Το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες εξερράγη σήμερα για πολλοστή φορά,από την έναρξη της τελευταίας φάσης δραστηριότητας, το Σάββατο 2 Μαΐου 2026.
Πόλεις και χωριά στην επαρχία Αλμπάι έχουν καλυφθεί από πυκνή στάχτη ενώ η λάβα ρέει σε τρεις κοιλάδες, στους πρόποδες του ηφαιστείου.
Οι αρχές έχουν αποκλείσει μία ζώνη 6 χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο και οι κάτοικοι έχουν προειδοποιηθεί για τον κίνδυνο πυροκλαστικών ροών (ταχύτατα ρεύματα καυτού αερίου και βράχων).
Συνολικά σήμερα καταγράφηκαν 32 ηφαιστειακοί σεισμοί ενώ η δραστηριότητα του Μαγιόν συνεχίζεται.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων (Phivolcs) το νέφος τέφρας κινείται δυτικά-νοτιοδυτικά ενώ οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για επιχειρήσεις εκκένωσης και βοήθειας στις πληγείσες κοινότητες.
Οι περιοχές Καμαλίγκ, Γκινομπάταν και η πόλη Λιγκάο δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα ενώ οι εικόνες από τα σύννεφα ηφαιστιακής τέφρας και της λάβας προκαλούν δέος.
Πάνω από 300 οικογένειες απομακρύνθηκαν προληπτικά από την ζώνη κινδύνου, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί.
Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας (Phivolcs) παρακολουθεί την κατάσταση, καθώς συνεχίζονται οι εκπομπές αερίων και ηφαιστειακών υλικών.
Ο «Τέλειος Κώνος» με τις θανατηφόρες εκρήξεις
Το όρος και ενεργό ηφαίστειο Μαγιόν βρίσκεται στη νήσο Λουσόν, στις Φιλιππίνες και είναι διάσημο ως «Τέλειος Κώνος» εξαιτίας του συμμετρικού κωνικού σχήματός του.
Το ηφαίστειο έχει ύψος 2.462 μέτρα και είναι ένα από κύρια αξιοθέατα της χώρας. Η ανάβασή του γίνεται επιτρέπεται μέχρι τα 1.800 μέτρα καθώς, πάνω από τα δύο χιλιόμετρα υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από θειούχα αέρια.
Το ηφαίστειο θεωρείται το πιο ενεργό των Φιλιππίνων, καθώς έχει εκραγεί 48 φορές από το 1616, όταν παρατηρήθηκε η πρώτη έκρηξή του.
Η πιο θάνασιμη έκρηξή του συνέβη το 1814, όταν έχασαν την ζωή τους περισσότεροι από 1.200 άτομα.
Η πιο πρόσφατη θανάσιμη έκρηξη έγινε στιςις 7 Μαΐου 2013, με 5 νεκρούς. Η προηγούμενη θανάσιμη έκρηξη είχε λάβει χώρα το Φεβρουάριο του 1993, με 77 νεκρούς.
Στις 7 Μαΐου 2013, μια μικρή έκρηξη, η οποία διήρκησε λίγο περισσότερο από ένα λεπτό, προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ορειβατών με τον οδηγό τους και τον τραυματισμό άλλων εφτά από ηφαιστειακές βόμβες. Η στάχτη έφτασε σε ύψος 600 μέτρων πάνω από το ηφαίστειο.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους 12.000 άνθρωποι που κατοικούσαν εντός ακτίνας 6-8 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο εξαιτίας της αυξανόμενης δραστηριότητάς του.