Τζορτζ Νταν: Ένας από τους τελευταίους επιζώντες αεροπόρους της RAF, στους εορτασμούς για την VE-Day - iefimerida.gr

Τζορτζ Νταν: Ένας από τους τελευταίους επιζώντες αεροπόρους της RAF, στους εορτασμούς για την VE-Day

Ο Τζορτζ Νταν, ένας από τους τελευταίους επιζώντες αεροπόρους της RAF
Ο Τζορτζ Νταν, ένας από τους τελευταίους επιζώντες αεροπόρους της RAF /Φωτογραφία: RAF Benevolent Fund
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το όνομά του θα μπορούσε να μπει στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες. Όχι μόνο γιατί επιβίωσε του πολέμου μετά από 44 αποστολές βομβαρδισμού στο εσωτερικό της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά και γιατί έδωσε ξανά το «παρών» μαζί με άλλους συνομηλίκους του βετεράνους στους εορτασμούς για τα 80 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (VE-Day) στο Λονδίνο, την Πέμπτη 8 Μαΐου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα 103 του χρόνια ο Βρετανός Τζορτζ Νταν πρώην πιλότος βομβαρδιστικών, επέστρεψε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, όχι μακριά από το Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στα οποία είχε παρασημοφορηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τότε ήταν οι θανατηφόρες επιδρομές στην καρδιά του Γ’ Ράιχ, τώρα μια «ψηλού συναισθηματικού ρίσκου» τελετή με οικοδεσπότη τον Βασιλιά Κάρολο.

«Το 1941 πήγα εθελοντής στην αεροπορία, για να γίνω ιπτάμενος. Τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς η RAF μ’ έστειλε για αεροπορική εκπαίδευση στον Καναδά», είχε αναφέρει το 2020 στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τζορτζ Νταν.

«Τον Ιούλιο του 1942 έκανα την πρώτη μου αποστολή με βομβαρδιστικά Halifax και αργότερα τοποθετήθηκα στα Mosquito. Πέταξα σε 30 επιχειρήσεις με βομβαρδιστικά “Χάλιφαξ” και 14 με “Μοσκίτο”, συνολικά 44 αποστολές», ανέφερε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απ’ όλες τις αποστολές αυτή που δεν μπορεί να ξεχάσει είναι στο Πεενεμούντε, της Βαλτικής, στις εγκαταστάσεις εκτόξευσης των πυραύλων V1 και V2. Η επιδρομή έγινε νύχτα με πανσέληνο, το βράδυ της 17ης Αυγούστου 1943.

«Ήμουν στο πρώτο κύμα βομβαρδιστικών που επιτέθηκαν από τα συνολικά τρία», ανέφερε προς το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Δυο σμήνη βομβαρδιστικών σε κάθε κύμα… Ήμουν στο πρώτο κύμα και δεν είχαμε μπελάδες από τα γερμανικά νυχτερινά καταδιωκτικά …ήμασταν τυχεροί», τόνιζε.

Το 1947 λίγο πριν αποστρατευτεί από τη RAF θα παραδώσει ένα καταδιωκτικό «Σπιτφάιρ», στους Έλληνες συναδέλφους του. Ήταν ένα από τα 77 αεροσκάφη, που είχε παραχωρήσει η βρετανική κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Το αεροπλάνο ανακατασκευάστηκε το 2020 και πετά σήμερα σε εθνικές επετείους, ενώ κοσμεί και το Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: RAF Benevolent Fund

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος RAF
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ