Reuters: Η συνέχιση των κυρώσεων στη Ρωσία προκαλεί ανησυχία στη Γερμανία -Νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών - iefimerida.gr

Reuters: Η συνέχιση των κυρώσεων στη Ρωσία προκαλεί ανησυχία στη Γερμανία -Νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών

Γερμανία Όλαφ Σολτς
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η σκληρή γραμμή της κυβέρνησης της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι ανησυχίες για την επακόλουθη αύξηση των τιμών της ενέργειας και πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξάνονται όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι τώρα, όλα τα κυρίαρχα κόμματα -από τους αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, και τους εταίρους στον κυβερνητικό συνασπισμό (Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες), μέχρι τους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης- είχαν υποστηρίξει τις σκληρές κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το φυσικό αέριο μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση της Γερμανίας

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, ορισμένοι ηγέτες των συντηρητικών έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τη στρατηγική της Δύσης. Και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από τα δύο τρίτα των Γερμανών εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις κυρώσεις, περίπου οι μισοί πιστεύουν ότι αυτές βλάπτουν τη Γερμανία περισσότερο από τη Ρωσία.

Σχεδόν τα μισά γερμανικά νοικοκυριά βασίζονται στο φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους, ενώ το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει επίσης το ένα τρίτο της ενέργειας της βιομηχανίας. Τα τελευταία χρόνια το μισό αυτού του καυσίμου προέρχεται από τη Ρωσία.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες οι παραδόσεις από τη Ρωσία έχουν μειωθεί λόγω προβλημάτων συντήρησης, όπως ισχυρίζεται η Μόσχα, με το Βερολίνο να δηλώνει ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί την ενέργεια. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει αυτή την εβδομάδα σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι η Γερμανία κατέγραψε το πρώτο εμπορικό της έλλειμμα από το 1991 για τον μήνα Μάιο, εν μέρει λόγω του πληθωρισμού που ανέρχεται γύρω στο 8%.

«Κινδυνεύει με κατάρρευση ολόκληρο το οικονομικό σύστημα της Γερμανίας»

«Ολόκληρο το οικονομικό μας σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει. Εάν δεν προσέξουμε, η Γερμανία θα μπορούσε να αποβιομηχανοποιηθεί. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε προς το παρόν να εγκαταλείψουμε το ρωσικό αέριο, θα είναι μια πικρή πραγματικότητα, αλλά πρέπει να ενεργήσουμε αναλόγως», δήλωσε στην εφημερίδα «Die Zeit» ο Μίχαελ Κρέτσμερ, συντηρητικός ηγέτης της περιοχής της ανατολικής Σαξονίας, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Οι ανησυχίες σχετικά με την κυβερνητική πολιτική για την Ουκρανία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην πρώην κομμουνιστική Ανατολή, η οποία έχει ισχυρότερους δεσμούς με τη Μόσχα και πρόκειται να επηρεαστεί περισσότερο από την επικείμενη οικονομική ύφεση, καθώς βρίσκεται ήδη σε χειρότερη κατάσταση.

Ο Κρέτσμερ, το κρατίδιο του οποίου έχει πληθυσμό περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων, ζητά να «παγώσει» ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Ευρώπη να πιέσει για ειρηνευτικές συνομιλίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό θα επιτρέψει την εκ νέου προμήθεια των δύο βασικών εμπορικών αγαθών της Ρωσίας -ορυκτά καύσιμα και σιτηρά-, αποτρέποντας την οικονομική κατάρρευση της Γερμανίας και τον λιμό στην Αφρική», δήλωσε ο ίδιος.

Οι επικριτές του, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι αυτό θα νομιμοποιήσει τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας και θα της επιτρέψει να ανασυνταχθεί.

Ο απερχόμενος πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Αντρέι Μέλνικ, έγραψε στο Twitter ότι ο Κρέτσμερ «πρέπει να βάλει το κεφάλι του στην κατάψυξη και να σταματήσει τις "ρωσικές φαντασιώσεις" του».

Ο Μέλνικ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έχει ασκήσει κριτική σε τυχόν σημάδια αμφιβολιών της Γερμανίας σχετικά με την υποστήριξή της στην Ουκρανία.

Στην «κατάψυξη» για την ελευθερία

Ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής των συντηρητικών στην Κάτω Βουλή της Bundestag, έχει αποστασιοποιηθεί από τα σχόλια του Κρέτσμερ, λέγοντας ότι δεν αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη αλλαγή στη σκληρή γραμμή της κοινοβουλευτικής ομάδας για τη Ρωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κρέτσμερ ήταν εδώ και πολύ καιρό ακραίος όσον αφορά στη γερμανική πολιτική απέναντι στη Ρωσία. Ενδεικτικό είναι ότι το 2019 ζήτησε να σταματήσουν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

Παρ' όλα αυτά, οι ηγέτες της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης του Μερτς στη νότια περιοχή της Βαυαρίας, έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες.

«Το να μπούμε "στην κατάψυξη" για την ελευθερία δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του CSU, Μάρτιν Χούμπερ, στην εφημερίδα «Muenchner Merkur», αναφερόμενος στην προοπτική πιθανών ελλείψεων φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα.

Γερμανία: Δύο πακέτα μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ακόμη και εντός της κυβέρνησης, όμως, υπάρχει ανησυχία για τις αρνητικές συνέπειες των κυρώσεων.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φάζερ, προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα για πιθανές ριζοσπαστικές διαδηλώσεις, ενώ η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, εκτίμησε ότι μια πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εξεγέρσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή την εβδομάδα, ο Σολτς υποσχέθηκε περισσότερη κοινωνική στήριξη για να θωρακίσει τα φτωχότερα νοικοκυριά και να βοηθήσει τη χώρα να περάσει αυτή τη δύσκολη φάση. Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει σε δύο πακέτα αρωγής, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις φέτος, καθώς και μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, για παράδειγμα με την ενίσχυση της χρηματοδότησης για την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων.

«Είναι σαφές ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε για τη συνέχιση της υποστήριξης της πολιτικής μας για την Ουκρανία, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης εφοδιασμού και του υψηλού πληθωρισμού», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός ήταν και ένας λόγος που η Μπέρμποκ, από τις πιο δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης, πραγματοποίησε 10ήμερη περιοδεία στη Γερμανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ωστόσο, η περιοδεία δεν έφτασε μέχρι τη Σαξονία, όπου το επίκεντρο των διαδηλώσεων που πραγματοιούνται κάθε Δευτέρα από την ομάδα «Free Saxony» -που ιδρύθηκε το 2021- έχει μετατοπιστεί από την οργή για τους περιορισμούς της COVID-19 στην οργή για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι διαδηλώσεις για τον κορωνοϊό και την ενέργεια ενώνονται», έγραψε τη Δευτέρα η ομάδα στο κανάλι της στο Telegram, που έχει σχεδόν 150.000 συνδρομητές. «Δεν θα παγώσουμε για αυτήν την πολιτική, αλλά θα ξεσηκωθούμε. Πολλοί και μαζί».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ