Ελίζαμπεθ Σμαρτ: Στα 14 της έπεσε θύμα απαγωγής και βιασμού -19 χρόνια μετά τη διάσωσή της, στέλνει ένα δυνατό μήνυμα - iefimerida.gr

Ελίζαμπεθ Σμαρτ: Στα 14 της έπεσε θύμα απαγωγής και βιασμού -19 χρόνια μετά τη διάσωσή της, στέλνει ένα δυνατό μήνυμα

Η Ελίζαμπεθ Σμαρτ με τον σύζυγό της, Μάθιου Γκίλμουρ
Η Ελίζαμπεθ Σμαρτ με τον σύζυγό της, Μάθιου Γκίλμουρ / Φωτογραφία: Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελίζαμπεθ Σμαρτ, είναι ένα από τα πιο γνωστά θύματα απαγωγής με την υπόθεσή της να συγκλονίζει παγκοσμίως.

Έχουν περάσει 19 χρόνια από τη διάσωσή της, με την ίδια να λέει ότι ήταν ένα «θαύμα» που βρέθηκε εννέα μήνες μετά την απαγωγή της, όταν την άρπαξαν από το σπίτι της οικογένειάς της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την 34χρονη σήμερα Σμαρτ, την πήραν από το κρεβάτι της με το μαχαίρι όταν ήταν 14 ετών και κρατήθηκε αιχμάλωτη από τον Μπράιαν Ντέιβιντ Μίτσελ και τη σύζυγό του, Γουάντα Μπάρζι, προτού διασωθεί και επιστρέψει στους γονείς της στις 12 Μαρτίου 2003.

Η Ελίζαμπεθ Σμαρτ, μοιράστηκε πριν από λίγες ημέρες στο Instagram μια φωτογραφία της με τον σύζυγό της, Μάθιου Γκίλμουρ και τα τρία παιδιά τους που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης φωτογράφισης με τη Sierra Campbell Photography, ενώ αναφέρθηκε στην ημέρα που σώθηκε.

«Πάντα πίστευα στα θαύματα, αλλά σήμερα συμπληρώνονται 19 χρόνια από το μεγαλύτερο θαύμα που έζησα ποτέ. Ήθελα απλώς να πω εν συντομία ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν να σωθώ.Ευχαριστώ όσους από εσάς προσευχηθήκατε για μένα, όσους με αναζητήσατε και όσου με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα. Θα είμαι για πάντα ευγνώμων», έγραψε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σμαρτ συνέχισε λέγοντας ότι είναι επίσης ευγνώμων για τον σύζυγο και τα παιδιά της, εξηγώντας ότι υπήρξαν στιγμές που δεν πίστευε ότι θα είχε δική της οικογένεια.

«Είμαι χαρούμενη σήμερα και νιώθω τόσο τυχερή που βρήκα τον σύζυγό μου και τον καλύτερο φίλο μου και που είμαι η μητέρα των τριών μωρών μου. Για λίγο αυτό το όνειρο φαινόταν μακριά, στην πραγματικότητα εντελώς άπιαστο», μοιράστηκε με τον κόσμο.

Η νεαρή γυναίκα ολοκλήρωσε την ανάρτησή της με ένα μήνυμα για τα άλλα θύματα απαγωγών που δεν έχουν βρεθεί ακόμη και τις οικογένειές τους που εξακολουθούν να τα αναζητούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σήμερα λοιπόν θέλω να πω σε όσους εξακολουθούν να ψάχνουν ότι θα παραμείνετε πάντα στις προσευχές μου και αρνούμαι να χάσω την ελπίδα ότι τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα βρεθούν, και σε όσους αγνοούνται ακόμα μην τα παρατάτε γίνονται θαύματα, σας αξίζει να βρεθείτε, να διασωθείτε, και να έχετε ευτυχία, και τελικά σε αυτούς που αγωνίζονται, ανεξάρτητα από το σημείο που θα βρεις τον εαυτό σου, μην τα παρατάς», κατέληξε.

«Ποτέ δεν σου άξιζε να πληγωθείς. Αξίζεις να σε πιστεύουν, να σε υποστηρίζουν, να σε αγαπούν και να είσαι ευτυχισμένος. Ο καθένας έχει μια ιστορία και προκλήσεις, δεν είστε μόνοι. Ο Θεός να σας έχει όλους καλά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σμαρτ μίλησε πρόσφατα για την ανησυχία της για την οικογένειά της μετά την απαγωγή της κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με την Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ και τη μητέρα της, Έιντριεν Μπάνφιλντ – Νόρις, στο Red Table Talk τον Οκτώβριο.

Θυμήθηκε πώς παρακάλεσε τον Μίτσελ να τη βιάσει και να τη σκοτώσει κοντά στο σπίτι της, ώστε οι γονείς της να μπορέσουν να βρουν το σώμα της και να ξέρουν με βεβαιότητα ότι δεν επέλεξε να φύγει από το σπίτι.

«Οι γονείς μου πάντα έλεγαν ότι το χειρότερο μέρος της εξαφάνισής μου, ήταν ότι δεν ήξεραν αν ήμουν ζωντανή εκεί έξω ή αν ήμουν νεκρή», είπε στις γυναίκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Και στην πραγματικότητα, όταν με πήγαιναν στα βουνά, την πρώτη νύχτα που με απήγαγαν, τον ρώτησα αν θα με βίαζε και θα με σκότωνε, και αν θα το έκανε αυτό, τον παρακάλεσαν αν θα μπορούσε να το κάνει αρκετά κοντά στο σπίτι μου, γιατί ήταν σημαντικό για μένα να βρουν οι γονείς μου το σώμα μου και να ξέρουν ότι δεν είχα σκάσει».

Ο Μίτσελ και η Μπάρζι δεν τη σκότωσαν όταν την πήραν μακριά από το σπίτι της στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, αλλά την κράτησαν σε αιχμαλωσία για εννέα μήνες, από τον Ιούνιο του 2002 έως τον Μάρτιο του 2003.

Ο αυτοαποκαλούμενος προφήτης έκανε μια εικονική γαμήλια τελετή όταν την πήγε στο δάσος και την έδεσε με ατσάλινα καλώδια σε μια πιρόγα γεμάτη ποντίκια και αράχνες.

Η Ελίζαμπεθ Σμαρτ με τον πατέρα της, στον κήπο του Λευκού Οίκου, το 2003
Η Ελίζαμπεθ Σμαρτ με τον πατέρα της, στον κήπο του Λευκού Οίκου, το 2003 / Φωτογραφία: AP Photo/Ron Edmonds, File
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναγκάστηκε να πάρει ναρκωτικά και να πίνει αλκοόλ, όπως κατέθεσε το 2009 και βιαζόταν καθημερινά, τόσο συχνά όσο τέσσερις φορές την ημέρα. Αργότερα τη μετέφεραν στο Lakeside της Καλιφόρνια για τον χειμώνα και προσπάθησαν να απαγάγουν κι άλλα κορίτσια.

«Το σχέδιό τους ήταν να απαγάγουν επτά νεαρά κορίτσια. Ήμουν απλώς η πρώτη. Και στην πραγματικότητα έκαναν πολλές προσπάθειες όσο ήμουν μαζί τους», θυμήθηκε.

Η Σμαρτ εξήγησε ότι ενώ πέρασε αυτούς τους εννέα μήνες ευχόμενη να τη βρει κάποιος, υπήρχαν στιγμές που έχασε την ελπίδα ότι θα έφτανε ποτέ ξανά πίσω στο σπίτι της.

Ο απαγωγέας της Σμαρτ, Μπράιαν Ντέιβιντ Μίτσελ
Ο απαγωγέας της Σμαρτ, Μπράιαν Ντέιβιντ Μίτσελ / Φωτογραφία: AP Photo/Douglas C. Pizac, File
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πάντα ήθελα να με σώσουν. Δεν ξέρω ότι πάντα είχα ελπίδες. Υπήρχαν σίγουρα μερικές πολύ σκοτεινές στιγμές», είπε.

Μετά την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια του Μίτσελ και της Μπάρζι να απαγάγουν ένα άλλο κορίτσι, τους έπεισε να επιστρέψουν στη Γιούτα. Τελικά βρέθηκε σε ηλικία 15 ετών αφού μάρτυρες στο Sandy κάλεσαν την αστυνομία.

Ο ένας είπε ότι αναγνώρισε τη Σμαρτ, ενώ ένας άλλος είπε ότι αναγνώρισε τον απαγωγέα. «Δεν νομίζω ότι θα χάσω ποτέ την πίστη μου στην ανθρωπότητα, γιατί όλοι είχαν τα μάτια τους ανοιχτά και απλά τηλεφωνήματα στην αστυνομία οδήγησαν τελικά στη διάσωσή μου, στην επιστροφή μου στο σπίτι», εξήγησε.

Η Ελίζαμπεθ Σμαρτ έγινε από τότε δημόσιος ομιλητής, συγγραφέας και συνήγορος, και μιλά ανοιχτά για τη δοκιμασία της.

Η Γουάντα Μπάρζι, σύζυγος του απαγωγέα της Σμαρτ
Η Γουάντα Μπάρζι, σύζυγος του απαγωγέα της Σμαρτ / Φωτογραφία: AP Photo/The Salt Lake Tribune, Al Hartmann
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή και ο σύζυγός της έχουν πλέον τρία παιδιά: την επτάχρονη Κλόε, τον τετράχρονο Τζέιμς και την τρίχρονη Ολίβια. Ήδη έχει αρχίσει να μιλά στη μεγάλη της κόρη για όσα της συνέβησαν.

«Είναι μικρά», είπε στο Red Table Talk, «αλλά κάποιος μου είπε ότι μόλις το παιδί σου αρχίσει να κάνει ερωτήσεις, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσεις να μιλάς μαζί του. […] Ένας από τους απαγωγείς προοριζόταν να αποφυλακιστεί υπό όρους, και έπρεπε να κατέβω στη φυλακή εκείνη την ημέρα για να πάω να δώσω μια δήλωση αντίκτυπου θύματος. Η μεγαλύτερη κόρη μου δεν ήθελε πραγματικά να πάω και συνέχιζε να κάνει ερωτήσεις. Άρχισα να της μιλάω, αλλά όχι με γραφικές λεπτομέρειες. "Όταν η μαμά ήταν νεότερη, υπήρχε ένας άντρας που εισέβαλε στο σπίτι μου και μου έκανε κακό. Και τώρα αυτός και η γυναίκα του είναι στη φυλακή και εγώ θα πάω εκεί κάτω για να βεβαιωθώ ότι θα μείνουν στη φυλακή», είπε.

Η Σμαρτ παραδέχτηκε ότι είναι «υπερπροστατευτική» ως μητέρα, αλλά εκεί έρχεται ο σύζυγός της για να την «προσγειώσει πίσω στη γη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και ο Μίτσελ εκτίει ισόβια κάθειρξη, η Μπάρζι καταδικάστηκε σε μόλις 15 χρόνια. Σε μια συμφωνία ένστασης, της δόθηκε πίστωση για τα επτά χρόνια που είχε ήδη υπηρετήσει.

Αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 και τώρα ζει στην ίδια πόλη με την Σμαρτ, παρά τις εκκλήσεις της προς το συμβούλιο αποφυλάκισης να μην την αφήσουν ελεύθερη.

Η Σμαρτ παραδέχτηκε ότι ήταν «απογοητευμένη» από το αποτέλεσμα, αλλά είπε σκέφτεται κι εκείνα τα θύματα που ποτέ δεν είχαν καν «λίγη δικαιοσύνη». «Τουλάχιστον έχω κάτι. Πόσοι άλλοι δεν έχουν;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ απαγωγή θύμα απαγωγής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ