Το πώς έζησε τους ισχυρότατους σεισμούς που σκόρπισαν τον τρόμο και τον θάνατο στη Βενεζουέλα περιγράφει στο iefimerida.gr η Βασιλική Κακαλάνου.
Ο πλανήτης είναι σοκαρισμένος από τις συνέπειες των δύο σεισμών που έγιναν τα ξημερώματα στη Βενεζουέλα, τόσο με τις εικόνες όσο και με τον απολογισμό των θυμάτων, που αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τις επόμενες ώρες.
Η Βασιλική Κακαλάνου ζει στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράκας, και μίλησε στο iefimerida.gr για την τρομακτική εμπειρία.
«Ήμασταν στο σπίτι μας, στον 14ο όροφο μιας πολυκατοικίας στο Καράκας. Ήταν έξι το απόγευμα. Επειδή έχουμε και εθνική γιορτή εδώ στη Βενεζουέλα, ο άνδρας μου γύρισε νωρίτερα στο σπίτι και εγώ δεν πήγα στη δουλειά. Βλέπαμε τηλεόραση και θέλαμε να δούμε το ποδόσφαιρο και πώς θα κατέβαιναν οι ''εξωγήινοι'' στη Βραζιλία (σ.σ. αναφέρεται σε ένα fake μήνυμα που έλαβαν εκατομμύρια κάτοικοι της Βραζιλίας), και τελικά οι εξωγήινοι κατέβηκαν εδώ, στο Καράκας, και προκάλεσαν αυτή την τεράστια καταστροφή. Αστειεύομαι προφανώς, για να ξορκίσω τον εφιάλτη που ζήσαμε».
«Εκείνη η στιγμή ήταν εφιαλτική» λέει η γυναίκα, αναφερόμενη στον πρώτο σεισμό. «Ξαφνικά, μας ήρθε μήνυμα στο κινητό. Άρχισε να δονείται και να βγάζει το μήνυμα του έκτακτου κινδύνου. Μας ειδοποίησε για έναν σεισμό των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μέχρι να καταλάβουμε τι συμβαίνει, ήρθε ο πρώτος δυνατός σεισμός και σε πολύ λίγο ο δεύτερος. Σοκαριστήκαμε και μείναμε ακινητοποιημένοι στο κρεβάτι. Έχουμε ζήσει και σεισμό στην Ελλάδα, αλλά καμία σχέση με αυτό που ζήσαμε χθες».
«Αφεθήκαμε στα χέρια του Θεού»
Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα έγινε ο δεύτερος σεισμός, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, έδωσε το ισχυρότερο χτύπημα στα κτίρια.
«Μείναμε ακινητοποιημένοι και περιμέναμε να σταματήσει. Δεν ξέραμε πώς να αντιδράσουμε. Με το που τελείωσε ο πρώτος άρχισε αμέσως ο δεύτερος. Αυτό μας τρομοκράτησε ακόμα πιο πολύ. Είπαμε ''ό,τι και να γίνει, ο Θεός βοηθός''. Αφεθήκαμε στα χέρια του Θεού. Γιατί είμαστε στον 14ο όροφο και δεν μπορούσαμε ούτε να φύγουμε ούτε να αντιδράσουμε. Αμέσως διακόπηκαν οι επικοινωνίες και δεν μπορούσαμε να μάθουμε τι συμβαίνει γύρω μας», μεταφέρει η Ελληνίδα από το Καράκας.
Εξηγεί πως στη δική τους περιοχή υπάρχουν σοβαρές ζημιές, αλλά δεν έχουν πέσει πολυκατοικίες. «Φοβηθήκαμε πάρα πολύ. Προσπαθήσαμε να ηρεμήσουμε και να βγούμε έξω. Μείναμε χωρίς ρεύμα. Από αυτά που είδαμε γύρω μας, έχουν γίνει ζημιές. Στα δύο χιλιόμετρα έχουν πέσει πολυκατοικίες. Τα χειρότερα έχουν γίνει στη Λαγκουάρια. Και το αεροδρόμιο έχει πάθει σοβαρές ζημιές και έχει κλείσει».
«Βλέπουμε τα βίντεο και έχουν πέσει κτίρια 22 ορόφων. Εδώ οι ειδήσεις κάνουν ζωντανές συνδέσεις με τα σημεία της τραγωδίας και βλέπουμε τα σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να εντοπίσουν εγκλωβισμένους. Η Βενεζουέλα θρηνεί και προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της», λέει η Βασιλική Κακαλάνου.