«Η Μολδαβία προτίμησε την Ευρώπη από τη Ρωσία» -Οι ηγέτες της ΕΕ χαιρετίζουν τη νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων - iefimerida.gr

«Η Μολδαβία προτίμησε την Ευρώπη από τη Ρωσία» -Οι ηγέτες της ΕΕ χαιρετίζουν τη νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων

H πρόεδρος της Μολδαβίας
Maia Sandu /AP images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η νίκη του φιλοευρωπαϊκού στρατοπέδου στις βουλευτικές εκλογές της Μολδαβίας «στέλνει ένα μήνυμα ισχυρό και ξεκάθαρο», δήλωσε μέσω του Χ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

«Ο λαός της Μολδαβίας εκφράστηκε»

«Ο λαός της Μολδαβίας εκφράσθηκε και το μήνυμά του είναι ισχυρό και ξεκάθαρο. Επέλεξαν την δημοκρατία, τη μεταρρύθμιση και ένα ευρωπαϊκό μέλλον, απέναντι στην πίεση και την ανάμειξη της Ρωσίας», έγραψε ο Αντόνιο Κόστα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καμία απόπειρα για διασπορά φόβου ή διχόνοιας δεν μπόρεσε να σπάσει την αποφασιστικότητά σας», δήλωσε επίσης μέσω του Χ από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στους μολδαβούς πολίτες. «Η πόρτα μας είναι ανοικτή και θα βρισκόμαστε το πλευρό σας σε κάθε στάδιο του δρόμου».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε τη νίκη του φιλοευρωπαϊκού στρατοπέδου στις εκλογές «παρά τις απόπειρες ανάμειξης και τις πιέσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρά τις απόπειρες ανάμειξης και τις πιέσεις, η επιλογή των μολδαβών πολιτών εκφράσθηκε με δύναμη», έγραψε στο Χ. «Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Μολδαβίας στο ευρωπαϊκό της πρόγραμμα και στο όραμα για ελευθερία και κυριαρχία».

«Τίποτε δεν σταματά τον λαό που επιλέγει την δημοκρατία και τη ελευθερία., Ούτε και οι απελπισμένες απόπειρες ξένης ανάμειξης», έγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ χαιρέτισε το θάρρος του μολδαβικού λαού για την διατήρηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

«Οχι μόνο σώσατε την δημοκρατία και διατηρήσατε την ευρωπαϊκή πορεία, αλλά σταθήκατε επίσης εμπόδιο στις προσπάθειες της Ρωσίας να πάρει τον έλεγχο της περιοχής», έγραψε στο Χ ο πολωνός πρωθυπουργός τονίζοντας ότι είναι «ένα καλό μάθημα για όλους εμάς».

Η Μολδαβία είναι επισήμως υποψήφια προς ένταξιν στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα, αλλά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας, είναι μπλοκαρισμένες από το βέτο της Ουγγαρίας. Η Βουδαπέστη είναι αντίθετη με την υποψηφιότητα του Κιέβου, με το πρόσχημα ότι η εμπόλεμη Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα PAS της προέδρου της Μολδαβίας Μάια Σαντού νίκησε στις χθεσινές εκλογές εξασφαλίζοντας το 50% του ψήφων. Η εκλογική διαδικασία σημαδεύτηκε από κατηγορίες για κατάφωρη ρωσική ανάμειξη μέσω εξαγοράς ψήφων, εκφοβισμού και παραπληροφόρησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εκλογές Μολδαβία νικη ευρώπη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ