Βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Προεκλογική αφίσα του Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη / Φωτογραφία: ΑΡ/Andrea Comas

Η Ισπανία ετοιμάζεται για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση, την τρίτη σε τέσσερα χρόνια καθώς ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προσπαθεί να άρει το πολιτικό αδιέξοδο που ταλανίζει τη χώρα του δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες διακυβέρνησής της.

Την τελευταία πενταετία η άνοδος νέων πολιτικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και της άκρας δεξιάς και μια συνταγματική κρίση μετά την προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία έχουν μεταμορφώσει το πολιτικό τοπίο ανατρέποντας το δικομματικό σύστημα που έβλεπε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) να κυβερνούν εναλλάξ από τη δεκαετία του 1980. Με ένα ποσοστό 30% των ψηφοφόρων να παραμένουν αναποφάσιστοι ενόψει των βουλευτικών εκλογών το πολιτικό μέλλον της Ισπανίας φαντάζει λίαν αβέβαιο.

Να τι πρέπει να ξέρουμε για τις εκλογές στην Ισπανία:

Θα καταλήξει η Ισπανία με μια νέα ασταθή κυβέρνηση μειοψηφίας;

Ο απερχόμενος Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ φωτογραφίζεται με οπαδούς του στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του PSOE στο Τολέδο / Φωτογραφία: ΑΡ

Ο κίνδυνος πολιτικού αδιεξόδου είναι σημαντικός λόγω του κατακερματισμού της ψήφου στην Ισπανία. Εάν ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θεωρείται ότι θα είναι ο νικητής σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) φαίνεται ότι απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να επιδιώξει συμμαχίες με την ριζοσπαστική αριστερά των Podemos, σε πλήρη αποσύνθεση, και με τοπικά κόμματα, δηλαδή τους Καταλανούς αυτονομιστές.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση χθες Παρασκευή στη Μαδρίτη / Φωτογραφία: ΑΡ

Η υπόθεση μίας συμμαχίας με τους φιλελεύθερους Ciudadanos μοιάζει απίθανη, αφού το κόμμα τείνει χείρα προς το Λαϊκό Κόμμα (PP).

Απίθανη θεωρείται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και μία κυβερνητική πλειοψηφία που θα περιλαμβάνει το Λαϊκό Κόμμα, τους Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox. Η πολιτική αστάθεια στην Ισπανία χρονολογείται από το 2015, το τέλος του δικομματισμού με την εμφάνιση των Ciudadanos και των Podemos, και καταλήγει σε πολιτικό αδιέξοδο. Νέες εκλογές ακολούθησαν τον Ιούνιο 2016 και κατέληξαν στην ανάληψη της εξουσίας από τον Μαριάνο Ραχόι.

Εμφάνιση της άκρας δεξιάς στο πολιτικό τοπίο της Ισπανίας

Ο ηγέτης του ακροδεξιού Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ εκφωνεί την τελευταία του προεκλογική ομιλία / Φωτογραφία: ΑΡ

Είναι το νέο στοιχείο των εκλογών αυτών. Απαλλαγμένη από την άκρα δεξιά από τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975, η Ισπανία μπορεί να δει την θριαμβευτική είσοδο στο κοινοβούλιο του Vox, με τη υπερεθνικιστική ρητορική, που περιλαμβάνει μεταξύ των υποψηφίων του απόστρατους στρατηγούς, απολογητές του φρανκισμού. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το Vox θα στείλει περί τους 30 βουλευτές στην 350μελή βουλή.

Ανύπαρκτη στις δημοσκοπήσεις εδώ και έναν χρόνο, η παράταξη προκάλεσε σεισμό στις τοπικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου στην Ανδαλουσία, εξασφαλίζοντας περί το 11% των ψήφων και βοηθώντας το PP και τους κεντρώους Ciudadanos να εκθρονίσουν τους σοσιαλιστές από το ιστορικό τους προπύργιο στην Ισπανία.

Πέδρο Σάντσεθ: Ένας μη εκλεγμένος απερχόμενος πρωθυπουργός

Αφού έχασε στις τελευταίες εκλογές, όπου δεν εξασφάλισε παρά 84 έδρες, στο χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην πρόσφατη ιστορία του PSOE, ο Πέδρο Σάντσεθ κατόρθωσε να αναλάβει την ηγεσία της κυβέρνησης της Ισπανίας τον περασμένο Ιούνιο χάρις στην πρόταση μομφής, που υποστηρίχθηκε από τους Podemos, τους Καταλανούς και τους Βάσκους αυτονομιστές, κατά του Μαριάνο Ραχόι, όταν το κόμμα του καταδικάσθηκε για διαφθορά.

Το καταλανικό πρόβλημα για την Ισπανία

Ενάμιση χρόνο μετά τη απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας τον Οκτώβριο 2017, στην σοβαρότερη πολιτική κρίση που γνώρισε η Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια, το καταλανικό ζήτημα παραμένει στο κέντρο των συζητήσεων. Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της ιστορικής δίκης των πρώην ηγετών του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος, οι Καταλανοί αυτονομιστές έπεισαν τον Φεβρουάριο τον Πέδρο Σάντσεθ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αρνούμενοι να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του.

Αφίσα του φυλακισμένου Καταλανού ηγέτη Οριόλ Τζουνκέρας, αρχηγού του κόμματος της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC), που απευθύνθηκε στους οπαδούς του με μήνυμα από τη φυλακή στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος / Φωτογραφία: ΑΡ

Ο Σάντσεθ, που θα προτιμούσε να μην χρειάζεται την στήριξή τους για την εξασφάλιση πλειοψηφίας, επανέλαβε πρόσφατα ότι αρνείται την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αλλά υποσχέθηκε περισσότερη αυτονομία από την Ισπανία. Η δεξιά και η άκρα δεξιά, που κατηγορούν τον Σάντσεθ για «προδοσία», επειδή προσπάθησε να ανοίξει διάλογο με τους αυτονομιστές, έχουν κάνει τις επιθέσεις κατά των Καταλανών «πραξικοπηματιών» μότο της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Βασική πηγή ανησυχίας στην Ισπανία η οικονομία

Μετά από μια σοβαρή ύφεση και πολλά χρόνια δραστικής λιτότητας, η Ισπανία γνώρισε την ανάκαμψη με τρεις συνεχείς χρονιές ρυθμού ανάπτυξης άνω του 3%, από το 2015 μέχρι το 2017. Όμως, αυτός ο ρυθμός επιβραδύνεται (2,6% το 2018 και 2,2% που προβλέπεται για το 2019) και η ανεργία (στο 14,7% κατά το πρώτο τρίμηνο), στο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα, παραμένει η βασική ανησυχία των Ισπανών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ισπανία Εκλογές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ