Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέο έκτακτο της ΕΜΥ -Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες - iefimerida.gr

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέο έκτακτο της ΕΜΥ -Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

χιόνια
Φωτογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε νέα επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Καιρικών Φαινομένων που έχει εκδώσει προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που εξακολουθεί να σαρώνει με χιόνια τη χώρα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-02-2023/13:00 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που αναφέρονται στην εξέλιξη του καιρού για την Τρίτη (07/02/2023) και την Τετάρτη (08/02/2023):

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»

Α) Για σήμερα Τρίτη (07/02/2023)

1) Οι χιονοπτώσεις που ήδη εκδηλώνονται κατά τόπους στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Ειδικότερα για την ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι και το απόγευμα.

2) Ειδικά για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια και τα ανατολικά θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Β) Για αύριο Τετάρτη (08/02/2023)

1) Οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης. Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

2) Ειδικά για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Επιπλέον ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά έως και την Πέμπτη (09/02/2023), ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες)».

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Την ίδια ώρα, επιφυλακτικοί για τα επόμενα στάδια της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» εμφανίζονται οι μετεωρολόγοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εκτίμηση ότι τα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» θα συνεχιστούν εξέφρασε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαορυσάκης.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των φαινομένων -σχετική ανακοίνωση για τις περιοχές όπου αναμένονται χιόνια εξέδωσε και το Αστεροσκοπείο Αθηνών- ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει ότι «με εξάρσεις και υφέσεις θα συνεχιστεί η κακοκαιρία μέχρι και την Πέμπτη με αυξημένη τη δυσκολία να εντοπίσουμε με ακρίβεια την ένταση και τις περιοχές που θα επηρεάζουν αυτά τα χιονοκύματα ιδιαίτερα όταν η πρόγνωση αναφέρεται σε περιοχές με έκταση δυσανάλογη της ανάλυσης των μετεωρολογικών μοντέλων (π.χ Αττική)».

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, «θα πρέπει να παραμείνουμε σε ετοιμότητα ακόμη κι αν κάποιες περιοχές ενώ προγνωστικά φαίνεται ότι θα επηρεαστούν, τελικά δεν επηρεάζονται.

Το έχω πει πολλές φορές στα δελτία που αναλύω αυτό το κύμα κακοκαιρίας ότι χαρακτηριστική περίπτωση σε έναν αντίστοιχο τύπο καιρού, αποτελεί ο χιονιάς του 2002. Τότε ενώ θεωρήσαμε ότι η κακοκαιρία έχει απομακρυνθεί, επί δύο ημέρες χιόνιζε ασταμάτητα στο νομό Αττικής δημιουργώντας αρκετά προβλήματα. Βγαίνοντας από την Αττική έβλεπες λιακάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέτοιες περιπτώσεις έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από καθηγητές και φοιτητές των πανεπιστημίων μας που δραστηριοποιούνται στην πρόγνωση του καιρού και δεν είναι καθόλου απλές!» σημειώνει καταλήγοντας.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Λαγουβάρδος: Χρειάζεται προσοχή

«Η κακοκαιρία έχει διάρκεια και αυτό καταπονεί τους μηχανισμούς αντιμετώπισης. Θέλει προσοχή» δήλωσε νωρίτερα στην ΕΡΤ ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Kωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

«Η κακοκαιρία επικεντρώνεται τις τελευταίες ώρες σε περιοχές όπως η Ανατολική Θεσσαλία και η Μαγνησία. Πολλές χιονοπτώσεις είχαμε στην Εύβοια, σε Φθιώτιδα και Βοιωτία» ανέφερε ο Kωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επισημαίνοντας ότι στην Αττική θα έχουμε ασθενέστερα φαινόμενα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλοι όγκοι χιονιού σε Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια

«Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια, συνεχίζουν να δέχονται μεγάλους όγκους χιονιού και θέλει προσοχή το επόμενο 48ωρο γιατί περνάει και η Εθνική Οδός και μετά θα υπάρχει πίεση από τις χιονοπτώσεις που αναμένονται» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Λαγουβάρδος.

Μιλώντας για την κακοκαιρία που εξελίσσεται για τρίτη ημέρα σε όλη τη χώρα σημείωσε ότι προς το μεσημέρι με απόγευμα της Τρίτης (7/2) θα έχουμε ανάπαυλα αλλά εκ νέου θα έχουμε χιονοπτώσεις από τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Αττική.

«Πιθανότατα θα έχουμε ίσως και πιο ισχυρές χιονοπτώσεις μέσα στη νύχτα μετά τα μεσάνυχτα», πρόσθεσε ο κ. Λαγουβάρδος υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να δούμε, ακόμα και στη Βόρεια Αττική, κάποιες σταθερές χιονοπτώσεις την Παρασκευή το πρωί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κακοκαιρία έχει διάρκεια και αυτό καταπονεί τους μηχανισμούς αντιμετώπισης. Θέλει προσοχή. Θα έχουμε φαινόμενα, αλλά με αρκετές μεγάλες παύσεις που βοηθούν έτσι ώστε να έχουμε αντίδραση και καθαρισμό κάποιων σημείων» σημείωσε ο Κώστας Λαγουβάρδος. Δείτε το βίντεο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ