Δυσοίωνες προβλέψεις από τους μετεωρολόγους: Περισσότερο κρύο, πιο νωρίς φέτος στην Ευρώπη -Φοβίζει η ενέργεια - iefimerida.gr

Δυσοίωνες προβλέψεις από τους μετεωρολόγους: Περισσότερο κρύο, πιο νωρίς φέτος στην Ευρώπη -Φοβίζει η ενέργεια

καιρός χειμώνας Ευρώπη
Ανησυχία για τις καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα στην Ευρώπη / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μετεωρολογική υπηρεσία της ΕΕ προειδοποιεί ότι το καιρικό μοτίβο La Niña καθιστά πιο πιθανό το κρύο, την άπνοια και την ξηρασία φέτος τον χειμώνα.

Η Ευρώπη είναι πιθανό να βιώσει έναν πιο κρύο, περισσότερο ξηρό και με λιγότερους ανέμους χειμώνα -τουλάχιστον στις αρχές του-, σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης που συνέταξε η μετεωρολογική υπηρεσία της ΕΕ, με τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας αρκετών χωρών να προειδοποιούν ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ελλείψεων φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων Καιρού Μεσαίου Εύρους (ECMWF) προειδοποιεί ότι η πρόβλεψη των χειμερινών συνθηκών από τις αρχές Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αλλά σημειώνει ότι ένα κρύο, ξηρό και χωρίς ανέμους διάστημα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, το οποίο αναμένεται να επιδεινώσει την κρίση του κόστους ζωής, είναι πιο πιθανό, λόγω της φετινής La Niña -ενός ισχυρού καιρικού μοτίβου που επηρεάζεται από τις ψυχρότερες θερμοκρασίες στον Ειρηνικό.

Μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ισχυρού κρύου στις αρχές του χειμώνα

Ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του ECMWF του Copernicus, δήλωσε: «Η La Niña τείνει να προκαλεί αναστάτωση στους δυτικούς ανέμους, δημιουργώντας υψηλή πίεση στην Ευρώπη, κάτι που δείχνουν τα μοντέλα για την αρχή του χειμώνα. Σε αυτές τις συνθήκες, υπάρχει πιθανότητα οι ανατολικοί άνεμοι να οδηγήσουν σε χαμηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες. Υπάρχει μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη πιθανότητα εμφάνισης ισχυρού κρύου στις αρχές του χειμώνα».

Όπως επισημαίνει ο Guardian, ωστόσο, προειδοποίησε ότι πιο αξιόπιστα δεδομένα για το τι θα επηρεάσει τις χειμερινές συνθήκες θα είναι διαθέσιμα σε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες,.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόβλεψη έρχεται καθώς η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem προειδοποίησε ότι αυτό το χειμώνα θα μπορούσε να παρατηρηθεί σημαντικός κίνδυνος ελλείψεων φυσικού αερίου, οι οποίες θα μπορούσαν, επίσης, να επηρεάσουν τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τους Times, το παρατηρητήριο ανέφερε ότι «λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των ελλείψεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να προκύψουν ελλείψεις φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2022-2023 στη Μεγάλη Βρετανία. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πιθανότητα η χώρα να μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για παροχή αερίου».

Ο επικεφαλής της διαχείρισης χονδρικής αγοράς της Ofgem, Γκρέντον Τόμσον, είπε ότι μια έκτακτη ανάγκη παροχής αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Οι κανόνες που διέπουν την ενεργειακή βιομηχανία σημαίνουν ότι οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις διακοπούν θα πρέπει στη συνέχεια να πληρώσουν μεγάλες ποινές για την αποτυχία παράδοσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ένα αίτημα τροποποίησης των υφιστάμενων κανόνων, ο παραγωγός ενέργειας SSE ανέδειξε τις μεγάλες χρεώσεις ανισορροπίας και τις απαιτήσεις πιστωτικής κάλυψης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, εάν αναγκαστούν να κλείσουν. Ο Τόμσον αποδέχθηκε το αίτημα της SSE να εξετάσει επειγόντως τους κινδύνους που σχετίζονται με τους κανόνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζονται από τις μετεωρολογικές προβλέψεις

Ο Buontempo επισήμανε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν αυξηθεί ή μειωθεί με βάση τις ενδιάμεσες προβλέψεις, αλλά μόνον εκείνες που έγιναν στις αρχές Νοεμβρίου, όταν οι προβλέψεις για το χειμώνα μπορούσαν να γίνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια.

«Αυτό που δείχνουν τα μοντέλα σε αυτό το στάδιο είναι μια ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα από το συνηθισμένο να έχουμε κρύο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Χρησιμοποιούμε δεδομένα που προέρχονται από το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου και επίσης το Météo-France, το Deutscher Wetterdienst, το CMCC στην Ιταλία και συνεισφορές από την Ιαπωνία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ», ανέφερε ο ειδικός.

Όλα αυτά τα μοντέλα δείχνουν υψηλότερη από τη συνηθισμένη πίεση στις αρχές του χειμώνα στην Ευρώπη. «Το γεγονός ότι όλα τα μοντέλα παρουσιάζουν διαταραχή στις δυτικές ροές μάς δίνει κάποια αυτοπεποίθηση».

Με αυξημένη εξάρτηση από το αέριο και χωρίς ΑΠΕ προβλέπεται ο φετινός χειμώνας

Ο Buontempo είπε ότι εάν οι προβλέψεις είναι σωστές, οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες θα αυξήσουν την εξάρτηση από το αέριο, ενώ οι σταθερότερες και ξηρότερες συνθήκες θα μειώσουν τη συμβολή της αιολικής και της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, εάν η πρόβλεψη αποδειχθεί σωστή, θα ενισχυθεί η ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με τον ίδιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μόνα καλά νέα ήταν ότι σε ένα τυπικό έτος La Niña, τα καιρικά μοτίβα έτειναν να αλλάζουν στα μέσα του χειμώνα για να φέρουν θερμότερους δυτικούς ανέμους στο τελευταίο μισό της σεζόν, επισημαίνει ο Buontempo.

Αυξάνοντας την αβεβαιότητα, το Τμήμα Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ προβλέπει ότι, συνολικά, ο φετινός χειμώνας θα μπορούσε να είναι πιο ήπιος από τον μέσο όρο με βάση τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο.

Ο Tom Morgan, μετεωρολόγος στο Met Office, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να ξεδιπλωθεί ένας χειμώνας La Niña. Αλλά πρόσθεσε: «Είναι ακόμη πολύ αβέβαιο αν αυτό θα έχει πράγματι ως αποτέλεσμα έναν κρύο χειμώνα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι θερμοκρασίες της θάλασσας γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο αυτή τη στιγμή».

Ο Buontempo, πάντως, εκτιμά ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες της θάλασσας δεν θα ζεστάνουν την Ευρώπη εάν ο άνεμος αλλάξει και φέρει ψυχρότερα ρεύματα από την κεντρική Ασία και τη Σιβηρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ