Επίσημο: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε εθνικές εκλογές στις 14 Μαΐου στην Τουρκία - iefimerida.gr

Επίσημο: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε εθνικές εκλογές στις 14 Μαΐου στην Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: AP

Είναι πλέον επίσημο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου.

Το γραφείο του προέδρου δημοσίευσε την Κυριακή (22/1) με τον Ερντογάν να ανακοινώνει την ημερομηνία κατά τη διάρκεια συνάντησής του με νεαρούς ψηφοφόρους στην Προύσα.

«Είμαι ευγνώμων στον Θεό που θα περπατήσουμε δίπλα - δίπλα μαζί σας, τη νεολαία μας, που ψηφίζει για πρώτη φορά στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε εκλογικούς ρυθμούς η Τουρκία -Τι διακυβεύεται για τον Ερντογάν

Πάντως, η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να παρατείνει την 20ετή του θητεία στο ανώτερο αξίωμα.

Οι εκλογές της 14ης Μαΐου θα κρίνουν όχι μόνο ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, αλλά και πώς θα κυβερνηθεί, πού θα κατευθυνθεί η οικονομία της και ποιον ρόλο μπορεί να διαδραματίσει για την ανακούφιση των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, γράφει το διεθνούς εμβέλειας πρακτορείο, Alarabiya, που εδρεύει στο Ντουμπάι.

Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει υπερασπιστεί τη θρησκευτική ευσέβεια, τη διπλωματία που υποστηρίζεται από το στρατό και τα χαμηλά επιτόκια, επισημαίνει το Alarabiya. Σε περίπτωση που o «σουλτάνος» χάσει, οι αντίπαλοί του υπόσχονται ριζικές αλλαγές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δεσμευτεί να αποκαταστήσουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, να επαναφέρουν την κοινοβουλευτική διακυβέρνηση και να εισαγάγουν ένα νέο σύνταγμα που θα κατοχυρώνει το κράτος δικαίου.

Υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία έχει επιδείξει στρατιωτική ισχύ στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής, εξαπολύοντας τέσσερις εισβολές στη Συρία, διεξάγοντας επίθεση κατά των Κούρδων μαχητών στο Ιράκ και στέλνοντας στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, η Τουρκία μεσολάβησε επίσης για μια συμφωνία για τις ουκρανικές εξαγωγές σιταριού, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που έχει παίξει ο Ερντογάν στην προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία κάποια στιγμή.

Δεν είναι σαφές ότι ένας διάδοχός του θα απολάμβανε το ίδιο προφίλ που έχει δημιουργήσει στην παγκόσμια σκηνή, ένα χαρτί που είναι πιθανό να παίξει ο Ερντογάν στην προεκλογική του εκστρατεία.

Τουρκία: Θα μπορούσε η οικονομία να ρίξει τον Ερντογάν;

Ενώ η πρώτη από τις δύο δεκαετίες του Ερντογάν στην εξουσία σημαδεύτηκε από την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη, τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρήθηκε πτώση της ευημερίας που έπληξε τη δημοτικότητά του στους ψηφοφόρους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα δοθεί μάχη στήθος με στήθος στις κοινοβουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές, που θα σηματοδοτήσουν τη μεγαλύτερη δοκιμασία του Ερντογάν κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών που έχει τα ηνία της χώρας, η οποία είναι περιφερειακή στρατιωτική δύναμη, μέλος του ΝΑΤΟ και μεγάλη αναδυόμενη οικονομία της αγοράς.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει πρωτύτερα ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί νωρίτερα.

Γνωρίζοντας ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής απειλεί τις προοπτικές επανεκλογής του, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε διπλασιασμό του κατώτατου μισθού σε μια δέσμη μέτρων που θα επιτρέψει επίσης σε περισσότερους από 2.000.000 εργαζόμενους να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.