται η εξάπλωση του ιού.

Οι σχολικοί γιατροί θα αποφασίζουν στην Κροατία αν θα χρειάζεται τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά , ενώ σύμφωνα με το Εuractiv η κατεύθυνση είναι τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά ακόμα κι αν παρακολουθούν οι μισοί μαθητές.

Στην Πορτογαλία, πρωταθλήτρια χώρα στην εμβολιαστική εκστρατεία, το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, συνοδεύεται με νέους κανόνες. Πλέον οι μαθητές δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα αν υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα στην τάξης τους, παρά μόνο οι πολύ στενές επαφές.

Η Ελλάδα συγκαταλλέγεται στην εν λόγω κατηγορία σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ακολουθείται.

Η ευθύνη στις τοπικές αρχές

Η Γαλλία και η Γερμανία ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση. Οι τοπικές αρχές είναι υπεύθυνες για να αποφασίσουν εάν μία τάξη θα πρέπει να κλείσει λόγω υψηλού αριθμού κρουσμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Γερμανία, οι κανόνες διαφέρουν ανα ομοσπονδιακή περιφέρεια. Η πιο συνηθισμένη πρακτική είναι τα καθημερινά υποχρεωτικά rapid τεστ για τους μαθητές κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά τις γιορτές, μειώνοντας σε τρεις φορές την εβδομάδα ύστερα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως το Βερολίνο, οι εξετάσεις δεν είναι υποχρεωτικές.

Οι κανόνες διαφέρουν επίσης όταν πρόκειται για τον τερματισμό των δια ζώσης μαθημάτων. Σην Βάδη-Βυρτεμβέργη ο κανόνας είναι ότι όταν το 20% των μαθητών είναι θετικό εντός 10 ημερών, το κλείσιμο της τάξης εξετάζεται από την τοπική υγειονομική αρχή.

Αναποφάσιστη η Φινλανδία

Στη Φινλανδία, συζητούν αν τα σχολεία θα ανοίξουν τη Δευτέρα ή θα παραμένουν κλειστά. Το υπουργείο Κοινωνικών και υποθέσεων Υγείας πρότεινε να ξεκινήσουν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέχρι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Το υπουργείο Παιδείας καθώς και φορείς αντιτίθενται στην πρόταση. Αναμένονται οι αποφάσεις σήμερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ