Η ελληνική ΕΜΑΚ στα ερείπια του σεισμού στην Τουρκία: Απεγκλώβισαν ζωντανό 50χρονο, δεν τα κατάφερε η μικρή Φατμέ - iefimerida.gr

Η ελληνική ΕΜΑΚ στα ερείπια του σεισμού στην Τουρκία: Απεγκλώβισαν ζωντανό 50χρονο, δεν τα κατάφερε η μικρή Φατμέ

Επιχείρηση απεγκλωβισμού από την ΕΜΑΚ σε επαρχία της Τουρκίας
Επιχείρηση απεγκλωβισμού από την ΕΜΑΚ σε επαρχία της Τουρκίας / EΡT
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τραγική ήταν η κατάληξη της προσπάθειας απεγκλωβισμού της 7χρονης Φατμέ από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας όπου διέμενε στην πόλη Αλεξανδρέτα στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας.

Η ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ επιχειρούσε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να απεγκλωβίσει την 7χρονη, η οποία βρισκόταν θαμμένη σε βάθος 6 μέτρων και έφερε πολλαπλά κατάγματα στο χέρι του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία, οι διασώστες προσπάθησαν να απομακρύνουν κομμάτια από τσιμέντο και να ανοίξουν δίοδο ώστε να φθάσουν στο κοριτσάκι, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιώργος Σιδέρης.

Νεκρή ανασύρθηκε η 7χρονη Φατμέ

Η ελληνική αποστολή, μάλιστα, ζήτησε από το συνεργείο της ΕΡΤ να σταματήσει να μεταδίδει πλάνα από τον απεγκλωβισμό του άψυχου σώματός της, ενώ συντετριμμένοι είναι οι άνδρες της ΕΜΑΚ, ωστόσο θα συνε4χίσουν προκειμένου να βγάλουν την αδερφή της.

Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών απεγκλωβισμού της 7χρονης, όμως η ελληνική αποστολή ενημερώθηκε για ζωντανούς που βρίσκονται θαμμένοι σε γειτονικό σπίτι και έσπευσαν κάποια μέλη να συνδράμουν στην επιχείρηση. Πρόκειται για μια 4μελή οικογένεια, με το συνεργείο να καταφέρνει να απεγκλωβίσει τελικά πρώτο τον 50χρονο πατέρα.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή εστιάζονται στο να σωθεί η 6χρονη κορούλα του. Το παιδί φέρεται να βρίσκεται αγκαλιά με το αδερφάκι του που δεν τα κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, ενώ κοντά τους είναι και η μητέρα, που είναι επίσης νεκρή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο απεγκλωβισμός του πατέρα
Ο απεγκλωβισμός του πατέρα από την ΕΜΑΚ

Σύμφωνα μετην ΕΡΤ, θα είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσουν την 6χρονη, με την αποστολή να αναμένεται να πάρει ώρες, καθώς βρίσκεται πίσω από τόνους συντριμμιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βίντεο νωρίτερα από την επιχείρηση απεγκλωβισμού της μικρής Φατμέ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κάτοικοι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια

«Ακούγονται ήχοι αλλά κανένας δεν βγαίνει έξω», λέει ο Ντενίζ κρατώντας με τα χέρια του το κεφάλι του και διαμαρτύρεται για την έλλειψη προσπαθειών διάσωσης τυχόν εγκλωβισμένων στα χαλάσματα κτιρίων που κατέρρευσαν μετά τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία, με χιλιάδες νεκρούς.

Φωνές που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια ακούγονται μέσα από τα συντρίμμια κτιρίων στην παράκτια επαρχία της Μεσογείου, την Χατάι, εκεί όπου σεισμόπληκτοι προσπαθούν να ζεσταθούν στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές υπό βροχή και πολικό ψύχος.

Στους 872 οι νεκροί στην επαρχία Χατάι

Η Χατάι, η οποία συνορεύει στα βορειοδυτικά με την Συρία, είναι η περισσότερο πληγείσα επαρχία της Τουρκίας με τουλάχιστον 872 νεκρούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κάτοικοί της εκφράζουν παράπονα για την ανεπαρκή ανταπόκριση των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ενώ οι ίδιοι οι διασώστες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να εξασφαλίσουν εξοπλισμό.

Ο Ντενίζ ξεσπάει σε κλάματα δείχνοντας ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει μέσα στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι γονείς του περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία.

«Καταστραφήκαμε, καταστραφήκαμε. Θεέ μου! Φωνάζουν για βοήθεια. Λένε 'Σώστε μας', αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς μπορούμε να τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί», λέει ο Ντενίζ.

Οι διασώστες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της καταστροφής στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνάει τους 5.000 σήμερα το πρωί.

Η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, έχει ανακοινώσει ότι στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό έχουν αναπτυχθεί 13.740 διασώστες, αλλά το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο καθώς στη νότια Τουρκία έχουν καταρρεύσει σχεδόν 6.000 κτίρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάνω από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί

Μόνο στην Χατάι, περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κότσα.

Οι ομάδες διάσωσης στην επαρχία διαμαρτύρονται για την έλλειψη εξοπλισμού, ενώ σεισμόπληκτοι σταματάνε αυτοκίνητα στον δρόμο και ζητούν εργαλεία για να απομακρύνουν οι ίδιοι τα χαλάσματα.

Η κυβέρνηση κήρυξε «συναγερμό επιπέδου 4» μετά τον σεισμό ζητώντας διεθνή βοήθεια, αλλά δεν κήρυξε την μεγαλύτερη κατάσταση συναγερμού που θα οδηγούσε σε μαζική κινητοποίηση του στρατού.

Στην πρωτεύουσα της Χατάι, την Αντάκια, όπου δεκαώροφα κτίρια κατέρρευσαν ολοκληρωτικά, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν προσπάθειες διάσωσης να βρίσκονται σε εξέλιξη σε έναν από τους δεκάδες σωρούς από συντρίμμια.

«Δεν υπάρχουν διασώστες ή στρατιώτες»

«Δεν υπάρχουν διασώστες ή στρατιώτες. Κανένας. Είναι παραμελημένη περιοχή», λέει ένας άνδρας ο οποίος ταξίδεψε στην Χατάι από την Άγκυρα και κατάφερε να ανασύρει μόνος του μια γυναίκα από τα συντρίμμια ενός κτιρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρόκειται για μια ανθρώπινη ζωή. Τι μπορείς να κάνεις όταν ακούς ήχους ζωής;», διερωτάται ο ίδιος άνδρας που αρνείται να κατονομαστεί την ώρα που η γυναίκα που έσωσε βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο και δέχεται τις πρώτες βοήθειες.

Στην επαρχία Χατάι κατοικούν περισσότεροι από 400.000 Σύροι, κυρίως πρόσφυγες από τον εμφύλιο στη χώρα τους που διαρκεί περί τα 12 χρόνια, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ Σεισμός Τουρκία ΕΜΑΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ