Επίσημο: Η Φινλανδία θα καταθέσει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

Επίσημο: Η Φινλανδία θα καταθέσει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Φιλανδία
Φωτογραφία: presidentti.fi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα υποβάλει η Φινλανδία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο.

Όπως τόνισε, αυτό θα «μεγιστοποιήσει» την ασφάλεια της χώρας.«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο προεδρικό μέγαρο στο Ελσίνκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σήμερα, εμείς, ο πρόεδρος και η επιτροπή εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, αποφασίσαμε από κοινού ότι η Φινλανδία… θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ» ανέφερε στην συνέντευξη ανακοινώνοντας την απόφαση της χώρας του.

Το τηλεφώνημα στον Πούτιν: «Δεν κρυβόμαστε, λέμε ευθέως αυτά που πρέπει να ειπωθούν»

Αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που έγινε χθες μεταξύ του ιδίου και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα σχέδια της Φινλανδίας να ενταχθεί στη συμμαχία, ο Νιινίστο είπε: «Εγώ ή η Φινλανδία είναι γνωστό πως δεν κρυβόμαστε ή δεν εξαφανιζόμαστε πίσω από μια γωνία. Είναι προτιμότερο να λέμε ευθέως αυτό που έχει ήδη ειπωθεί και στον ενδιαφερόμενο και αυτό ήθελα να κάνω».

Πρόσθεσε επίσης, πως είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει τη γεωγραφία και πως η Φινλανδία θα εξακολουθεί να έχει μεγάλα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με τη Ρωσία.

Αλλά όπως είπε, ελπίζει και δεν αμφιβάλλει ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις «καθημερινές υποχρεώσεις« που είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών – αναφέροντας το παράδειγμα της Νορβηγίας – μέλους του ΝΑΤΟ με σύνορα με την Ρωσία – που είναι σε θέση να διατηρεί μια εργασιακή σχέση με τη Μόσχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν αναμονή της επικύρωσης του φινλανδικού κοινοβουλίου - Για ιστορική απόφαση κάνει λόγο η Σάνα Μαρίν

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν δήλωσε πως ελπίζει ότι το φινλανδικό κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει την απόφαση για την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες και πως ελπίζει ότι θα λάβει ισχυρή εντολή.

Μιλώντας μαζί με τον πρόεδρο της Φινλανδίας στο Ελσίνκι, λέει ότι και οι δύο βρίσκονται σε στενή επαφή με τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και το ίδιο το ΝΑΤΟ τους ευχαριστεί για την υποστήριξη που έχουν λάβει μέχρι στιγμής.

«Στη Φινλανδία έχουμε ακόμη μπροστά μας την κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά πιστεύω ότι το κοινοβούλιο θα συζητήσει αυτή την ιστορική απόφαση με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα», δήλωσε.

Η αναφορά στην αντίδραση της Τουρκίας

«Δεν είχαμε καμία ένδειξη στο ΝΑΤΟ πως θα υπάρξουν προβλήματα για την ένταξη της Φιλανδίας ή της Σουηδίας» πρόσθεσε η Σάνα Μαρίν. «Είμαστε ήδη διασυνδεδεμένοι και είμαστε στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ» τονίζει. «Είδαμε κάποιες δηλώσεις πως υπάρχουν ακόμα κάποια ερωτήματα, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις με τις χώρες… με πολύ ήρεμο τρόπο και να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα που μπορεί να υπάρχουν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαουλι Νιινίστο, είπε πως μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ένα μήνα, και στη συνομιλία αυτή, ο Ερντογάν είπε ότι θα υποστήριζε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οπότε όπως λέει, είναι «μπερδεμένος» από τα δημοσιεύματα πως η Τουρκία μπορεί να έχει αντιρρήσεις και λέει ότι είναι έτοιμος να του μιλήσει ξανά.

Τι ακολουθεί μετά

Μετά την έγκριση από το φινλανδικό κοινοβούλιο, θα υποβληθεί επίσημη αίτηση ένταξης στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πιθανότατα κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα.

Η κίνηση αυτή βέβαια, θα μπορούσε να πάρει και μήνες μέχρι να οριστικοποιηθεί καθώς τα νομοθετικά σώματα και των 30 σημερινών μελών πρέπει να εγκρίνουν τους νέους αιτούντες.

Άμεση μπορεί να είναι επίσης και η αντίδραση της Ρωσίας, με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να λέει χθες στον Φινλανδό ομόλογό του πως η εγκατάλειψη της στρατιωτικής ουδετερότητας και η ένταξη στο μπλοκ θα ήταν «λάθος», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται πως χθες, η Ρωσία διέκοψε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη σκανδιναβική χώρα μετά από προβλήματα στη λήψη πληρωμών.

Από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου η Φινλανδία δέχθηκε εισβολή από τη Σοβιετική Ένωση, η χώρα είναι στρατιωτικά αδέσμευτη και ονομαστικά ουδέτερη προκειμένου να μην προκαλεί τη Ρωσία. Κατά καιρούς έχει ικανοποιήσει τις ανησυχίες του Κρεμλίνου για την ασφάλεια και έχει προσπαθήσει να διατηρήσει καλές εμπορικές σχέσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φινλανδία ΝΑΤΟ ένταξη Σάνα Μαρίν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ