Συνεδριάζουν οι υπ. Ενέργειας της ΕΕ -Αποφασίζουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αρνούνται πληρωμή σε ρούβλια - iefimerida.gr

Συνεδριάζουν οι υπ. Ενέργειας της ΕΕ -Αποφασίζουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αρνούνται πληρωμή σε ρούβλια

Πετρελαϊκή εγκατάσταση στο Σότσι της Ρωσίας
Πετρελαϊκή εγκατάσταση στο Σότσι της Ρωσίας / Φωτογραφία: AP Photo-Efrem Lukatsky
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που θα αποφασίσει τις ενέργειες όσον αφορά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων στη Μόσχα. Η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη (3/5), αναμένεται να περιλαμβάνει εξαιρέσεις όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την άφιξή της στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών, στις Βρυξέλλες, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες ούτε για χώρες ούτε για ιδιωτικές εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια όπως επιθυμεί η Ρωσία.

Παράλληλα, η κ. Σίμσον σημείωσε ότι «το αίτημά της να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια, είναι μία προφανής προσπάθεια να διχαστεί η ΕΕ». Τέλος, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση «με ενότητα και αλληλεγγύη».

Σκρέκας: Υποχρέωση της ΕΕ η συλλογική δράση για τη στήριξη νοικοκυριών/επιχειρήσεων από την αύξηση στις τιμές ενέργειας

Την υποχρέωση ανάληψης συλλογικής δράσης «για την στήριξη των νοικοκυριών και ιδίως των πιο ευάλωτων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας» θα μεταφέρει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, όπως ανέφερε προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε: «Ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία κλιμακώνεται με χιλιάδες νεκρούς πολλούς αμάχους και μια τεράστια ενεργειακή κρίση που απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα μεταφέρω το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αλληλεγγύη απέναντι στον ουκρανικό λαό, για την εξασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο αλλά και την υποχρέωση να αναλάβουμε συλλογική δράση για την στήριξη των νοικοκυριών και ιδίως των πιο ευάλωτων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας».

«Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια»

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί, επισήμανε ότι ως ΕΕ «θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό τον ελιγμό που παραβιάζει τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια».

«Μετά τη μονομερή και βάναυση απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, αποφάσισα να συγκαλέσω αυτό το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πρώτα από όλα για να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μας με τις δύο αυτές χώρες και να καταδικάσουμε αυτή την πράξη που παραβιάζει τα συμβόλαια και είναι απαράδεκτη», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός και προεδρεύουσα του Συμβουλίου.

Εξήγησε ότι το σημερινό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί ολοκληρωτικά στο θέμα του εφοδιασμού φυσικού αερίου και ειδικότερα στην εφαρμογή κοινών πολιτικών για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βερσαλλιών, όπως π.χ. ο μηχανισμός αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο μηχανισμός κοινών προμηθειών φυσικού αερίου. Θα συζητηθεί επίσης, η διαφοροποίηση του εφοδιασμού ενέργειας και η μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου «REPowerEU» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτηθείσα αν κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει τη Μόσχα σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, η κυρία Πομπιλί αρκέστηκε να απαντήσει πως «το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι όλοι είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ και ότι δε θα δεχτούμε να μας επιβληθούν μονομερώς τροποποιημένα συμβόλαια».

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κληθείσα να σχολιάσει τη στάση της Ουγγαρίας, η Γαλλίδα υπουργός σημείωσε είναι «εποικοδομητική», όπως και των υπολοίπων χωρών, διότι όλοι έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης που απαιτεί μεγάλη συλλογική υπευθυνότητα.

«Η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία»

Από την πλευρά του, ο αντιγκαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, επισήμανε ότι η χώρα του «δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία».

«Μετά από δύο μήνες δουλειά, μπορώ να πω ότι η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία. Είναι μεγάλο το βάρος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το σηκώσουμε», σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ. Ο ίδιος, εξήγησε ότι η χώρα του είχε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αντιστοιχούσε στο 35% των εισαγωγών, ωστόσο σήμερα κατάφερε να τη μειώσει στο 12%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αντικαγκελάριος επισήμανε ακόμη ότι πλέον μόνο ένα μόνο ένα διυλιστήριο στη Γερμανία δουλεύει με ρωσικό πετρέλαιο. Σημείωσε πως, αν ένα εμπάργκο πετρελαίου έρθει και δεν έχουμε αρκετό καιρό να το λύσουμε, το πρόβλημα θα είναι τοπικό στη Γερμανία, αλλά δεν θα χτυπήσει την εθνική οικονομία συνολικά.

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ ενός σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Ρ. Χάμπεκ απάντησε ότι «χρειαζόμαστε κάποιες εβδομάδες και μήνες για να κάνουμε όλες τις τεχνικές προετοιμασίες», σημειώνοντας ότι «ο χρόνος βοηθάει».

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός επισήμανε ότι άλλες χώρες στην ΕΕ έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να υπάρξει αλληλεγγύη.

Γιατί εξαιρούνται Ουγγαρία και Σλοβακία από το «πακέτο» με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Νωρίτερα, πριν την έναρξη του συμβουλίου, είχε γίνει γνωστό πως η ΕΕ ενδέχεται να προσφέρει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία εξαιρέσεις από το ευρωπαϊκό εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν πως η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Η Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρώσει την Τρίτη 3 Μαΐου τις εργασίες της για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Το εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία είναι πιθανό να εφαρμοστεί σταδιακά, ούτως ή άλλως. Πιθανότατα να τεθεί σε πλήρη ισχύ μόνον από τις αρχές του επόμενου έτους, έχουν αναφέρει αξιωματούχοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Politico, που επισήμανε ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας ήταν κρίσιμα για τη χρηματοδότηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να στοχεύσουν τους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας του Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού έχουν ήδη συμφωνήσει σε κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να προτείνουν μια άμεση, πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ε.Ε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ